Bulivan

2011.09.10. 10:27

A nagykanizsai filmes 3D-ben tárja elénk a kék bolygó titkait

A Föld kialakulásának folyamatát, legszebb tájait és a bolygónkat jellemző jelenségeket is bemutatja A kék bolygó című új három dimenziós magyar tudományos ismeretterjesztő film, amelyet a keddi fővárosi díszbemutató után országszerte 17 moziban kezdenek vetíteni.

MTI


A film készítőjének, Gráner Józsefnek ez a harmadik 3D-s alkotása az egy éve bemutatott - és az első magyar gyártású 3D-s mozinak számító - Csodálatos univerzum, valamint a tavasszal elkészült Autócsodák után. A kék bolygó az univerzum keletkezését, a Föld kialakulását, szerkezetét, légkörét és a rá jellemző jelenségeket - a földrengéstől a globális felmelegedésig - látványos animációkkal és eredeti térhatású filmfelvételekkel ábrázolja.

A tudományos ismeretterjesztő film a Földön elérhető energiaforrásokat is bemutatja, ennek részeként például először láthatók három dimenziós felvételek a paksi atomerőműről vagy a szélturbinák és vízi erőművek működéséről. Kínában készült filmfelvételek idézik meg egy földrengés pillanatait és hatásait, a cunami keletkezését pedig animációval is érzékelteti.



A film Nagykanizsán élő készítője elmondta: új alkotásának kedden a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban lesz a díszbemutatója, várhatóan Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár részvételével. A premiert követően országszerte egyszerre 17 moziban kezdik vetíteni az 52 perces művet, de év végéig mintegy 40 filmszínház tűzi műsorára. A korábbi két filmhez hasonlóan a készítő vetítőgépeinek utaztatásával olyan mozikban is látható lesz, ahol még nincs 3D-s technika.
   
Gráner József elmondta: a korábbi két térhatású filmjének az elmúlt egy év alatt már több mint 20 ezer látogatója volt a hazai mozikban, de a Csodálatos univerzum a budapesti Planetáriumban is folyamatosan műsoron van, hetente tizenegyszer szerepel a programban. A korábbi két film ma már a kábeltelevíziók kínálatába is bekerült.



Gráner József és 3D-s munkássága a Zalai Hírlap online felületén:

Nagykanizsai filmes autócsodákat bemutató 3D-s alkotást készített

Az univerzum 3D-ben

A 3D-s mozizás tengeribetegséget okozhat

Térhatású filmen nézzük a világegyetemet!

Háromdimenziós mozit láthattak a zalaegerszegi diákok

Pár perc csoda

Három dimenzióban

Háromdimenziós képeket készít egy nagykanizsai férfi (fotókkal)



Kapcsolódó dossziéink:

Mozimánia és filmkritika- barangoljon dossziénk cikkei között!

Celeb-börze és bulvár hírek - dosszié ITT !

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!