Bulvár

2016.10.26. 11:08

Nagy Bernadett figurái immár filmszerepeket is vállalnak

Zalaegerszeg - Miként lehet virágcserepekből zsiráfot, vagy elefántot készíteni? A kérdésben nincs semmi csalafintaság, és Nagy Bernadett tudja is rá a választ.

Magyar Hajnalka

Az egervári Mosolyonc Műhelyből a fenti lények mellett banyák, bohócok, hóemberek, madárijesztők, barikák, angyalkák egyaránt kikerültek már, egytől egyik virágcserépből megalkotva. A tarka kompánia első alkalommal vonult kiállítótérbe, mégpedig a csácsi Izsák Imre Általános Iskolában láthatta a közönség a kollekciót.

Nagy Bernadett és a madárijesztő az Izsák-iskolában megrendezett kiállításon Fotó: Mészáros T. László

- Kezdetben a magam örömére kezdtem életre kelteni a figurákat, aztán egyre többen biztattak, hogy lépjek velük a nyilvánosság elé - meséli Nagy Bernadett kézműves, két gyermek édesanyja, aki építésztechnikusi végzettségét kamatoztatja a babák megkonstruálásában.

Figurái nem csak a barátok, ismerősök érdeklődését keltették fel, az ugyancsak egervári születésű fotós és amatőrfilmes, Mészáros T. László is felfigyelt rájuk. Olyannyira, hogy már négy animációs filmet forgatott a Bernadett által készített szereplőkkel. A Koncert, a Holdra szállás, a Márton köpönyege és A tolvaj sikerét bizonyítja, hogy utóbbi kettő a Savaria Filmszemlén és a Göcsej Filmszemlén egyaránt rangos díjat kapott a zsűritől.

 

- A figuráim alapvetően nehezen mozgathatók, így elég sok fejtörést okozott a történet megjelenítése például a Márton köpönyege című filmben. Rengeteg türelemre volt szükség, amire Márton végre ráterítette a köpenyét a koldusra anélkül, hogy valamelyikük föl ne borult volna A legutóbbi filmhez, A tolvajhoz éppen ezért már nem cserépfigurákat, hanem ujjbábokat használtunk. A legújabban tervezett animációhoz pedig drótmerevítésű bábokat szeretnénk használni, most kísérletezem a prototípust - halljuk.

A kerámia cserepek jobbára hobbiboltokból származnak, olyannyira elterjedt ugyanis a műanyag cserép, hogy a fazekasoknak nem éri meg agyagból készíteni. A nagyobb és az alig pár centis cserepek beszerzése nem is egyszerű. A méretesebb figurák virágtartóként is szolgálnak, ám a legtöbb lény személyre szabott ajándékként születik meg.

- Most éppen egy állatorvos figurát kaptam feladatul rendelői környezetben, töröm a fejem erősen - újságolja Nagy Bernadett. - A technikának megvannak a korlátai, de mivel szeretem a kihívásokat, nagyon ritkán mondok nemet. Talán egyszer fordult elő, amikor valaki kombájnt szeretett volna... Az annyira szögletes, hogy nem vállaltam, de traktort például már készítettem.

Kézműves kiállítások, vásárok rendszeres résztvevője a megyében és azon kívül is. Pakoláskor őszintén irigyli a textiles kollégákat.

- Komoly logisztikát követel a csomagolás, a mostani kiállításnak is volt egy komoly sérültje, szegény kukac. De majd helyrehozom

Mint megtudjuk, egy hosszú nyakú zsiráf, vagy egy ormányát kukorító elefánt elkészítése nem is olyan egyszerű, alapos átgondolást, sok próbálkozást igényel.

Kis életképeket is láttunk a tárlaton, az eldobott szendvicsből lakmározó hangyák, vagy a málnabokron csüngő méhcsalád bájos jelenete sok gyerek kedvence. Legújabban sakkfigurákat tervez, ezek köré is kis történeteket komponál. Az egyiken a monoton, fekete-fehér világ ellen lázadnak fel a szereplők, a másikon a felnőttek ádáz csatáját a fekete és fehér sakkgyerekek békés, közös játéka kíséri...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!