Bulvár

2017.05.24. 14:54

Mit csináljunk a családdal gyereknapon? Mutatunk néhány tippet!

Milyen ajándékkal készüljünk? Szervezzünk bulit? Semmi ok a pánikra!

Szerintem az ajándékozást hagyjuk a többi ünnepre, amikor inkább van ennek hagyománya, most inkább a közös programra, az aktív pihenésre helyezzük a hangsúlyt. Egy különleges, együtt töltött élmény többet jelent bármilyen tárgyi ajándéknál.

Mire figyeljünk ezen a kiemelt napon?

A Szülők Háza azt írja: először is a gyerek fontos, hogy együtt legyen a szűkebb vagy tágabb család (ahogyan nekünk és a gyereknek kellemes). Ha lehet, aznapra próbáljunk meg elszakadni a sürgős elintéznivalóktól, a halaszthatatlan munkától, a napi teendőktől. Készüljünk egy kicsit „előre”, osszuk el a hét többi napjára a feladatokat, így megmarad a szabad szombat-vasárnap. (Persze ez nekünk is jót fog tenni.)

1. A jó program titka: ismernünk kell a gyermekünket!

A program tervezésénél tartsuk szem előtt, mit szeretne a gyerekünk, milyen tevékenység okoz neki örömöt, és ez alapján válasszunk. Ne menjünk kirándulni, ha a gyerek legszívesebben egy játszóházban töltené az idejét, ne vigyük állatkertbe, ha általában tíz perc után jobban leköti a pereces stand választéka, mint a napon sütkérező oroszlánok. Próbáljunk meg az ő „bőrébe bújni” és úgy átgondolni, mi lenne a legjobb program. Célszerű olyan rendezvényt választanunk, ahol változatos programmal készülnek a szervezők, mert ez garantálhatja, hogy nem fog unatkozni.

2. Engedjük el magunkat, és lazítsunk a szabályokon!

Ne csak fejben, hanem lélekben is készüljünk az ünnepre! Ahogyan a hagyományos családi alkalmakkor (pl. karácsony, születésnap) megváltozik a napirend, átalakulnak a hétköznapi szokások, úgy ezen a napon is elengedhetjük magunkat. Nyugodtan lehetünk egy kicsit „lazábbak”: szülőkkel közös sorverseny, egymás után három meseelőadás, egy vattacukor, egy pónilovaglás, későbbi lefekvés, extra mese, most belefér, hiszen kicsit kirúgunk a hámból. Persze ez nem jelenti azt, hogy aznap ne legyenek szabályok és mindent csináljunk úgy, ahogyan a gyereknek tetszik, de legyen meg az ünnep különlegessége. Nem mondjuk, hogy könnyű a dolog, mert ilyenkor a gyerekek hajlamosak egy kicsit feszegetni a határokat, de mindenképpen érdemes megtanítanunk nekik, mi fér bele egy ünneplésbe és mi az, ami már nem elfogadható viselkedés.

3. Tartsuk nyitva a szemünket!

Nem kell hónapokkal gyereknap előtt programot választanunk. Minden rendezvényt erre a napra fognak időzíteni, nekünk már csak válogatnunk kell a jobbnál jobb ajánlatok között. A köpönyeg.hu előrejelzése szerint nyárias időjárásra számíthatunk aznap, 24 fok, szélcsend. Irány a vízpart, vagy egyszerűen dobjunk fel egy kis húst a grillre és hívjuk át gyermekeink barátait is. Ha épp útnak indultunk, akkor is érdemes figyelni, hátha az autóból egy sokkal jobb programot látunk meg, mint ahová eredetileg indultunk. Ne ragaszkodjon az úticélhoz! Engedje, hogy sodorja az ár (vagy sokkal inkább a gyermek akarata).

 

Azt ne tévesszék semmiképp sem szem elől, hogy ez a nap nekünk, felnőtteknek, szülőknek épp annyira lehet szórakoztató és mókás, mint gyermekünknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!