Bulvár

2017.06.30. 18:01

Fergeteges napokat kínált látogatóinak a VOLT

„Legyen egy jó sátrad, illetve folyamatosan tartsd szinten a szervezetedbe bevitt alkohol mennyiségét!”

Gyuricza Ferenc

Ezekkel a tanácsokkal láttak el bennünket a gyakorlott fesztiválozók. A héten Sopronra figyelt az ország könnyűzenéért rajongó rétege, a Volt fesztivál hétfőn kezdődött és vasárnap hajnalban ér véget. Idén ráadásul jeles jubileumot is ünnepel hazánk egyik legnagyobb zenei eseménye, hiszen 1993 tavaszán tartották az első Voltot. Akkor öt hazai zenekar lépett fel, s nyolcszáz látogatót vonzott a rendezvény, a 25. fesztiválon pedig már több mint kétszáz közreműködő - a soraikban olyan világsztárok, mint a Linkin Park, Ellie Goulding, a The Cult zenekar, az Imagine Dragons, a Paramore és a Pendulum - gondoskodik a szervezők által előzetesen remélt mintegy 150 ezer fesztiválozó szórakoztatásáról.

A Volt évek óta a zalai fiatalok egyik legvonzóbb fesztiválja, rengeteg ismerősbe botlottunk. Köztük volt a nagykanizsai Pinterics Attila, aki az elmúlt években többször is járt Sopronban, s barátaival együtt szerepelt is lapunkban. Ezúttal akkor tudtuk szóra bírni, amikor a feltöltőpontról hozta el a telefonját. Ezzel a plusz szolgáltatással amúgy rengetegen élnek, látszik, hogy a fiatal generáció tagjaihoz teljesen hozzánőttek az okostelefonok.

Fiatal soproni lányok pózolnak a fesztiválterület központjában, az óriáskerék lábainál elhelyezett Volt feliratnál. Balról Rák Alida, Füzy Zsófi, Füzy Sári, Fehér Mónika és Radványi Bianka Fotó: Gyuricza Ferenc, volt.hu

- Most is baráti társasággal jöttem, de ezúttal nem ugyanazokkal a srácokkal, akikkel tavaly - válaszolja kérdésünkre. - Mintegy tizenöten vagyunk, és majdnem mindenki kanizsai.

Attila azt is mondja, az idei zenei kínálat jobban bejött neki, több a nagy név, olyan előadók, akikre tényleg kíváncsi. A már mögöttünk tudott napokat illetően az Of Mice And Men koncertjét dicséri leginkább, s a Beatricéről nyilatkozik még elismerően: az Öreg nem tud hibázni - utal Nagy Feróra.

- A csütörtöki vihar egy kicsit szétkergette a csapatot, de ettől függetlenül eddig minden rendben - toldja meg az egyik barátja, és már mennek is tovább. Sietős a dolguk, az esti koncertekre össze akarják kapni magukat.

Tűzzsonglőrök az éjszaka közepén. Sok látnivalót kínált a program

A szintén zalai Hancz Alexandra viszont most első alkalommal járt a Volton, bár más fesztiválokat korábban már kipróbált. Mint mondja, az kifejezetten tetszik neki, hogy változatos a zenei kínálat, itt sokkal szélesebb a paletta, mint a legtöbb hasonló rendezvényen.

- Az elmúlt években az AlteRábán és a Strand fesztiválon jártam, ott is barátokkal, akárcsak itt - sorolja tovább. - Sátrazunk, a csütörtök esti esőnek tehát nem nagyon örültünk, de szerencsére többnyire azért jó időnk volt. Összehasonlítva az eddigiekkel, úgy látom, hogy a Volt jóval több lehetőséget kínál a bulizásra, és akár még hírességekkel is találkozhatunk, nekem például rögtön az elején sikerült összefutnom Kulcsár Edinával.

