Bulvár

2015.08.21. 11:40

Botrányos négyes kálváriája a kétségbeesett pénzszerzési hajszával

A Fantasztikus négyessel az a balszerencse esett meg, hogy a kétségbeesett pénzhajhászás áldozatává vált és már a mozikba kerülése előtt megbukott.

Péter Zsombor

Elvégre nehéz úgy filmet készíteni, hogy a rendező nem jön ki a színészeivel és a stúdió is rendre más nézőponton van, mint a direktor. A FOX azonban gyorsan össze akarta csapni a mozit, mielőtt a film jogai visszaszállnának a Marvel stúdióra. Ez lett Josh Trank művének veszte.

A sztori két gyerekkori barát Reed (Miles Teller) és Ben (Jamie Bell) kapcsolatát mutatja be, majd ugrunk egy nagyot az időben, ahol hőseink egy másik dimenzióba teleportáló gépen dolgoznak egy cégnél. Pontosabban csak Reed, de Ben is visszatér a későbbiekben. Segítségként csatlakozik hozzá Sue (Kate Mara), Victor (Toby Kebbell) és Johnny (Michael B. Jordan), együttes erővel pedig sikerül a kísérlet és egy új világ kapui nyílnak meg előttük. Az utazás során baleset történik, hőseink fura képességek birtokosai lesznek, a kormány pedig ezt ki is használja.

Valami megint el akarja pusztítani a világot

Mint említettem a film sorsát megpecsételte a forgatást övező botrányok híre, amikor pedig napvilágot láttak az első negatív kritikák, végleg világossá vált, hogy nagy gondok vannak. De vajon tényleg ennyire nézhetetlen lenne a film? Egyáltalán nem. Vannak ennél milliószor rosszabb alkotások még a zsáneren belül is, noha tény, a Fantasztikus Négyes egyáltalán nem jó, de kezdjük a pozitívumokkal.

Tetszett a fiatalítás, még ha kicsit hiteltelen is, mégsem zavaró a szereplők kora. A tudományos rész szintén hiába indokolatlanul hosszú, képes lekötni, érdekes és végre egy kicsit mást ad. A film csúcsa pedig egyértelműen az a jelenetsor, amikor a hősök visszatérnek a baleset után és vizsgálják újonnan jött képességeiket. Remek ötletnek bizonyult, hogy nem egy tündérmesét látunk, amiben a fiatalok egyből élvezik az új erőiket és máris mehet a bűnüldözés. Reed és csapata meg akar szabadulni a tehertől és kínként élik meg furcsa „elváltozásaikat”. Ilyet szuperhős-filmben még nem nagyon láttunk, de sajnos az öröm nem tart sokáig, ugyanis egyből érkezik a vágás, indul a lejtmenet. Innentől lehet igazán érezni, hogy a forgatás nem ment zökkenőmentesen, ugyanis az addigi korrekt kép, szétesik. Érkezik a sablonzuhatag az ellenszenves kormányügynökkel, a borzasztóan közhelyes dialógusokkal, szájbarágós magyarázatokkal. A gonosz is egyik percről a másikra el akarja pusztítani a világot, hogy egyedül maradjon és felépítsen egy újat. Az egésznek semmi kerete, semmi oka, semmi értelme, egy összeszedetlen és odahányt bugyutaságot látunk, ami ide-oda kapkod. Az külön ironikus, hogy a film úgy végződik, mintha éppen el akarna kezdődni, de a már ismert tények miatt biztosak lehetünk benne, hogy jó pár évig nem fogunk találkozni a Fantasztikus Négyessel.Kíváncsi lettem volna, mi sül ki az egyébként nem rossz alapötletből, ha Trank és a FOX Stúdió nem rúgja össze a port. Ugyanis látszik, nem az elejétől halott projektet látunk, hisz vannak itt remek pillanatok és ötletek, de a szétszórtság sajnos győzedelmeskedett. Kár érte, mert több volt benne egy összecsapott, illogikus zagyvaságnál. Ez a négyes se áll össze többet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!