Walipini, pipiházikó és azték cukor - Meglátogattuk a legszebb biokertet

2016. november 08., 07:30 szerző: Fincza Zsuzsa
komment
Be szépen felásta a kiskertjét! - ítélem oda az első jó pontot a kertésznek, mihelyst belépek a kapun. Persze tévedni emberi dolog. Ebben a zsebkendőnyi kis gazdaságban nincs is ásó.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Dr. Szabóné Lajtai Gyöngyi  ugyanis a biokertészkedés híve, s az idén ebben a kategóriában az ő birodalmát találták a legszebb konyhakertnek az egerszegi ítészek. Tavaly a "zöldségeskertek" mezőnyében indult és tarolt, de már akkor bio-módon  művelte a földjét. Márpedig annak elvével ellenkezik az őszi ásás, amely úgy hat a talajban élőkre, mint a földrengés, a nagy gonddal felépített talajrétegeződés a feje tetejére áll.

Ilyen nagyra nőtt a rebarbara levele a kerítés melletti magas ágyban - mutatja a biokertész. Mellette a "lazított" és a lazításra váró terület, hátul is emelt ágyások látszanak

- De akkor mitől olyan akkurátus a kert, mintha fel lenne ásva?

- Először egy kapavágásnyi szélességben, kb. 20 centi mélyen kapával leveszem a talaj tetejét és a sor mellé pakolom. Az így kialakult sávban ásóvillával meglazítom a földet, majd visszarakosgatom a levett réteget, s  ezt folytatom addig, amíg nem végeztem az egész területtel.  A talaj meg van lazítva, szellőztetve, s a szorgos is talajlakók háborítatlan maradnak.

A praktikus, patkó alakú emelt ágyás a Pórszombatról származó őshonos barackfát öleli körül , benne különböző saláták nőnek, Gyöngyi mögött a fóliasátor, ami jövőre már igazi walipiniként ontja a zöldséget

Aki az Olajmunkás utca családi házas fertályán jár kel, nem is sejti, hogy az egyik udvar mögött  180 négyzetméteren valóságos kis földi paradicsom virul tavasztól őszig. Sőt, egy kicsit ilyenkor is, hiszen még a helyükön vitézkednek a póréhagymák, teljes levélzetben pompáznak a zellerek és pöffeszkedik egy magnak hagyott cékla.  A gyümölcsfák és a bogyósok is felöltötték színes őszi ruhájukat, a pórszombati Tündérkertből származó barackot patkó alakban ölelő emelt ágyásban már kukucskál galambbegysaláta, a lehullott levelek alatt palánták pihennek. A kerítés mellett is magaságy, benne az eper, az erdei szamóca, az áfonya, a rebarbara és az egyéb évelő között még ott vacog a brokkoli és hány fittyet a novembernek fivére, a lilakáposzta. Testi épségükre a kerti terrorelhárító zellerek és szövetséges izsópjaik  vigyáznak.

- Hiába tűnik tarkabarka keveréknek, alaposan átgondolva, logikusan felépített terv alapján kerülnek helyükre a növények.  Figyelni kell, hol mennyi az árnyék, meddig a süt a nap, a fénykedvelő, árnyéktűrő növények e szerint foglalnak helyet. A zöldségeknél is fontos a jó szomszédság,  vannak amelyek erősítik, védik a társukat, de vannak, amelyek kis sem állhatják egymást. S akkor még nem számoltunk  a vetésforgóval, hiszen vannak zöldségek, amelyeknek jobb, ha nem kerülnek évente ugyanarra a helyre. Ugye, hogy van min töprengeni  télen is a biokertésznek?

Gyöngyi az embermagas padlizsánnal - ez a bokor termette az alapanyagot a zakuszkához

- Naná, hogy van! Például a maggyűjtés és a magbeszerzés.

