Bulvár

2016.02.12. 17:08

Pillantás a pénz világába

A gazdasági válságról olyan remek filmek készültek az elmúlt néhány évben, mint például a Krízispont. Most, az eddig Will Ferrell vígjátékokat jegyző Adam McKay próbálta bemutatni ezt a cseppet sem könnyen fogyasztható témát, egyfajta lazább köntösbe bújtatva, hatalmas sztárparádéval megfűszerezve.

Péter Zsombor

Az eredmény? Nos, azt látni kell!

A történet tudjuk, hogy mi köré épül, a cselekmény pedig azokra az emberekre összpontosít, akik nyitott szemmel jártak, és előre látták a rendszer majdani összeomlását. Michael Burry (Christian Bale) egy ilyen különc zseni, akit természetesen kezdetben kinevetnek. A feltételezése azonban eljut egy nagymenő ficsúrhoz (Ryan Gosling), aki pénzt lát benne, és bevonja a szkeptikus és rendszerellenes Mark Baumot (Steve Carell). Az óra egyre csak ketyeg, a bomba pedig robbanni fog.

Azokra koncentrál, akik előre látták a rendszer majdani összeomlását

Az ehhez hasonló filmekkel az a legnagyobb gond, hogy tele vannak szakzsargonnal, amiről egy nem pénzügyesnek fogalma nincs. McKay gondolt egy merészet és a lehető legszájbarágósabban szerette volna közölni a szakmai dolgokat. A néző nem szereti, ha hülyének nézik, a szájbarágás azonban most nagyon is indokolt. Az már külön élményszámba megy, hogy ismert hírességekkel mesélteti el a laikus számára ismeretlen fogalmakat. Így konyhanyelven, közérthető példákkal máris megtaláljuk az elvesztett fonalat. Azt nem állítom, hogy pénzügyi szakemberek leszünk a film végére, sőt, rengeteg szópárbaj tétje és súlya így is nehezen felmérhető lesz a mozizók javának, de McKay humora és lazasága kellően befogadhatóvá teszi a témát. A szerteágazó cselekmény és a tömény információzuhatag ellenére is találunk fogást a sztorin, a már említett humor miatt pedig még jól is szórakozunk közben. A viharfelhők azonban gyülekeznek és borítékolható az összeomlás, mi pedig a szereplőkkel egyetemben, premier plánban tapasztaljuk meg ezt az éles váltást. McKay újabb zseniális húzása, hogy nem csak a csalásra, képmutatásra, és a bankok hazugságaira világít rá, egy csapat öltönyös piperkőc szemén keresztül bemutatja azt is, hogy mindebből valakik szépen profitálnak, miközben a középosztálybeli kisember otthontalanná és nincstelenné válik, önhibáján kívül. Ez, a válság és a rendszer igazi tragédiája.

A sztárparádé tökéletesen működik, mindegyik karakter kiválóan felépített. Christian Bale remek különc zseni, Ryan Gosling stílusos, ő a kapocs a film és a néző között, Steve Carell hozza a legérzelmesebb alakítást, Brad Pitt pedig a két lábon járó lelkiismeret. Az ismeretlenebb arcok, mint Finn Wittrock, Rafe Spall vagy Jeremy Strong is hibátlanok.

A nagy dobás az eddigi legjobb film a témában és azok számára is érdekes lehet, akiket hidegen hagy a pénz világa. Nem lehet rá legyinteni, ugyanis az itt látott dolgok mindannyiunk életére kihatottak, kihatnak és a jövőben is ki fognak hatni. McKay kiváló humorral és stílusérzékkel ágyaz meg a későbbieknek, fokozatosan adagolja a drámát, így lesz a film szórakoztató, mégis velős tartalmú alkotás, ami elgondolkodtató mondanivalóval engedi útjára nézőjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!