Borosta

2014.08.27. 14:40

A salsával jól lehet csajozni

Nagykanizsa - Salsa közben a legcsúnyább férfi is igazi férfi lehet, akár álomnőkhöz is közel kerülhet, amire egyébként a hétköznapokban nincs sok esélye.

Horváth-Balogh Attila

Ezt Németh Sándor táncművész, salsa-oktató mondta lapunknak, amikor nemrég – a Kanizsa Salsa Egyesület meghívásának eleget téve – a salsa kubai és Los Angeles-i műfajaiban tartott oktatást a Honvéd Kaszinóban. Németh Sándor idén megkapta a Magyar Divat- és Sporttánc Szövetség Táncpedagógusi Nívódíját, illetve még korábban két alkalommal is kiérdemelte a szövetség Érdemes Sporttáncos-oklevelét is. 2006-ban megnyerte a Salsa Magyar Bajnokságot, 2004-ben pedig mambo- majd 2006-ban salsa világbajnoki 4. helyezést ért el. A táncparketten állandó partnere felesége, Németh Gabi, illetve a szintén táncoktató Maklári Petra.

– Talán egyetemista voltam még, amikor komolyabban kezdtem foglalkozni a latin-amerikai táncokkal – bocsátotta előre Németh Sándor. – Épületgépész mérnöknek készültem, de aztán végül nem fejeztem be, mert a haverokkal egész nap a fűben feküdtünk... De félretéve a tréfát, valószínűleg, tudat alatt már akkor bennem volt, hogy nem az az én utam. Teljesen beleszerelmesedtem a táncba, egy év után abbahagytam a Műszaki Egyetemet és elmentem dolgozni, egy raktárban kaptam munkát. Később üzletkötő lettem egy fénymásolókat forgalmazó cégnél, és még volt pár munkahelyem, de a tánc állandó maradt. Versenyezni kezdtem, ami egyre jobb eredményeket hozott. Latin társastáncokkal foglalkoztam elsősorban, mamboval, west coast swinggel, és természetesen, salsával. Végül a salsa maradt – olyannyira, hogy amikor megszűnt az állásom a fénymásoló cégnél, már nem is kellett munkát keresnem, mert a sikereim után sok-sok helyre hívtak tanítani. Azóta ez a foglalkozásom.

Németh Sándor állandó partnereivel, feleségével Németh Gabival, illetve a szintén táncoktató Maklári Petrával. Fotó: Horváth-Balogh Attila

A külső szemlélő számára a salsa nőies táncnak tűnik, de ez – mint azt Németh Sándor elmondta – csak egy hibás sztereotípia.

– Sokan hiszik azt a salsáról, hogy az egy olyan tánc, amit ha férfi táncol, akkor az csak meleg lehet – szögezte le. – Ez óriási tévedés. Pontosan hogy a salsa közben minden férfi igazi férfinak érezheti magát, aki akár álomnőkhöz is közel tud kerülni, amire egyébként a hétköznapokban lehet, hogy esélye sincs. Ha egy férfiban megvan a kellő határozottság és az a hozzáállás, hogy nőnek tudja tekinteni a partnerét, akkor azt a másik érzi, érti, és egyfajta flörtté válik az egész. Ez így helyes, a társastáncok éppen erről szólnak, ha nem így lenne, táncolhatná őket két nő, vagy két férfi is. De akkor nem lenne ott a levegőben az a bizonyos szikra.

A táncművész szerint pontosan ettől nő a salsa népszerűsége is. Ráadásul mára kiegyenlítetté vált a hölgyek és az urak aránya.

– A férfiak ugyanis rájöttek, hogy a salsával jól lehet csajozni – magyarázta Németh Sándor. – Nagyon összehozza az embereket, mert a táncot olyan testbeszéd és mentális kommunikáció jellemzi, amiben nem tudnak hazudni egymásnak a partnerek, ezért salsázás közben sokkal, de sokkal őszintébb kapcsolatok születnek, mint mondjuk, chatelés során, amikor a mondat végére rakok egy smile-t, amivel mesterségesen keltek jó hangulatot. Salsát táncolni amúgy bárki meg tud tanulni, a kérdés inkább az, hogy ki, meddig jut el ebben a folyamatban...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!