Borosta

2015.03.26. 13:39

Balta és kockás ing - Az új férfitípus szándékosan mocskosnak akar látszani

Nagykanizsa - Lumberszexuális. Az új, fiatal férfitípus edzett, szakállas, feltűrt ujjú flanelingben jár és baltát hord a vállán. Legalábbis a divatlapok által kreált férfi szakít az eddigi nárcisztikus jellemvonásokkal. Kondákor Balázs, Jancsi László, Szalai László viszont egyáltalán nem a fent említett trend miatt visel szakállat.

Benedek Bálint

- Az új jelenség akivé válni menőnek számít manapság kifejezése az angol lumberjack szóból ered, mely favágót jelent. A lumberszexuálisok egy amerikai magazin szerint azok, akik imádják a természetet, a barkácsolást, hosszú, bozontos szakállat viselnek és általában farmert, kockás inget hordanak, s hozzá bakancsot húznak. A tettetett ápolatlanság mögött az az elmélet húzódik, hogy az újgenerációs favágó szexuális férfi azért nem néz tükörbe, mert az nincs a természetben. Vagyis pont annyi pénzt költ a szépségére, mint korábban, de mostantól szinte szándékosan akar igényesen mocskosnak látszani. Bár elsőre humorosnak tűnhet, ám egyre több követője akad nem csak a tengerentúlon, hanem Európában, sőt Magyarországra is begyűrűzött a trend.

A fiatalok is hallottak az új férfitípusról, azonban azt valóban mulatságosnak tartanák, ha valaki túlságosan komolyan venné az intelmeket és lazán, akár baltával a vállán érkezne a munkahelyére csak, hogy megfeleljen a divatnak. Egyikük, Szalai László szerint például a kockás flanel ing, a bakancs, a szakáll és a baseball sapka kombináció a kamionosok védjegye.

- Borostával kezdődött minden, ami néhány nappal később sűrű fekete szakállá gyarapodott - mesélte Szalai László, a Kanizsa TV operatőre. Kellemes, hiszen megmentett a borotválkozástól, amit soha nem kedveltem. A páromat nem zavarja, sőt kifejezetten szereti, jól bele lehet túrni. Olykor megfésülöm, de ennél többet nem foglalkozom vele, úgy nő, ahogy a természet akarja.

Kondákor Balázs (balról), Jancsi László és Szalai László. Három eltérő szakáll stílus, ám a favágó szexuális trendeket nem követik Fotó: Szakony Attila

Vele ellentétben Kondákor Balázs a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának hallgatója rendszeresen nyírja és karbantartja az arcszőrzetét.

- Pedig három évvel ezelőtt fogadásból növesztettem meg - mondta. - Néhány hónap alatt a legalább tíz centiméter hosszúságúra megnőtt, ekkor kezdtem visszanyírni, de mivel némileg idősebbnek látszom a szőr mögött, így maradt. Ugyan a karbantartása, a fazonra igazítása nagyobb munkát igényel, mint a borotválkozás, de még jó darabig nem válok meg tőle.

Balázs szerint a favágó szexuális stílusra még nem készült fel az ország, s valószínűleg nem is áll mindenkinek jól, így bizonyára csak egy szűk réteg körében terjedhet el. Esetleg a filmsztárok vagy az énekesek választják majd.

A Kanizsa TV másik operatőrének, a 26 éves Jancsi Lászlónak a gyermekkori álma vált valóra azzal, hogy férfivá érésekor szakállt növeszthetett. Méghozzá egyedi stílust képviselve körszakállat hord, némi barkóval kiegészítve, s hajviselete is eltér a szokásostól.

- Egyes kultúrákban korábban a bölcsesség védjegye is volt a szakáll, ám jelenleg egyértelműen a férfiasságot hirdeti - fűzte hozzá Jancsi László. - Ha a divat vezérelne, akkor alapvetően nem érezném jól magam a bőrömben, ám a kialakult fizimiskámmal elégedetten nézek bele minden nap a tükörbe. Eddig úgy vettem észre a hölgyeknek általában tetszik a szakáll, ám jó lenne, ha a belső tulajdonságokra is figyelnének, hiszen nem vagyok szőrösszívű.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!