Bulvár

2017.02.03. 20:48

Kikészíti a csámcsogás, szipogás, szörcsögés? A hiba nem az Ön készülékében van!

Brit tudósok rájöttek, hogy Ön nem hisztis, csak különösen érzékeny.

Egy brit kutatás feltárta, hogy miért van az, hogy egyes emberek teljesen kikészülnek, ha például csipszet rágnak mellettük, ha csámcsognak a közelükben, ha szürcsögve szipognak az orruk előtt, ha csikorgatják a krétát a táblán, ilyenek.

A kutatásban e hangokra nagyon érzékeny és átlagosan érzékeny emberek agyát vizsgálták, és kiderült, hogy a nagyon érzékenyek agya másképpen reagál e hangokra. Az agyuknak az a területe lesz aktív, ami az erős érzelmekért felelős. És az érzelem, ami kitör belőlük a düh - írja a 444.hu a BBC-re hivatkozva.

Ugyanazok a pontok lesznek aktívak az agyukban, amelyek a düh átélésekor lépnek működésbe. Míg a hangokra átlagosan érzékeny tesztalanyok agyában ugyanez a terület nem mutatott rendkívüli aktivitást. Ebből következik, hogy a nagyon érzékenyeknek másképpen működik az agyuk.

Az ilyen hangokra különösen érzékeny emberek állapotára eddig is volt szakkifejezés, mizofóniának nevezik.

A mostani kutatás azért fontos, mert kiderült, hogy nem hisztiről, hanem valós szervi érzékenységről van szó. A kutatók most gyógymódot keresnek a problémára, felmerült például az agy enyhe elektromos sokkolása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!