A beszélgetésekből kiderül az is, hogy egyre kevesebb az olyan fesztiválozó, akit csupán adott fellépő vonz. Vagy azért, mert személyes kedvencei közé tartozik, vagy amiatt, mert kíváncsi lenne rá. Talán a nulladik napi sztárzenekar, a Linkin Park, illetve a legendás hírű The Cult az, akit a legtöbben említenek. Utóbbi fellépése még visszavan, ők a szombati, vagyis zárónapi programban lesznek láthatóak a nagyszínpadon.

A jó minőségű sátor elengedhetetlen kelléke a fesztiváloknak

- Egyértelmű, hogy idén a Linkin Park miatt jöttünk - mondta Schultz Norbert még kedd este, amikor megszólítottuk. - Eddig még nem láttam őket, de szerencsére nem is csalódtam bennük. Valóban hatalmas show-t nyomtak, ám sokkal több régi dalt vártam, de így is nagyon jó volt. Az új album dalait nem is ismertem.

A párjával Budapestről érkezett, huszonegynéhány évesnek kinéző fiatalember azt is elárulja, hogy az amerikai szupersztárok után az Anna & the Barbies koncertjét még megnézik, de aztán rögtön indulnak is vissza.

- Anna mindig fantasztikus, őket vétek lenne kihagyni, ha már úgyis itt vagyunk - mosolyodik el. - Gyakorlatilag úgy fogjuk fel, hogy ez a bónusz a Linkin Park után. Ha a Soerii & Poolek korábban kezdene, őket is megvárnánk, a hajnali indulást azonban nem akarjuk a végigbulizott nap után megkockáztatni.

A fiatalok szerint Budapest messze van, akárhogyan nézzük, autóval két óra biztosan van az út. Utóbbi persze nem csak a fővárosiakra érvényes, Zala is hasonló távolságra van Soprontól.

Az Anna & the Barbies zenekar is fellépett az idei Volt fesztiválon

A bulizók közül rengetegen pózolnak a fesztiválterület középpontjánál, az óriáskerék tövében kirakott Volt feliratnál, ez a hely amolyan találkozási pontként is szolgál. Itt futunk össze öt fiatal lánnyal, soproniak, így számukra természetes, hogy - akárcsak a korábbi években, most is - belekóstolnak a kínálatba.

- A Volt minden évben nagyon jó, nincs ennél jobb esemény a városban - szögezi le társai nevében is Radványi Bianka. - A Linkin Parkot mindenképpen meg akartuk nézni, ma ezért vagyunk kint, azt viszont, hogy hány nap jövünk, még nem tudom megmondani.


Hancz Alexandra (jobbról) és Kulcsár Edina

A nagyszínpad előtti megnövelt területen idén akár 45 ezren is elfértek egyszerre

A fesztiválozás persze nem olcsó, az egyhetes (pontosabban hatnapos) bérlet ára - attól függően, hogy mikor vásárolta meg az ember - mintegy ötvenezer forintba került. Napijegyhez 15 ezer forintért lehetett hozzájutni, ám ez utóbbiból a Linkin Park koncertjének napjára például már hetekkel ezelőtt elfogyott az összes. Az alapjegyeket aztán számtalan módon lehetett variálni, de külön kellett fizetni a kemping használatáért, s persze a prémium szolgáltatásokért is, a VIP-jeggyel gyorsabban, külön bejáraton keresztül juthatunk be a fesztiválterületre, de a nagyszínpadra is jobb rálátást biztosít a VIP-terasz. A vendéglátás az átlag magyar pénztárcához mérten szintén drága - ezt amúgy nem csak a Volt, a többi „kiemelt" hazai fesztivál esetében is elmondhatjuk - ellenben a választék ezúttal bőségesebb. Az európai terrorveszély miatt a biztonság kérdése lehet a 2017-es fesztiválok gyenge pontja, e tekintetben viszont megnyugtató volt, amit e hét során tapasztaltunk, mind a bejutást, mind a fesztivál területén dolgozó biztonsági szolgálatot illetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!