Bulvár

2016.05.20. 10:50

Nézd, ki van itt! - Az Adolf Hitlerek köztünk vannak

Adolf Hitlert mindenki ismeri egy bizonyos kor fölött. Bő 70 évvel a halála után is roppant ellentmondásos személynek számít, akinek a befolyása és hatása a történelemre megkérdőjelezhetetlen. A Timur Vermes könyve alapján készült film azzal a gondolattal játszik el, hogy mi lenne, ha az egykori náci diktátor a mai világban élne.

Péter Zsombor

A történet is e köré épül, Hitler egy panelház sarkában ébred, fogalma sincs hova került, miért és mikor. Nehezére esik megszokni az új környezetet, a változásokat. Mivel feltűnő jelenség, hamar ismertségre tesz szert, de mindenki úgy hiszi, csak egy imitátorral van dolga. Nem kell hozzá sok idő és máris a televízióban találja magát, mint a legújabb őrület, még az internet is felrobban tőle.

David Wnendt műve egyértelműen szatíra, melynek célja a polgárpukkasztás és gondolatébresztés. A Nézd, ki van itt, mondhatni két film egyben. Látunk egy különálló cselekményt, megírt történettel, fiktív karakterekkel és kitalált konfliktussal. Ugyanakkor egy áldokumentumfilmről is beszélhetünk, hiszen a Hitlert megformáló Oliver Masucci valóban beöltözött a diktátornak és civilek közé ment, hogy aktuálpolitikai problémákról beszélgessen velük. Wnendt alkotásának pedig ez adja a savát, borsát, ugyanis elég durva szembesülni az emberek reakcióival. Hitler köztudottan kiváló manipulátor volt, nagyon könnyen az ujja köré csavarta az embereket és szerzett követőket, ezt pedig a film remekül, mi több valósághűen adja vissza. Szóba kerül a Németországban különösen fontos bevándorlási kérdés, a korrupció, a fiatalok értékrendje és persze a média hatása. Ez utóbbira különösen nagy hangsúlyt fektettek, a közösségi hálóktól kezdve a televízióig. Az egykori náci vezér pedig megdöbbenve tapasztalja, hogy hova jutott a társadalom. Az embereknek a triviális, népbutító műsorok kellenek, hogy mások életén csámcsogjanak, majd nevessenek a többiek, s egyúttal a saját ostobaságukon. Hitler persze ezt kihasználja és remekül alkalmazkodik a változásokhoz.

Félreértés ne essék, a film nem állítja be jó embernek a főszereplőt! Egy megfontolt, ésszerű és markáns jellemről van szó, aki képes hatni a közösségre. A Nézd, ki van itt részletesen kitér a problémákba, de sok helyen szemet huny, ami egyrészről érthető, másrészről kissé álszent. A rasszizmus és a holokauszt nagyjából két jelenettel le van tudva, ehhez nem mertek olyan mértékben nyúlni, hogy ne forduljanak túl sok ellentmondásba. A film viszont nem is a múltra akar koncentrálni, sokkal inkább a jelenre, azt pedig kiváló érzékkel teszi.

A végére egy kicsit talán veszít az erejéből és túl sok mindenre akart odafigyelni, de kétségtelenül egy egyedi szatírát kaptunk a németektől. Beszólnak benne a liberálisoknak, a közembernek, de még a neonáciknak is. Velős, valós társadalomkritika és korrajz elevenedik meg előttünk, ami attól válik ijesztővé, hogy a történelem egyik legnagyobb tömeggyilkosa prezentálja elénk humoros köntösben. A szomorú az egészben, hogy az Adolf Hitlerek ma is köztünk vannak, mi pedig észre sem vesszük, vagy nem veszünk róluk tudomást.

Címkék#filmkritika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!