Bulvár

2017.06.21. 10:44

Dr. Mező Ferenc - Világháborús hős zalai olimpiai bajnok

Dr. Mező Ferenc nem csak, mint az 1928-as amszterdami olimpiai bajnok, NOB tag, tanár, nemzetközi hírű sporttörténész, hanem mint I. világháborús hős is példaképe lehet a XXI. század ifjúságának.

Az egyetlen zalai olimpiai bajnok Grünfeld Ferenc néven, Pölöskefőn született 1885. március 13-án. Gelsei és nagykanizsai diákévek után a Zalaegerszegi Magyar Királyi Állami Főgimnáziumban érettségizett 1904. június 22-én. A budapesti Tudományegyetemen latin-görög szakos tanári oklevelet szerzett 1909-ben. Tanári működését Rákospalotán kezdte, majd 1913-tól kinevezték a zalaszentgróti polgári fiúiskola igazgatójának, ahol alapító elnöke volt a Zalaszentgróti Sport Egyletnek. Mező Ferenc igazgatói tevékenysége a Zalaszentgróton azzal fejeződött be, hogy megszerkesztette az iskola 1913/14. tanévi értesítőjét. Vakációja megkezdése előtt bevonult négyhetes kötelező, tartalékos fegyvergyakorlatának letöltésére a pozsonyi 72. gyalogezredhez. Még be sem fejeződött a gyakorlat, amikor a mozgósítási törvény értelmében frontharcos lett. Mint tartalékos zászlós egy szakasznyi újonc kiképzését végezte.

Az átlagosan tájékozott embereket 1914 nyarán derült égből villámcsapásként érte a háború kitörése. Ferenc József július végén „Népeimhez!” című felhívásában kijelentette: „Mindent megfontoltam, mindent meggondoltam. Nyugodt lelkiismerettel lépek a kötelesség útjára.

Bízom Ausztria-Magyarországnak önfeláldozó lelkesültséggel telt vitéz hadseregében. És bízom a Mindenhatóban, hogy fegyvereimnek adja a győzelmet.”

Dr. Mező Ferenc

Harcba szállt a Monarchia majd minden hadra fogható férfija. A földműves otthagyta kicsépeletlen gabonáját, az iparos letette szerszámát, a gyárak kényszerszüneteket tartottak, vagy megálltak. A kávéházakból, korzókról eltűnt az arany ifjúság, vas ifjúság lett belőle.

Mező Ferenc sohasem érzett oly meghatottságot, mint a Pozsonyi Vízi Kaszárnyában az eskütételnél, hiszen itt több száz fiatal, életerős férfi fogadott nemes esküt, hogy hű lesz hazájához. Közülük egy sem tudhatta, hogy a boldog visszatérés helyett nem dicső halál jut-e osztályrészéül. Mező hadnagy – 1914. november elsejével nevezték ki tartalékos hadnaggyá – mint diákkorában, a katonaságnál is szorgalmasan feljegyezte noteszébe a fontosabb eseményeket, melyekből – 1915 tavaszán kórházi kezelése alatt – könyvet írt. Valószínűleg szolgája nem forralta fel a vizet, hastífusszal került a tábori korházba. A galíciai fronton zajló eseményeket feldolgozó könyve, 1915-ben Nagykanizsán jelent meg „Az orosz-osztrák-magyar háborúban” címmel. Szinte a Golgotára vezető keresztúthoz hasonlatos, kínszenvedésekben bővelkedő menetelés után a 72. gyalogezred végül némi veszteséggel elérte a Nida folyó jobb partján húzódó front vonalat. Mező Ferenc fontos beosztást kapott, végig neki kellett a század szálláshelyét biztosítani az idegen földön. Mező hadnagy úr hamar megbarátkozott a tábori élettel, hiszen századánál sok ismerőssel találkozott. Elsősorban azokkal a harcosokkal, akiket ő tanított a fegyverforgatásra Pozsonyban. A magyar legényeken kívül valamennyi náció katonái tisztelték és szerették, tiszttársai pedig elismeréssel nyilatkoztak hadi tudományáról. Tanári mivoltát itt sem tagadta meg, alkalomadtán oktatta és nevelte alárendeltjeit. Gyűjtötte a bakanótákat, tanulmányozta a katonái nyelvjárását és szokásait. Szabad idejében – ha már elkészült a napló beírásokkal - kedvenc szórakozásának hódolt: kártyázott. A huszonegyes mellett a lórum és a hármas alsós volt a legnépszerűbb időtöltése. Egy ilyen éjfélig tartó kártyacsata után teljesen váratlanul érte a századot az első orosz támadás. Fegyverropogásra, iszonyatos lármára ébredtek. Mező Ferenc karddal az egyik, másik kezében revolverrel kirohant a sötétbe, tisztiszolgájával a sarkában. A golyók sípoltak a füleik mellett, az orosz elit csapat a 9. és 10. Szibériai ezredekből összeállt zászlóalj tört rájuk. A Czarkowi tűzkeresztség és további orosz betörések során tanúsított hősies magatartásáért 1916 nyarán kapta meg az első kitüntetését: A Bronz Katonai Érdemérmet a hadiszalagon.

