Borsfa

2016.04.09. 13:16

Újabb Tündérkert szökkent szárba

Borsfa - Újabb Tündérkerttel, azaz őshonos magyar gyümölcsfajták gyűjteményével gyarapodott Zala megye. Ezúttal a Nagykanizsához közeli Borsfán létesítettek Tündérkertet, melynek avatására szombaton került sor.

Horváth-Balogh Attila

A borsfai Tündérkert a település úgynevezett „alsó” részén, az imaházhoz (melyet a 81 éves Kósa Jánosné takarít, gondoz immár 20. éve) tartozó területen született meg délelőtt, amikor is az örökbefogadó, a növények ápolását is vállaló közösségek, családok elültették a gyümölcsfacsemetéket. Utóbbiak kivétel nélkül őshonos, magyar fajták, hiszen csak ilyenek kerülhetnek a Tündérkertbe, ami Kovács Gyula pórszombati erdész és Szarvas József színművész ötletéből mára országos mozgalommá terebélyesedett.

A Vox Angelica Kamarakórus vezetője, Szabó Ágnes  keresi a csemeték közt azt a húsvéti rozmaring fajtájú almát, amit ők fogadtak örökbe 
Fotó: Szakony Attila

A borsfai kezdeményezés ötletgazdája Bekő Imre képviselő volt. A gondolat elnyerte a falu vezetésének tetszését, hiszen általa nem csak a Borsfán még néhol fellelhető régi fajták menthetők meg, de a közösség tagjai is közelebb hozhatók egymáshoz - hallottuk Jetzin István polgármestertől.

- Szeretnénk évi két alkalommal találkozni és jó hangulatú összejöveteleket szervezni itt, hogy pontosan mikor, azt még megbeszéljük, de talán május, a majális és az ősz, a szüreti időszak lenne erre a legalkalmasabb _ mondta a polgármester, aki kérdésünkre elárulta: huszonnyolc alma-, körte és szilvacsemetét ültettek el az örökbefogadók, köztük olyan fajtákat, mint a batul, a húsvéti rozmaring alma, a tüskéskörte, vagy a besztercei szilva.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!