Bulvár

2015.04.03. 08:29

A cipőbűvölő – végre egyszer Adam Sandlert nem akarjuk melegebb éghajlatra küldeni

Thomas McCarthy elsősorban színészként lett ismert, rendezőként mégis sokkal emlékezetesebb filmeket alkotott.

Péter Zsombor

Az Állomásfőnök, A látogató és a Győzzünk már is remekül kivitelezett, emberi drámák voltak, fanyar humorral és egyedi stílussal. Épp' ezért nagyon vártam A cipőbűvölőt, de az eredmény csalódottsággal töltött el.

Max (Adam Sandler) cipész. Egy nap a gépe elromlik és talál az alagsorban egy kézi cipőjavító szerkezetet. Kiderül, hogy a masina különös képességgel bír. Max képes annak az embernek a bőrébe bújni, akinek azzal a géppel javította meg a lábbelijét. Hősünk kap az alkalmon és feldobja sivár életét.

Max képes a javított cipő gazdájának bőrébe bújni.

Az alapsztori ötletes és egy remek kis mozi lehetőségét hordozza magában. A mondanivalót persze a szinopszis elolvasása után kikövetkeztethetjük. Azaz jó új dolgokat kipróbálni és megtapasztalni, de ne akarjunk mások lenni, merjük önmagunkat adni. A cselekmény első fele erre is enged következtetni, de aztán McCarthy valahogy elveszti a kontrollt és két szék közt a pad alá esik, de erről kicsit később.

A cipőbűvölő első fele elképesztően szórakoztató, vicces és egy hihetetlenül kedves alapképet ad. Ahogy Max ismerkedik új „képességével", majd ki is használja, nagyon abszurd szituációkhoz vezet, de élmény nézni az esetlenségét és olykor-olykor lennénk is a helyében. Aztán egy ponton átmegyünk groteszk krimibe, ami nem volt jó döntés. Az addig látottakhoz nem illik a zsarolás, lopás vagy éppen a gyilkosság.

Szerencsére egy idő után McCarthy összeszedi magát és a film újfent magára talál, de amint ez megtörténik, jön a csavar (amit legkésőbb a film felénél ki fogunk találni), ami nem feltétlenül rossz, csak nem jól sül el. Ez pedig azért lehetséges, mert McCarthy rosszul fejezi be művét. Totális happy end, ami borzasztóan álszent és fals üzenetet közvetít. Kvázi azt tudjuk meg az epilógusból, hogy a személyiséglopás kifizetődő és jó móka. Még ha Max az emberek védelmére is használja képességét, ez akkor is minden csak nem pozitív végkicsengés.

Adam Sandler pedig még mindig rossz színész, de legalább most szerethető a karaktere és próbálkozik. Inkább még 100 Cipőbűvölőben lássuk mintsem egy Nagyfiúk 3-ban. A show-t azért ellopja tőle Steve Buscemi, Method Man és a röpke szerepben tündöklő Dan Stevens.

Nagyon sajnálom a filmet, mert egy végtelenül szimpatikus és szerethető történet, ami egy ideig tökéletesen is működik. Valamiért McCarthy mégis úgy gondolta, hogy jó ötlet felkeverni az állóvizet, de ez sajnos a visszájára fordult. Ennek ellenére másfél órás kellemes kikapcsolódás nyújt A cipőbűvölő, csak bosszantó a tudat, hogy ebben a sztoriban több volt. De legalább Sandlert egy filmje után nem akarjuk melegebb éghajlatra küldeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!