A Pozsonyi Vízi Kaszárnya az eskütétel helyszíne

Mező Ferenc csapatteste a 72. gyalogezred az Isonzó – hadsereg VII. hadtestének 14. gyalog hadosztályához volt beosztva és az első vonalban harcolt. A központi hatalmak csapatai egyre nagyobb válságot éltek át. Az élelmiszer fejadag 1918 elejétől egyre csökkent, tápértéke pedig alig volt. Az alultáplált katonák átlagos testsúlya kritikus mérték alá csökkent. Fizikailag teljesen kimerültek. Előfordult, hogy több napig nem jutottak élelemhez, csak kávét ittak. A ruházatuk lerongyolódott, nem védett a hideg ellen. Mező Ferenc az olasz fronton, mint századparancsnok tartalékos főhadnagyi rendfokozatban, 1917 őszétől 1918 januárjáig több ütközetben is részt vett. Megkapta a Károly-csapatkeresztet, amit IV. Károly magyar király alapított: azok számára, akik a front vonalban legalább 12 hétig szolgáltak. Ez a kitüntetés sebesülése után pedig a „Sebesültek Érme I középsávval” kitüntetést adományozták neki. Mező Ferenc Noventánál 1918 januárjában, a napokig tartó tüzérségi tűzben szintén példamutatóan harcolt. Ezért méltónak bizonyult egy újabb Legfelsőbb Kitüntetésre: III. osztályú Katonai Érdemkeresztre, a hadi díszítménnyel és a kardokkal. A Piavei átkelést Mező Ferenc századparancsnok naplójának segítségével a „Háború és Sport-Emlékvirágok” című könyvében dolgozta fel. Mező főhadnagy a legvakmerőbb csapat élén harcolt. A Monarchia a Piave folyón túlra jutott hadseregének további támadását az olaszok – angol és francia hadosztályok segítségével – megállították. A hatalmasra dagadt folyón vissza vonulni sem tudtak. A sereg jó része elpusztult, reménytelen volt a továbbnyomulás, de a visszavonulás szintén súlyos veszteséggel járt. A hadsereg gerince végleg megroppant.

1918. november 3-án Padovában Osztrák-Magyar Monarchia képviselőjeként Wéber gyalogsági tábornok aláírta a fegyverletételt. Ezzel megszűnt a birodalom utolsó összekötő ereje is, a közös hadsereg. Dr. Mező Ferenc főhadnagy 1918. december 1-én leszerelt és katonai szolgálatból elbocsájtatott.

 

 

Bűnbe estek a népek

Bűnös lett a világ,

Reá küldte Isten

Lesújtó nyilát.

 

Betört mihozzánk is,

A vad muszka horda,

De piszkos irháját csakhamar

Elhordta

 

A magyar vitézség

Honunkból kiverte.

Futott hazájába

Fegyverét elvetve

 

Magyarok Istene!

Hallgasd meg imánkat,

Védd meg továbbra is

A mi szép hazánkat.

 

 

Kis János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!