A gyógynövények számos egészségügyi problémára megoldást kínálnak

2017. május 14., 08:30 szerző: Korosa Titanilla
komment
Szécsisziget - Mielőtt a különféle tabletták és csodaszerek elözönlötték a világot az emberek jobbára a növények, gyógynövények jótékony hatásaiban bízhattak.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Tudták is, hogy mi mire való, milyen tünetet enyhít, melyik gyógyít betegséget. Lengyelné Csondor Katalin gyógy- és fűszernövény termesztő, feldolgozó házi patikájában számos növény megtalálható szárított, vagy más formában. Vannak gyógynövények amikből tinktúrát készít, némelyik pedig kekszbe is belesüthető. Mindegyiket a természetben járva, azzal együtt élve gyűjtsük egész évben.

A gyógynövény szezon szinte állandó, hiszen jóformán egész évben vannak ébren növények, de a természet igazán februárban kezd éledni.

- Minden időszaknak meg vannak a maga gyógynövényei - magyarázta Lengyelné Csondor Katalin. - Ha időrendben elkezdjük a gyűjtést év elején a fagyöngy az első, amit érdemes begyűjteni, de a vérehulló fecskefüvet például a hó alatt is meg lehet találni, ez a szemre van jótékony hatással, de vértisztító is, kis mennyiségben szabad fogyasztani teaként, vagy keverékbe. A fagyöngy pedig jól fenntartja az erek rugalmasságát és vissza is állítja azt, evvel segíti a szív munkáját. Érdemes év elején kúraszerűen alkalmazni. Eltartható szárítva, de készíthető belőle tinktúra is és nagy öröm, hogy a környékünkön két kisbaba is született az utóbbi időben fagyöngy tinktúra fogyasztását követően, vagyis annyira rugalmassá tesz, hogy az anyaméhben is meghozza a várt hatást, így a termékenységet.

De hogy is készül a tinktúra?

- Feltöltünk egy üveget aprított fagyönggyel - magyarázta - és felöntjük vodkával, vagy akár házi pálinkával. Ezt felejtsük ott egy félárnyékos ablakban legalább három hétre, majd leszűrve fogyasztható, de hosszabb ideig is áztathatjuk, érlelhetjük. Kúraszerűen naponta háromszor húsz csepp fogyasztható, ennyit alkoholt talán még a szonda sem mutat ki, de azért figyeljünk rá, ha autóba ülünk.

A gyógynövény termesztő felsorolásából kiderül, számos jótékony hatású növényt találhatunk környezetünkben, erdőkben, réteken.

- A martilapu is az elsők közt éled fel, hasonlít a kákicshoz, előbb napocskaszerű virágait, majd leveleit gyűjtjük, szárítva tároljuk. Ha légúti megbetegedésünk van, köhögünk, náthásak vagyunk, akkor jusson eszünkbe a martilapu. A medvehagyma nagyon népszerű, kicsit fel lett fújva az utóbbi időben. Vértisztító és a memóriaromlásra is jó, az agyi erek könnyebben jutnak vérhez jutnak általa és az emésztést is segíti. Fagyasztható és szárítva is eltartható.A sárga árvacsalán virágai mini orchideák, jó hatással van a húgyúti szervekre, vesékre, tavasszal a vértisztításra egyébként is kell hangsúlyt fektetni. Már kialakult vese és hólyagproblémánál galajjal és aranyvessző fűvel keverve keverve és talpmasszázzsal kiegészítve egy kislánynál például vesetágulatot rendezett. A csalán jótékony hatásai köztudottak, tele van vassal, vitaminnal, vértisztító. Kúra szerű használata ajánlott, de ödéma esetén óvatosan fogyasszuk. Magas a kovasav tartalma, hosszabb ciklusban fogyasztva a vesében lerakódhat és a szerv ettől bevérezhet. A kúra ne legyen több, mint két hét, napi két csésze teával.

Aki érdeklődik a gyógynövények gyűjtése iránt, ne csak képek alapján tájékozódjon felőlük - ajánlja Lengyelné Csondor Katalin - hiszen egyes levelek és virágok formái nagyban hasonlítanak egymásra Fotó: Korosa Titanilla

A téli megpróbáltatások után tavasszal figyeljünk oda szervezetünk feltöltésére és a tavaszi tisztításra is.

- Napjainkban kint van már a galagonya még gyűjthető állapotban. A virágos ágvégeket érdemes teához leszárítani. Támogatja a szívet, a vérképző szerveket. A jó idővel jön a vékonybél és a szív időszaka, jó arra, hogy felkészüljünk a változásra. Fontos ilyenkor a galaj is, ami a mirigyekre hat és az áttétes daganatok kezelésében is jótékonyan játszik szerepet lúgosító, tisztító hatásával. A galajból tinktúra is készíthető, míg a tejoltó galajból szörpöt is érdemes főzni.

A nyárba érve megjelenik az aranyvessző, ami mézzel házasítva hasznos szamárköhögés ellen, kókuszvajba keverve kiütésekre, sömörre, allergia okozta bőrbetegségekre is használható, valamint a húgyúti szervek és a vastagbél tisztításában is felhasználható. Ha nem szeretjük a teát, tinktúraként is elkészíthető.

A fekete üröm az allergia ellenszere

Nyáron tovább bontakozik a természet, megjelenik a sebgyógyító ökörfark kóró, az orbáncfű, ami gyomoridegünk csillapítására szövetkezett. Az ingerlő pollenek ellen az allergiásoknak érdemes kipróbálni a fekete ürömből készített rudacskákat, amit moxának, égőfűnek is neveznek. Ezeket 400 fokon izzítva akkupunktúrás jellegű kezeléseken használják. A rudakat a test különböző pontjain a bőr felett tartják, a moxa 20 centiméterre ér be a testbe, így fejti ki hatássát az allergia ellen.Korosa Titanilla

2017. május 14., 08:30 szerző: Korosa Titanilla

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...