Bulvár

2016.08.24. 07:01

Mit isznak a fiatalok? Ez a nyár nem az ízesített sörökről és a koktélokról szólt!

Minden évszaknak már-már kialakult egy bevett italfogyasztási szokása. Hiszen milyen jól esik télen egy jó pohár meleg tea, vagy éppen egy frissen készített forralt bor. Így van ez nyáron is, hiszen ahogy nő a hőmérséklet, úgy emelkedik a folyadékbevitel is.

Mikó-Baráth György

Az idei nyár bár nem volt túl forró, de elég sportos, hiszen kezdésként a labdarúgó Eb mérkőzéseit, majd az olimpiát tekinthettük meg egy jó üvegsör mellett. Vagy egy pohár csapolt, netán egy ízesített nedű társaságában? Az idei nyár fogyasztási szokásainak különlegességeit kutatva vendéglátásban dolgozó embereket kerestünk fel.

Utunk kezdésként Horváth Ádámhoz vezetett, aki évek óta dolgozik már pultosként Zalaegerszegen. Rögtön megtudtuk, hogy a vörösbor és a barna sör egyáltalán nem a nyár itala, Ádám szerint ez érthető, hiszen mindkettő testes, nehéz ital. Bár első hallásra meglepően fogadtuk, de a koktélok korszaka is kezd lecsengeni, az idei nyárra, ez Ádám véleménye szerint különösen igaz volt. 
De akkor mi is a divat? „A csapolt sör, és a kis üveges sörök mentek nagyon, utóbbinál logikus érv, hogy ne melegedjen meg. A boroknál a rosé lett nagy divat, leginkább nőknél. Alapvetően a hűsítő italokat keresik, így nagyon sikeres volt a gin tonic citrommal vagy a vodka szódával.”

Fotó: Mikó-Baráth György


Azon kérdésünkre, hogy van-e különbség a férfi és női fogyasztásban nyáron, Ádám nagy mosoly kíséretében válaszolt. „Nem igazán lehet ma már túlságosan nagy különbséget tenni, a nők is megisznak bármit.”

A szintén pincérként dolgozó Molnár Alexandra is megerősítette Ádám állítását, miszerint a koktélok nem arattak sikert a nyáron. Ámbár meglepő volt Alexandra tapasztalata az ízesített sörökkel. „Ezek nálunk szinte egyáltalán nem jellemzők, én úgy tapasztalom, hogy már 1-2 éve kimentek a divatból.”


Most is érdeklődtünk a nemek fogyasztási különbségei iránt. „Sört jobban a férfiak, bár nagy sikerében biztos, hogy közrejátszott a magyar sportolók szereplése. Limonádét vegyesen, abból mindkét fél nagyon sokat fogyaszt. A rosét pedig inkább a nők.” 
S, hogy mi a legújabb őrület? „Az idei nyár slágere volt a bor spirte-tal, s különböző szörpökkel, ezt nemrég kezdték el a vendégek.”

Kíváncsiak voltunk egy üzlettulajdonos véleményére is, így felkerestük a két egerszegi kávézót is üzemeltető Ollár Andrást. Eddigi riportalanyaink állításait saját tapasztalatai alapján is csak megerősíteni tudta. „Nyilván a nyári fogyasztás is nagyban függ attól, hogy milyen időjárás van. Idén nem volt olyan nagy meleg, mint tavaly, de a limonádét most is nagyon szerették, szeretik az emberek. A férfiak pedig valóban a csapolt sört helyezik előtérbe, 80-20 arányban az üvegessel szemben. Hölgyeknél a borok mennek, kiemelném a rosét, amit leginkább fröccsben vagy hosszúlépésben fogyasztanak.”

A vörösbor, citromos sör és a koktélok elmaradó fogyasztásáról is érdeklődtünk. „A vörösbor már kb. 2 éve visszaeső tendenciát mutat, talán azért mert a fröccsbe nem igazán szeretik, így nem terjedt el. Nagyon komoly brandet építettünk mi a limonádéinknak, több, mint 40 fajtát árulunk, így szinte teljesen kiszűrtük a citromos sör, vagy a cider fogyasztást. S, a koktélok valóban nem voltak kiemelkedők a nyáron. De talán érthető is, hiszen a legtöbb nagyon édes, plusz ár arányt nézve nem is olcsó.”

Fotó: Mikó-Baráth György


Majd András kitért a nyár „uralkodó” italaira is. „Furcsa, de még nem volt ilyen nyarunk, hogy a gin fogyasztás ilyen látványosan megugrott volna, hisz majdnem megkétszereződött az év korábbi szakaszaihoz képest. De ennek ellenére is a vodka alapvetően magasan veri az összes többi töményt. Leginkább naranccsal, sprite-tal fogyasztják, nyáron pedig nagyon divatos szódával. A házipálinka abszolút nem ment, ugyanakkor kivételt jelent az országban régóta elterjedt, fütyülésről elnevezett pálinka. Ezt nálunk nagyobb kiszerelésben, főleg hölgyek fogyasztják. Egyik legsikeresebb italunk ebből, amikor a csokismogyorós típust kólával felöntjük. Azt szokták mondani, hogy olyan, mint ha mogyorókrémet innának.”


Végül egy kis nyári érdekességgel zárta beszélgetésünket András, melyből azt is megtudtuk, hogy fröccs nem csak borból létezik. „Üdítőknél is jellemző, a nagy melegben az édes gyümölcsleveleknél rendszeres, hogy szódával felhúzva, fröccsbe kérik.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!