Borosta

2015.01.14. 18:45

Apanapló: Miből lesz a feleség

Zsófi mostanáig Simonba, Kerénybe, Ábibábiba, Andriskába, Milánba, valamint a bátyja iskolájának karácsonyi ünnepségéről egy szép szál nyolcadikos fiúba – akinek a nevét sem tudjuk – volt már szerelmes.

Varga Andor

Ami tekintve, hogy nem töltötte még be az ötödik évét, nem kevés. Ráadásul az sem biztos, hogy hirtelen eszembe jutott minden lovagjelölt. A „volt szerelmes" meg nem is állja meg a helyét, ezek a románcok ugyanis részéről párhuzamosak, némely reggeleken azzal ébred, hogy felsorolja ezeket a srácokat: „Apa, hozzájuk fogok feleségül menni".

Varga Zsófi büszkén felelte: „Kifestettem a szemem". Fotó: a szerző

Varga Zsófi szerelmes típus. A mesék közül a hercegnősöket és királylányosakat részesíti előnyben, és azokon belül is a pusziszkodós részekért van oda főleg. A Csipkerózsikán is csak a vége miatt rágjuk át magunkat újra és újra: jön a herceg, aki hagyján, hogy csókkal ébreszt, de a mi könyvünk oldalnyi képpel zárul, amin a családi idillt babák koronázzák meg: kisfiú kékben, kislány rózsaszínben – ettől az én drágaságom valósággal olvadozik.

Aki azon aggódik, hogy a modern társadalom családjaiban összemosódnak a hagyományos apa-anya szerepek, és az ilyen helyen felnövekvő gyerekeknek ezért problémájuk lehet a nemi identitásuk kialakításával – az nézzen csak rá az én lányomra, és megnyugszik. Arról, hogy őt nem lehet fiúsítani, akkor győződtem meg végleg, amikor egy szép napon a szemei alatt nagy lila foltokkal libbent elém. „Atyaisten, hogy' nézel ki?" kérdésemre (abban sem voltam biztos, hogy nem a Jankó hagyta helyben) büszkén felelte: „Kifestettem a szemem." Úgy, hogy a családban nincs senki, akitől ilyet látni lehetne, szemfesték sem volt a háztartásunkban soha. Nem hiába mondogatom: az óvoda is nagy iskola... Egy hercegnős-szívecskés pecsétnyomóval csinálta, és napokig látszott: előbb maga a makacs festés, aztán kicsit még a helye, ahonnan sikerült lesikálni.

Én meg csendben szemmel tartom Simont, Kerényt, Ábibábit, Andriskát, Milánt, meg azt a nyolcadikos fiút, akinek még a nevét is ki kell deríteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!