Bulvár

2017.02.13. 14:49

Megmentették a gólyát, itt maradt

Semjénháza – „Saját” gólyája van Dunai Istvánnak és feleségének, amely a közelükben marad a téli hónapokban is. Igaz, ezt nem önszántából teszi. Lilike – merthogy így hívják a madarat – ugyanis pár évvel ezelőtt eltörte a szárnyát.

Horváth-Balogh Attila

– Hat éve történt az eset, a sárban fetrengett, amikor rátaláltunk – idézte Dunai István. – Messziről először azt hittük, hogy egy rongydarab, ám amikor közelebb mentünk hozzá, akkor láttuk, hogy valójában egy sérült gólya. Arra gondoltunk, hogy talán összeverekedhetett egy másik madárral, de akkor nagy vihar is volt. Intézkedtünk, szóltunk a természetvédőknek, de az illetékes éppen üdült, s csak egy hét múlva tért volna haza. Nem volt mit tenni, gondoztuk addig és annyira felépült, hogy már fel bírt repülni ide, a kert végében álló beton villanyoszlopra. Most is annak a tetején ácsorog, jöjjenek, megmutatom...

Lilike "gazdáitól" nem fél, még a kertkapun is bemerészkedik Fotó: Szakony Attila

Valóban ott volt és jött volna közelebb is, ha a szántóföldön nem kóvályog két kutya. Dunai István felesége füttyögetve hívogatta, és csirkebelet szórt ki neki – miután az ebek elkotródtak, jött is a gólya és vidáman falatozott.

– Amikor hazaért a természetvédelmi őr, Lelkes András, eljött ide, Semjénházára, közösen befogtuk egy dobozba a gólyát, majd elvitte a Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomásra. Ott sínbe rakták és rögzítették a törött szárnyát, illetve meg is gyűrűzték. A következő év tavaszán ott elengedték – és a gólya visszajött hozzánk. Hibás szárnya miatt nem repül el Afrikába, mint a többiek, és a teleket mindig itt tölti nálunk, ezen az oszlopon, immár 6 év óta visszatér ide újra, meg újra – magyarázta Dunai István.

Dunai István és felesége, a háttérben a villanyoszlopon ácsorgó gólyával Fotó: Szakony Attila

– Párja van, és ugyan elkíséri ősszel Horvátországba, a tengerpartig, de onnét visszafordul. Tavasszal pedig elmegy eléje és együtt jönnek haza. Ezt abból sejtjük, hogy mindkét évszakban eltűnik másfél hónapra, s mindig nagyon éhesen jön vissza; ráadásul ősszel a másik gólyával indul el, tavasszal pedig vele tér haza. Molnáriban van a fészkük, ott költenek, de ahogy beköszönt a hideg évszak és a  párja elrepül, ő átjön ide, Semjénházára, a kertünk végébe és itt is marad tavaszig.

Dunai István azt is elmondta: szeretné, ha a gólyapár ott maradna náluk egész évben. Vigyázni akarnak rá, hiszen volt, hogy a viharos szél az éjszaka közepén lesodorta a madarat az oszlopról,  ő pedig elbújt az erdőben. Dunaiék reflektorral keresték, mert féltették a kutyáktól...

Fotó: Szakony Attila

Ahhoz azonban, hogy a gólyapár Semjénházán maradjon, kellene az oszlop tetejére egy olyan fémkeret, amire a madarak rá tudják építeni a fészküket. Ez ügyben megkerestük az E.ON Hungária Zrt.-t. Varga Ivett, a cég sajtóreferense azt válaszolta: a természetvédelemmel és a madárvédőkkel egyeztetve tudnak segíteni abban, hogy fészekrakó keret kerüljön a semjénházi oszlop tetejére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!