Michael Jacksont mérgeskígyóknál használt szerrel altatták?

2009. szeptember 21., 14:46 szerző: Szalabán Attila, ZH online
Budapest - A kígyóméreg összegyűjtéséhez a hüllőket propofol alkalmazásával kábítják el, ugyanazzal az anyaggal, amely a hatóságok feltevése szerint felelős Michael Jackson haláláért. A mérgeskígyókkal kapcsolatos tudományos eredményeket a Toxicon című folyóirat legújabb száma közölte.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']:
G->reklam_mentes: 0

A kígyómérget számos területen felhasználják: szükséges az ellenméreg előállításához, de mint gyógyszeralapanyag is jelentős.
    
A méreg összegyűjtéséhez hagyományosan a kígyót ápolója a fejénél fogva gumilemezbe haraptatja, mely kis tartályban folytatódik. A méregfogból a méreg ebbe az edénykébe csorog. Ez az eljárás azonban az ápolónak életveszélyes, a kígyónak pedig valószinűleg igen fájdalmas.
    
Darryl Heard és munkatársai a méreggyűjtésben dolgozók biztonsága és a kígyók számára kellemetlen stressz kikapcsolása érdekében új, biztonságosabb módszert dolgoztak ki. 

A propofol rövid időre elkábítja az állatot, a szeme mögött lévő méregmirigyhez érintett elektromos ingerlő hatására pedig minden méreg a gyűjtőedénybe kerül.
    
A kutatók az egyik floridai öbölben 49 kígyót tanulmányoztak. Azon a területen a mérgeskígyók bőséges étkezéséhez a hüllőknek nem kell vadászniuk. A kígyók azt a halat eszik, amit az öbölben ezrével repülő madarak kikapnak a vízből, de elejtik. Ennek megfelelően ezeknek a kígyóknak az élelmezése meglehetősen egyhangú, de soha nem éheznek.
    
Ryan McCleary és munkacsoportja meglepve tapasztalta, hogy az öbölben élő kígyók mérgének összetétele jól mérhetően különbözik a floridai félszigeten fogott, azonos fajhoz tartozó, de szabadon vadászó állatokétól. Tanulmányuk egyik jelentős eredménye, hogy a kígyók mérgének összetétele a hüllők étrendjétől is függ.
    
A munkacsoport vezetője számára az igazi kérdés azonban a hüllők evolúciója: "ha ezek a kígyók ezen a területen vadászat nélkül mindig összeszedhették a zsákmányt, miért volt szükség arra, hogy más élőlényekre halálos mérgük megmaradjon?" - vetette fel a kérdést Ryan McCleary.

Forrás: MTI

A kapcsolt anyagok között mindent elolvashat Michael Jackson halálával kapcsolatban!

További érdekességeket talál Celeb-börze és bulvár hírek rovatunkban! Klikk IDE! 

Szalabán Attila, ZH online

2009. szeptember 21., 14:46 szerző: Szalabán Attila, ZH online

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...