Bulvár

2016.05.26. 12:03

HOld the DOoR egyenlő never back down?! - Feléhez érkezett a Trónok Harca 6. évada

Sose hátrálj meg, ha egy egész horda akar jobb esetben egy templomba zárni, rosszabb felállásban pedig megerőszakolni és megölni.

Mikó-Baráth György

Sose hátrálj meg, ha egy embernyúzó vezető és csatlósai kergetnek, hisz tudod, Észak nem felejt! Sose hátrálj meg, ha a saját katonáid támadnak, csak azért, mert nem képesek átlátni döntéseid súlyát! Végül pedig, sose hátrálj meg, ha emberevő mások törnek rád, s az utolsó parancs, amit megtehetsz a számodra legfontosabb emberért, nem más, mint „Hold the door", azaz „Holtodig tartsd"!

Ha nagy vonalakban akarnánk összefoglalni a GoT 6. évadának első felét, talán ez a pár pátoszos mondat is elég lenne. De tudjuk, egyrészt Trónok Harcából sosem elég, másrészt ennél azért jóval több esemény történt az első öt részben. Haladjunk szépen sorban, az izgalommentes szálaktól, a könnyfakasztókig!

A leggyengébb sztori nem létező díjáért Dorne és Arya vonala küzdhet meg egymással. A Vörös Vipera hazájából, azóta, hogy nőuralom lett, semmi hírt nem kaptunk. Gyanús, hogy ez csak vihar előtti csend. Talán még ebben az évadban megtudhatjuk, hogy milyen az, ha Napdárda legjobb harcosai vágják bele a Lannisterek, s egész Királyvár arcába, hogy „nem csak a Lannisterek fizetik meg az adósságuk"?! Arya a sokarcú Isten templomában, most már szeme világát visszakapva folytatja kiképzését. Az edzés folyik, de a történet eddig szinte semmit sem haladt előre, hisszük is meg nem is, de inkább „nem is", hogy a legfiatalabb farkas lányból egyszer igazi senki lesz.

Egy fokkal izgalmasabb volt Daenerys története. A sárkányok anyja és a dothraki horda vezetői nem kötöttek éltre szóló barátságot. Számomra kicsit túl leegyszerűsített volt ez a vonulat, de nyilván jogos, hogy az évad 10 részből áll, így nem lehet mindent elhúzni, mint a rétestésztát. Jorah-ék egy kis nyomozás és pár elvágott torok után meg is találták hőn szeretett királynőjüket, aki ismét bedobta a tüzes kártyát. Már az előző évad végén is érezhető volt, hogy a rendezők legkomolyabb jelöltje a hét királyság trónjára Dany. Az, hogy most szerzett maga mellé több ezer embert, ismét ezt a felvetést erősíti. A meereni segédek is jól végzik dolgukat. Tyrion igazi propaganda- és kultuszminiszterként kezdésül átmenetileg megállította a Hárpia Fiait, és maga mellé állította Varys kétkedése ellenére is Kinvarát, a legősibb, s valószínűleg legnagyobb erővel bíró vörös papnőt! Szépen alakulnak itt a dolgok! Pláne, ha még Euron Greyjoy hajói is befutnak a Keskeny-tengerről. Bár ehhez még az elűzött Yara, Theon párosnak is lesz egy-két szava, s amúgy is, ez a házassági ajánlat esélyesebb, hogy vérontásba, mintsem lakodalomba torkollna.

De nem csak a Vas-szigeteken nem fenékig tejfel az élet. Királyvárban a Főveréb által vezetett hit harcosai is táncolnak a királyi vezetés idegein. Még büntetlenül... de vajon meddig? Meddig tűri még Jaime és Cersei a megaláztatást? Margaery vezeklésre kényszerítése lesz az utolsó csepp? Aki látta a 6. rész előzetését, annak nem árulok el nagy titkot azzal, hogy igen, lehet, jobban járt volna verébvezető, ha 19-re nem kér lapot... Tyrell nagymama áldásával, s Jaime vezetésével megindulnak a fanatikusok ellen, s jobb ha nem gondolunk bele abba, milyen eredményt hoz, ha a „mutáns-klón Hegy" (akit egyébként a világ jelenleg 3. legerősebb strongman-je, Hafbór Júlíus Björnsson alakít) is csatasorba lép! Közeleg egy újabb véres csatajelenet?

