Bulivan

2017.07.28. 18:25

Változatosabb zenei megoldásokkal kísérletezik a Turán zenekar

ZALAEGERSZEG Továbbra is hazafias érzületet tükröznek a dalszövegeink, ez a zenekar erre született, így ehhez mindig is tartani fogjuk magunkat. Zeneileg azonban most egészen változatos anyagon dolgozunk, ami bizonyára fog meglepetéseket okozni.

Gyuricza Ferenc

Többek közt erről beszélt lapunknak a 2004-ben alakult, ám több tagcserét is megélt, s a jelenlegi felállását mintegy öt esztendeje véglegesítő Turán énekese, Kocza Balázs. A zenekar frontembere úgy fogalmazott: ma is van mondanivalójuk, bár nem hívei annak, hogy a dalszövegeket aktuálpolitika szője át, így nem direktben fogalmaznak. A napi történések mellett viszont nem mennek el szótlanul, így a programjukba bevették egy nyolcvanas években működő ska-zenekar, a Fals! Cairo című dalának átdolgozását. Ennek a szövege ugyanis kifejezetten jól reflektál arra a menekülthullámra, amivel Európának szembe kell néznie.

- Ez a dal addig marad repertoáron, amíg valami megbízható megoldás nem születik erre a válságra - szögezte le a Turán énekese. - De nem ez az egyetlen feldolgozásdalunk, továbbra is játsszuk az Álljunk meg most inni című nótát, ami valójában a Twisted Sister zenekar We're Not Gonna Take It című dala, magyar szöveggel. Ennek eddig mindenhol óriási sikere volt, a nyáron Velencén öt-hatszázan énekelték együtt velünk, ami fantasztikus érzés volt. A dalhoz közben egy videoklip is készült, amiben maximálisan sikerült azt a hangulatot visszaadnunk, amit a szöveg tükröz.

A zalaegerszegi Turán. Balról Szanati Szabolcs gitáros, Böröcz Gábor basszusgitáros, Gyenese Balázs dobos és Kocza Balázs énekes Fotó: A szerző

Balázs szólt arról is, hogy a nyáron az említett velencein túl is volt még egy-két kifejezetten jó koncertjük, jelenleg azonban már egyértelműen a stúdiómunkákra koncentrál a zenekar, most az új lemez jelenti számukra a prioritást.

- Már dolgozunk az ötödik nagylemezünk dalain, vélhetően őszre el is készülünk vele - mondta Kocza Balázs. - Kilenc dal biztosan lesz rajta, ezek ugyanis már teljesen elkészültek, de magunk között sokat beszéltünk arról, hogy jó lenne egy tizedik is, ám erről még nem döntöttünk.

A Turán frontembere azt is elmondta, a zenét tekintve az eddigi legváltozatosabb lemezükre kell számítani, a lendületes punk-rocktól egészen a power-metal jellegű megoldásokig terjed a paletta, de a fő vonalat ezután is a rock and roll jelenti számukra.

- A lemezbemutató koncertünk december 16-én lesz Budapesten, a Showbarlangban, s október 20-án Zalaegerszegen is játszunk, a már jól bejáratott helyünkön, az Atlantis Music Clubban. Ezen felül biztos, hogy fellépünk Szegeden, Nyíregyházán, valamint Sopronban is, de talán Gyöngyösre is sikerül egy koncertet lekötnünk. Az újabb dalokat nagyon erősnek érezzük, és szeretnénk is őket elvinni a lehető legtöbb helyre, s élőben bemutatni, arra ugyanis egyáltalán nem látunk esélyt, hogy ezeket a számokat a hazai rádiók valaha is műsorra tűznék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!