- Törekszem a régi, hagyományos és vegyszermentesen termelt magokat begyűjteni.  Csak a kezdő adagra kell beruházni, abból majd magunk megtermeljük az utánpótlásnak valót. Jut eszembe! Szervezhetne valaki a környéken magbörzéket is!  Babból például nagyon jó volt a termés, a futóknak  a kerítésre szereltem farácsot, amit mindig lenolajjal kenek be. Igaz, nem olyan tartós, de természetes anyag, és inkább többet dolgozom, mintsem kemikáliákkal mérgezzem a kertemet.

Az évelő bazsalikom gyorsan belakja a területet

Valószínűleg marad is rá ideje, hiszen a kapálást is "megspórolja".

- Mert mulcsozom a kertet, amelyik azt igényli - például az áfonya - fakéreggel, a többit szalmával. Megrendelem és olcsón házhoz is szállítják a kisméretű bálákat. A kapáló, gyomláló, léniával sort húzó hagyományos kertészek szemében ettől egy kicsit ziláltnak tűnhet a kert, de számos előnnyel bír. Nem gyomosodik, nem szárad ki a talaj, s ha a szalma elbomlik, táplálja a földet.

Egy kis maradék paprika, hátul paradicsom és a mulcsnak használt szalmabála

A fóliasátorban még mindig virágzik az embermagas padlizsán, terem a paradicsom és a paprika. Gyöngyi itt sem veti be a vegyi fegyverzetet, helyette hagyja kibontakozni az évelő bazsalikomot, az aszték cukornak is nevezett  coladát és a többi fűszernövényt.  Elárulja, nagy terveket sző a fóliasátorral. A munkának már neki is veselkedett.

A sokféleképpen felhasználható colada, az azték cukor

- A fagyhatár alatti mélységig felszedem és kiviszem a sátorból a földet, jó kis termőtalajjal, saját készítésű komposzttal megágyazok benne a növényeknek, így télen is lesz friss zöldségem.

Magtermelésre befogott cékla póréhagymával

Szóval jövőre már egy walipini (indián szó, "meleg helyet" jelent), földbe süllyesztett fóliasátor is üzemel  dr. Szabóné Lajtai Gyöngyi biokertészetében. S mint megtudom, a tojásért sem kell majd a piacra zarándokolnia, elkészült a szupermodern, minden követelményt kielégítő mini-tyúkfarm az összkomfortos "pipiházikóval", s már az engedélyek is beszerezve várják a majorságot.  Amúgy ránk is vár a háznál néhány csoda, a bejáratnál termést dajkáló kivi, Palatina szőlő-lugas, a nappaliban cserépben illatozó fűszernövények, ananász, gyömbér. Az utóbbi kettő a boltból került a földbe és hajtott ki, az ananászról, kis dugót hagyva  egyszerűen leették gyümölcsöt.

Érik a kivi. Jövőre már a mini kivi is termőre fordul

S mi van a konyhában? Hát fatüzelésű tűzhely. Igaz, modernebb, mint a régi sparheltek, de befűti az egész lakást, s Gyöngyi "imád" rajt főzni. Amúgy van gáztűzhely is, s a cserépkályha mellett vezetékes gázzal működő központi fűtés. És a polcon ott a gyümölcsaszaló, a kredencen a befőző (dunsztoló) automata - egyből beleszerettem! -, mert természetesen a kamra tele lekvárral, befőttel, savanyúsággal és zakuszka-, pizza-, makaróni-, és egyéb szószokkal.

A meggyfának nyáron földig húzta az ágát a termés

- Szinte "nagyüzemi" mennyiségben készülnek, nagyfiaim ugyanis Pécsett élnek, de még jobbára az én kosztomon. A kisebbik egyetemista, a nagyobbik kezdő színész, nekik küldöm, viszem a menázsit. S ha már bio-módon megtermelek mindent, csak nem rontom el azzal, hogy vegyszerrel tartósítok?

Dr. Szabóné Lajtai Gyöngyi Döncivel, a "hét eleven ördög" spániel fiúval
Fotó: Fincza Zsuzsa

Egy valami viszont nincs a háztartásban. Televízió.

Fincza Zsuzsa

2016. november 08., 07:30 szerző: Fincza Zsuzsa

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...