Bulvár

2015.06.26. 15:39

A Jurassic Park újra nyitva

Steven Spielberg korszakalkotó klasszikusa is megérett egy reboot/folytatás szerelemgyerekre, ami természetesen ismét a nagyobb, látványosabb, hangosabb elvet követte. A Jurassic World viszont csak egy átlagos kistestvér lett a nagy előd árnyékában, ki is fejtem miért.

Péter Zsombor

A bő 20 évvel ezelőtti tragédia a múlté, a Jurassic Park újra megnyitott, ezúttal Jurassic World néven, és sokkal biztonságosabb, korszerűbb, mint elődje. Claire (Bryce Dallas Howard) a hely egyik vezetője, növelni szeretné a sziget népszerűségét, ezért tudóscsapatával megalkotnak egy genetikailag módosított dinoszauruszt, ami minden eddiginél vérszomjasabb. Persze az a valami elszabadul...

Tetszettek a különféle utalások az első részre, remek kis kikacsintásokat, tisztelgéseket kapunk, amik nosztalgiával ruházzák fel ezeket a jeleneteket. Dínókból rengeteget látunk, szépeket, aranyosakat, nagyokat, kicsiket egyaránt. Kiemelt figyelmet kapnak a raptorok, akiket a leszerelt katona, Owen (Chris Pratt) próbál idomítani. Ez egy nagyon ötletes és érdekes szál, amire számos dolgot lehetett volna építeni, de valahogy két szék közt a pad alá esett a kivitelezés. Ez leginkább azért történt, mert a cselekmény túl sokfelé ágazik, mégis egyhangúvá és olykor lapossá válik. A két fiatal kalandozása is csak azt a célt szolgálta, hogy legyen kiért aggódni, de a flegma tini és a hiperaktív, infantilis kisiskolás nem éppen a legszimpatikusabb karakterek. A „főgonosz" raptoros terve is hemzseg a lyukaktól, az egész borzasztóan illogikus. Már csak a feltételezés is röhejesen hangzik, hogy négy raptor segítségével akarja a hadsereg leigázni a világot, ne nevettessenek már!

A Jurassic Worldben tehát rengeteg dolog nem működik. Itt most nem arra a nyilvánvaló tényre gondolok, hogy a közelébe nem ér, és fele annyi érdekességet nem tud felvonultatni, mint az első rész. Sokkal inkább arra, hogy próbálkozik tisztelegni a nagy öreg előtt, újdonságokkal is előrukkol, de nincs meg az Owen által említett „hűha faktor". Ez leginkább abból adódhat, hogy a szigetet egy szimpla állatkertté redukálták, ami mutatja a mai nézők igényeit is. Egy Godzillával, harci robotokkal és szuperhősökkel teli világban már senki nem lepődik meg egy szimpla dínón, úgyhogy valami más kell. Kár, hogy az a nagyobb szörny sem tud semmi érdemlegeset hozzáadni a cselekményhez. Azért szerencsére nem annyira vészes a helyzet, hisz a film többnyire szórakoztató, piszok látványos, az ősállatok pedig tesznek hozzá annyi pluszt, hogy növeljék az élményt.

Mindezek ellenére a Jurassic World nálam egyértelműen csalódást keltett. Nem vártam csodát, de ehhez a címhez több dukálna egy szimpla egyszernézős nyári limonádénál. Mert bár látványos és képes szórakoztató lenni, a rengeteg őslény pedig szuper, a cselekmény sekélyes, logikátlan és összecsapott. Ezek után nem feltétlenül lenne baj, ha a park végleg bezárna. Ez viszont nem fog bekövetkezni, ugyanis mire ez a cikk megjelenik, a film könnyedén átlépi az egymilliárd dolláros összbevételt, a folytatás tehát garantált. Hogy ez mennyire jó hír, azt mindenki vérmérséklete szerint döntse el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!