Biokertészet

2014.03.10. 11:41

Lisztes szárnyú haramiák

Tavaly pórul jártam, a káposztafélék piacos palántáival behurcoltam a kertbe az üvegházi molytetűt.

Fincza Zsuzsa

Valaki egy gyenge pillanatában „liszteskének" nevezte el, még jó, hogy nem hótündérnek – a sápatag hárpia találóbb titulus lenne. Az üvegházak és a fóliasátrak apró fenevada, kikerülve a szabadföldi veteményesbe, az egész kertet képes megfertőzni. Elképesztő ütemben sokasodnak, a mindössze 1-1.5 milliméter hosszú fehér levegőakrobaták egy ültő helyükben 100 tojást is leraknak. Azokból egy hét alatt kikelnek a falánk, átlátszó zöld színű lárvák. Négy stádiumon mennek keresztül, mind nagyobbak lesznek s velük együtt nő az étvágyuk. Egy hónap múlva ivarérettek, belepkésednek és fejenként újabb 100 tojást ragasztanak a levelek fonákjára. A tetűpereputty imádja az uborkát, paradicsomot, paprikát, padlizsánt és a legtöbb dísznövényt. Kiszippogatják a növények nedvét, így azok legyengülve vegetálnak, akár el is pusztulnak, ha mégsem, a tetvek mézharmatnak (jó, hogy nem mannának!) nevezett váladékába megtelepszik a korompenész, amely végül megfojtja a zöldségeket. A legtöbb méregre, permetszerre fittyet hánynak, a vegyi háborúból sértetlenül keverednek ki. De biomódszerekkel tudunk védekezni ellenük. Repceolajból, sertészsírból – ezeket összeforraljuk -, terpentinből és gyantából kotyvasszunk számukra vonzó ragacsot, ezt felkenjük sárga színű lapokra, amiket aztán kiaggatunk az eltetvesedett terület növényeire. Ilyen csapdákat készen is vásárolhatunk.

Katicabogár lárvája molytetűvel fertőzött uborkalevélen. Fotó: Fincza Zsuzsa

Szerencsémre a katicabogarak a kertemet szemelték ki szülőszobának, így a katicalárva szorgalmasan gyérítette a tetűhordát. A hős honvédők segítségére siettek a zöldséges ágyások között viruló büdöskét, és körömvirágot látogató poszméhek, a fürkészdarazsakkal, és direkt a tetvekre szakosodott ragadozópoloskák. Menő növénypatikákban árulnak fürkészdarázspete-gyűjteményt, e rovarbölcsőt kiakaszthatod a kertedbe, a darazsak kikelnek, és már fürkészik is a galád kártevőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!