Borosta

2013.09.11. 18:10

Bálint Béla 82 évesen is oda-vissza átússza a Balatont

Nagykanizsa – Hej, ha megérhetném a 82. évemet. S ha még járni is tudnék akkor... Így sóhajtott fel e sorok szerzője csendben, miközben Bálint Bélával beszélgetett.

Horváth-Balogh Attila

Az öregúr ugyanis éppen ennyi idős, és a kezdetek óta a Balaton-átúszások résztvevője. A nagykanizsai férfi, aki korábban az élelmiszeriparban dolgozott vezetőként, a hévízi tófürdőben treníroz szinte nap mint nap a nagy falatra, a Balaton-átúszásra, ami minden évben egyfajta ünnep a számára.

– Gyermekkorom óta szabadtéri vizekben úszom. Egyszer egy edző meglátta bennem a tehetséget, akkor majdnem profi sportoló lett belőlem, de aztán úgy döntöttem, más utat járok – idézte fel a kezdeteket a hófehér hajú, ám még most, túl a nyolcvanon is láthatóan erős, tagbaszakadt Béla bácsi. – Nem akartam élsportoló lenni, nem akartam tönkretenni magamat, s úgy érzem, az idő engem igazolt. Nézze meg, hány fiatal futballista hal meg, vagy hadd említsem csak Kolonics György olimpiai bajnok evezősünk tragédiáját.

Bálint Béla szinte az egész hetet a hévízi gyógytóban tölti. Azt mondja, maga a víz is jó hatással van az egészségére, nem csak az úszás. Fotó: Sámel József

Béla bácsi elmesélte: a hévízi gyógytóban hetente 6-8 kilométernyi távot úszik le, évszaktól függetlenül, még télen is. Ha pedig olyan az időjárás, rendszeres vendég a Balatonon. A Révfülöp–Balatonboglár távon szokott edzeni, ami 5,2 kilométer és tulajdonképpen ezen a szakaszon zajlik az átúszás is.

– Gyakran oda-vissza megteszem a távot, úgy hogy szerencsére, az éles verseny számomra még most sem kihívás. Fiatalabb koromban másfél-két óra alatt abszolváltam a távot. Most 2 óra 25 perc kellett hozzá, de szerintem ez se rossz – elmélkedett hangosan. – Azért csinálom ezt, mert muszáj tartanom a formám, hosszú életű akarok lenni. Az átúszás közben nálam fiatalabbak is kidőlnek körülöttem, de én szerencsére, végig bírom. Egészségi problémáim nincsenek, hatvan éve egyforma a vérnyomásom, 125/75, a pulzusom pedig 50. Több orvos is azt mondta utóbbira, hogy nagyon kevés, és biztosan megsínylem majd – hát eddig nem lett igazuk.

Béla bácsi egyébként 180 centi magas és 80 kilós. Nem hízott meg az évtizedek alatt, pedig nem tagadja, imádja az étcsokoládét. A kávéja mellé mindig jut 5 deka. Kenyérből a négymagvast fogyasztja, húsból pedig főleg a csirkét eszi, a marhát viszont mellőzi. Mondja, ennyi csak a titok. Na meg persze, az úszás.

További Borosta hírek itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!