Más dimenzióba kerültek a dalok: Omega-koncert Egerszegen (frissítve videókkal)

2012. március 18., 18:20 szerző: Magyar Hajnalka, Gyuricza Ferenc
Fél évszázad zenéje két és fél órába tömörítve. Erről szól a jubiláló Omega tavaszi turnéja, aminek péntek esti állomása a zalai megyeszékhely volt. A városi sportcsarnokban közel telt ház várta a legendás formációt, amely 1962. szeptember 23-án lépett először színpadra.

A  jubileumi turné más dimenzióba emelte az Omega dalait. A zenekar erre igyekezett jó előre felkészíteni a közönséget, már a koncertsorozatot felvezető interjúkban kihangsúlyozták: az első blokkban szimfonikus zenekar fogja a dalaikat játszani.


Nem szokatlan ez a rockzene világában, mégis meglepetést okozott a blokk - amiben a hasonló koprodukciókban, például a Deep Purple egykori billentyűsével, Jon Lorddal közös fellépések során edződött Danubia zenekar mellett az együttes tagjai közül a billentyűs Benkő László és a dobos Debreczeni Ferenc, illetve az EDDA-ból kölcsönzött Gömöry Zsolt vitte a prímet -, hiszen egészen más hangzásvilággal, teljesen más megközelítésben szólaltak meg a jól ismert melódiák. Olyan klasszikus darabok kaptak helyet ebben a részben, melyekbe születésük óta kódolva volt a lehetősége az átiratnak. Ünnepi és magasztos volt a briliáns hangszerelési ötleteket tartalmazó Szimfónia blokk, ugyanakkor pár harsányabb darab, például a Kemény játék szintén belefért a repertoárba.

Színpadon az Omega - Fotó: Gyuricza Ferenc - A fotókra kattintva tekintse meg képgalériánkat!


Kóbor János a középső, Rapszódia részben csatlakozott a már színpadon lévőkhöz, s hozott magával két további kisegítő zenészt, a most éppen Katy Zee néven futó Szöllössy Katalin basszusgitárost, valamint az Omega koncertjein rendszeresen közreműködő Szekeres Tamás gitárost. Egyéni teljesítmények szempontjából ez a blokk volt a legértékelhetőbb, még akkor is, hogy időnként vendégénekes (Katy Zee angol zenésztársa, J.C. Connington), máskor a technika segített a hetvenedik életévében járó Kóbornak. Lehet emiatt szörnyülködni vagy kritizálni az énekest, de a vokóder ma már általánosan elterjed mankó a könnyűzene világában, s különben is, a szintetikus hangszerek, plasztikai műtétek, műmellek és műajkak korában van-e erkölcsi alapja bárkinek szót emelni az énekhangnak nyújtott támogatás ellen. Sokkal fontosabbnak tartom, hogy továbbra is olyan formában szólaltak meg az Omega dalok, amiket az ötven év alatt még sosem hallottunk. Nemcsak a szimfonikus zenekar színesítette a hangszerelést, hanem egy bombasztikus formát mutató rockzenekar zakatolt még a színpadon, Szekeres rengeteget dolgozott azért, hogy extra tartalommal töltse meg az Omega dalait. Az utolsó rész - a nagy slágerek blokkja, ahol már csak az 1971-től érvényes felállás öt tagja tartózkodott a színpadon - viszont igazi örömzene volt, s egyben méltó zárása egy különleges estének.

A koncert második részében kisegítő Szekeres Tamás gitáros és Kóbor János, az Omega énekese - Fotó: Gyuricza FerencKorábbi tudósításunk a koncertről

Nem szégyellem, hogy végiggondolva ezt az öt évtizedet, egy kicsit elérzékenyültem, el is bőgtem magam - mondta a zenekar Zalaegerszegen megrendezett koncertje után az Omega billentyűse, Benkő László, aki szerint fél évszázad elteltével semmi más nem számít, csak a közönség szeretete.
A hazai könnyűzene jubiláló formációja pénteken este, a városi sportcsarnokban lépett színpadra. A három részre osztott koncerten először szimfonikus zenekar adta elő a zenekar jól ismert dalait, ebben a részben az Omega tagjai közül csak Debreczeni Ferenc dobos és Benkő László billentyűs tartózkodott a színpadon.
Az együttes frontembere, Kóbor János a koncert második blokkjában csatlakozott társaihoz, Mihály Tamás basszusgitáros és Molnár György gitáros pedig csak az utolsó részben - amikor a zömében a legnagyobb slágerek csendültek fel - zenélt. A mintegy két és fél órás programban olyan korábban élőben még sosem hallott dalt is műsorra tűzött a zenekar, mint a Minden könnycseppért kár.
A zalaegerszegi program ráadásul a turné egri nyitó előadásához képest ki is bővült, hiszen a Tízezer lépést az észak-magyarországi városban nem, de Zalaegerszegen eljátszotta az Omega - árulta el lapunknak Molnár György gitáros.

Molnár György gitáros és Mihály Tamás basszusgitáros - Fotó: Gyuricza Ferenc

Magyar Hajnalka, Gyuricza Ferenc

Facebook