Bulvár

2016.10.24. 19:50

Obszcén kajacsata - Elkészült az év egyik legőrültebb filmje

Ha a Seth Rogen-Evan Goldberg duó összeül, abból általában valami morbid dolog sül ki. Kettejük bizarr szerelemgyereke az Itt a vége, Az interjú vagy épp az Ananász expressz, amelyek tény, hogy ritka beteg vígjátékok, de a stílusuk és egyedi humoruk vitathatatlan.

Péter Zsombor

Legújabb agyszüleményük ennél is messzebbre ment, így elkészült az év egyik legőrültebb filmje, amire nyugodtan rá lehet sütni a zseniális jelzőt.

Történetünk egy vegyesboltban játszódik, hősünk Frank, egy virsli. Együtt él étel társaival, akiknek legnagyobb vágyuk, hogy az Istenként tisztelt emberek hazavigyék őket, a mennybe. Csakhogy Franknek és csapatának fogalma sincs róla, hogy ami a bolton túl várja őket, az a kínkeserves halál.

A film egy vegyesboltban játszódik, főhőse Frank, egy virsli

Rögtön egy musicalbetéttel indítunk, ami megadja az alaphangot és néhány perc alatt tökéletesen összefoglalja, mire lehet számítani ebben a másfél órában. Obszcén altesti poénok, rengeteg vulgáris szöveg, meghintve egy nagy adag társadalom- és valláskritikával. Szenzációs például a zsidó bagel és az arab kenyér folyamatos piszkálódása, a bolt sorainak reflektálása egyes országokra, mindezt megkoronázva a valláskritikával. Sokaknál ez biztosan érzékeny pont lesz, de nem lehet belekötni. Tüzes víz története remekül összefoglalja, hogy ez a fajta elvakultság hova vezetett és hova fog vezetni. Platón barlanghasonlata pedig telitalálatnak bizonyult ehhez az eszmefuttatáshoz. Aztán gyors egymásutánban ledarálnak három káromkodást, hogy még véletlenül se vegyük komolyan a cselekményt, ettől függetlenül az üzenet világosan átjön. Az áruházi kaland szuper lett, de a kinti világ bemutatása sem kevésbé. A Virsliparti egyik csúcspontja, amikor kiderül, hogy az embereknek az éhség csillapítására kell az étel, szerencsétlen hőseink pedig sokkos állapotban próbálják menteni a menthetőt, hogy aztán csúfos véget érjenek. A frappáns mellékkarakterek feldobják a cselekményt, itt van például Barry, a hibás virsli és a Stephen Hawkingra hajazó rágógumi. A filmes utalásokat sem győzöm dicsérni, le a kalappal a Terminátor, de főleg a Ryan közlegény megmentése újragondolása előtt. Nehéz volt elképzelni, milyen befejezés dukálna egy ilyen sztorihoz, de Rogen és csapata ezt az akadályt is sikerrel vette: roppant kreatív és ötletes az epilógus.

A Virsliparti rétegfilm, az itt látható őrültségekre nem mindenki vevő. Provokatív, a polgárpukkasztásra épül, így aki könnyen megbotránkozik, messziről kerülje. Itt-ott kicsit elvetették a sulykot, s nem lett volna muszáj minden mondatba két káromkodást sem írni. Mégsem tudok haragudni a filmre, mert egy végtelenül szórakoztató, groteszk agymenés, amin sokszor fogunk hangosan nevetni, s noha nem minden poén ül, mindenki megtalálja benne azt, ami neki vicces. A vulgáris tartalom mellett ügyelnek a mondanivalóra és arra is, hogy a néző kicsit gondolkodhasson azon, amit látott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!