Bulvár

2017.06.10. 12:25

Gerencsér Grétát elvarázsolta a divatfotózás érdekes, különös világa

Mindig is érdekelte a divat, figyelte az évszakonként változó ruhatrendeket. A 20 éves Gerencsér Gréta álmait követve először stylistnak tanult, ám most az izgalmas alkotó- és divatfotográfia szakon valósággal szárnyal.

Benedek Bálint

- Kislányként gyakran tipegtem édesanyám magas sarkú cipőiben, sőt olykor a nagy bundákat a vállamra terítettem, úgy vonultam a tükör előtt, mint egy topmodell - mesélte mosolyogva a kanizsai Gerencsér Gréta. - A nagybátyám 3 éves korom óta művésznőnek hív, hiszen akkor a nagypapám születésnapján előadtam a Bon-bon együttes A sexepilem című nagysikerű slágerét.

A 20 éves Gerencsér Gréta álmait követve először stylistnak tanult
Fotó: Benedek Bálint

Gréta kreativitása nem ismert határokat: az érettségi után a stylist iskolába felvételizett, ám hamar rájött, hogy a foglalkozás Magyarországon egyelőre még gyerekcipőben jár. Ettől függetlenül ragaszkodott az álmaihoz, felnőttként viszont a reflektorfénytől távol, a fényképezőgép másik oldalára vágyott.

- A divatfotózás egészen más műfaj, de alaposan szeretném beleásni magam a részletekbe, nagyon élvezek minden tanulással eltöltött pillanatot. - A fővárosi Metropolitan egyetemen a képalkotás mellett a marketing és reklám szakterület is érdekel, ezekben is szeretném elmélyíteni majd a tudásomat. A családom is támogatja az elképzeléseimet, így jobban koncentrálhatok a terveimre, s szerencsés vagyok, hiszen tapasztalt szakemberektől leshetem el a speciális szakterület titkait. Az oktatók különösen figyelnek arra, ha a tanuló szorgalmas, és látják rajta, hogy akar tanulni.

Bár Gréta egyelőre kezdőnek számít, ám azt már látja, hogy fotósként nehéz boldogulni manapság, amikor sokan olykor szakmai tudás nélkül készítenek képeket. Az egyetemen a második éve végére érzi úgy, hogy végre megtalálta a saját stílusát, hiszen eddig csak tapogatózott. Almási Csaba a kanizsai lány mentora, aki karrierje során szinte az összes hazai magazinnal, divattervezővel dolgozott már. A klasszikus fotográfia, azon belül a portréfotózás a kedvenc területe. Legkedvesebb modellje és múzsája Eszenyi Enikő színésznő. Szereti a formabontó megoldásokat és előszeretettel von be kreatív embereket a divatfotózásaiba.

- Egyszerre több modell-ügynökségnél is dolgozom, készítettem már egy szem-üvegmárkának képeket, de műteremben és szabadtéren is rendszeresen fotózom - fűzte hozzá Gréta. - Utóbbi helyszínt kifejezetten szeretem, s olyankor szárnyal a fantáziám, igyekszem a modellekből a lehető legtöbbet kihozni. Egy kiváló stábbal dolgozom együtt, akik minden részletre figyelnek, a modellek pedig általában azt teszik, amit kérünk tőlük. Persze olykor vannak kivételek. Előfordult, hogy egy 19 éves lány szinte sokkot kapott attól, hogy hajvasalóval szerettük volna beállítani a haját. Azért tiltakozott olyan hevesen, mert addig ezt csak az anyukájának engedte. Sokkal jobb, ha egy modellel kicsit meg lehet vadulni, ilyenkor elengedi magát, a képek ettől a lazaságtól egyediek lesznek, a munka pedig pörgős és vidám. Bár mindennek, így a nehézségeknek is megvan a maga bája, ettől élvezem minden pillanatát.

A kanizsai lány tisztában van vele, hogy sokat kell még azért dolgoznia, hogy a hazai divatfotós világ krémjéhez közel kerüljön. De eltökélt, s vallja: ha nem vagy határozott, ha nem vagy erőszakos, ha nem próbálod magad mindenhova betolni, ha nem ezzel fekszel és nem ezzel kelsz, akkor az egésznek semmi értelme.

- Szeretem a kihívásokat, igyekszem minél több tapasztalatot gyűjteni ahhoz, hogy megalapozzam a jövőmet, hiszen egyszer szeretnék saját lábra állni - mondta Gréta. - Az iskolát sem fejezem be, egy szinttel feljebb lépnék és a mesterszakot a divatvilág egyik központjában, Londonban végezném el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!