S a cikk végére hagytam, az évad eddigi két legérdekesebb cselekményszálát. Johnt feltámasztotta a közben bomba nővé visszaavanzsáló Melisandre. Az életre kelt Havas kivégeztette a legfőbb árulókat, majd lemondott kapitányi posztjáról. Végre történt egy kis jó is a Stark családdal, hiszen a Ramsey elől menekülő Sansa megérkezett a Fekete várba, s találkozhatott féltestvérével. (Már ha egyáltalán féltestvére, de ezekbe a feltételezésekbe most nem mennék bele.) Itt jár a külön piros pont, s virtuális vállveregetés a rendezőknek, hiszen végre elkezdték kidolgozni Tormund jelentőségét is, és itt nem csak Brienne-nek küldött csábos mosolyára gondolok. Az évad messze legnagyobb fejlődését hozza az idősebb Stark lány. Igazi harcos farkassá vált. Tudja, hogy mit akar, s azt is, hogy ezt miként éri el. Már nem egy szende kislány - amihez nyilván hozzájárult az előző évad talán leginkább bírált, nemi erőszakot bemutató jelenete, Ramsey kiölt belőle minden félelmet. Harcos lett, a szó igazi értelmében. Hisz, ahogy Lord Baelish-t elszámoltatta tettéért, s ahogy hazudott Johnnak a nagyobb sereg érdekében, már mind egy igazi vezető tettei voltak. A Trónok Harcában minden és mindennek az ellentéte is megtörténhet, de nagyon úgy fest, hogy Ramsey végre egy igazi ellenfelet kap, s nem is sejti még a Bolton fattyú, hogy mit is jelent valójában az, hogy Észak nem felejt..!

Már az előző évadban is az egyik legepikusabb jelenet (Sheeren megégetése) is az író, George R. R. Martin ötlete volt. Ugyanez történt most, Hodor esetében is. A rendezők, és az egykori lovászfiút alakító színész is azt nyilatkozta, hogy a sorozat egyik legnehezebb kérdése volt Hodor hősi halála. Bran karaktere akkora ellentétet hordoz magában, amit tényleg csak a világ legjobbjai közé tartozó író tud megformálni, papírra vetni, s kivételes képességű rendező filmvászonra vinni. A korlátozott testi adottságai miatt segítségre szoruló Stark fiút képességei az összes szereplő fölé emelik. Ő már ismeri a mások titkát, (nagyon tetszettek a flashback jelenetek, amiből megtudhattuk, hogy az öreg Stark papa sem volt egy szent, s arra a rejtélyre is fény derült, hogy néhány lovag miért visel két kardot magánál) vargolási képességeit az Éjkirály érintése miatt nem tudta tökélyre fejleszteni, de így is az évad legfontosabb szereplőjévé lépett elő. Az ötödik rész a sorozat történetének egyik, hanem a legerősebb része volt. Mike Tyson talán még fénykorában sem ütött akkorát, mint ez a rész, ami hat cselekményszálat is bemutatott. Megtudtuk, hogy Wylis miért, és hogy vált Hodorrá. A múltban átélte saját halálát, így egész életében nem készült másra, csak arra, hogy egyszer utolsó leheletéig, holtáig tartsa azt az ajtót! Ő tartotta, mi pedig nem tehettünk mást, mint sirattuk kedvenc óriásunkat.

Az évad előtt voltak aggályaim: mivel a sorozat elhagyta már a könyveket, el tudják-e így is érni az előző évadok nívóját? Ez a kérdés már nem kérdés többé, sőt, az eddigi öt rész után, a hatodik évad bőven veri az előző szériát! Továbbá azt is el lehet könyvelni, amit filmes berkekben már sokan felvetettek, hogy a legjobb sorozatok, kiváltképp a Trónok Harca, már minden aspektusban felveszik a versenyt a legnagyobb hollywood-i filmekkel. Jó példa volt erre az ötödik rész, hiszen a „Hold the door!" legalább olyan örökzöld idézetté válhat rövid időn belül, mint Brad Pitt Akhilleuszként elordított „Van még valaki" felkiáltása, vagy Gerard Butler Leonidas bőrében tett kijelentése, miszerint „This is Sparta"!

Epekedve várjuk a következő részeket, s már-már félve gondolok bele, hogy ha az ötödik rész ekkora ütést hozott, mi lesz a kilencedik részben, ami minden évadban a sorozat legváratlanabb eseményeit szokta tartogatni...?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!