Bulvár

2016.10.01. 16:30

Rabul ejtette a makettek világa

ZALAHÁSHÁGY - Elsősorban akaratra és kitartásra van szükség ahhoz, hogy az ember maketteket készítsen - véli a Zalaháshágyon élő Varga Ernő. A fafaragással négy évtizede foglalkozó férfi szerint a kézügyesség annyira nem is fontos, ha valaki kellőképpen elszánt, annak a munkáját előbb-utóbb siker koronázza.

Gyuricza Ferenc

A fenti gondolat alátámasztására a saját példáját említi, nemhogy asztalos végzettsége nincs, de korábban sosem foglalkozott fával. Aztán valahogy mégis a hobbija lett. A nyolcvanas években kezdett el présmaketteket készíteni, az ihletet egy televíziós műsor, a Másfél millió lépés Magyarországon hozta meg számára, ott látott régi, úgynevezett főfás préseket.

- Annyira megfogott, amit a tévében láttam, hogy elhatároztam, én is készítek egy ilyet, persze csak kis méretben - idézi vissza a régmúltat. - Ez volt az a pont, amikor elkezdtem a makettekkel foglalkozni. Először csak egy készült, s amikor úgy láttam, hogy jól sikerült, sorra jött a többi, Minegyik más, valamiben mind eltér a többitől.

Varga Ernő azt mondja, az általa készített présmakettek valamennyijének van - vagy legalábbis volt - eredetije. Az említett televíziós műsor mellett az egykori Kertészet és szőlészet magazinban megjelent képek alapján dolgozott, de készített olyan maketteket is, amelyek eredetijét a saját szemével, élőben látta, mivel járja a szőlőhegyeket, s keresi a még meglévő főfás préseket. Ezekről általában fotókat készít, vagy ha arra éppen nincs lehetősége, akkor emlékezete alapján idézi vissza a látottakat. Akár a régi zsúptetős pince, így az eredeti főfás prés is egyre kevesebb.

Varga Ernő szüreti eszközökből készült makettjei jelenleg a letenyei városi könyvtárban láthatóak. A tárlatot péntek este nyitották meg
Fotó: Gyuricza Ferenc

- Présmakettből harmincöt darabbal rendelkezem - folytatta. - A régi, főfás préseken túl készítettem ezekből az új típusú, kerekes présekből is néhányat. Emellett kulacsok, hordók és hordócsapok, valamint kotyogók teszik teljessé a szüreti eszközök makettjeit. A kulacsok közt van olyan is, ami egészen különleges, abba kétféle ital is tölthető.

Varga Ernő azt mondja, egy présmakett elkészítése általában négy-öt napot vesz igénybe. A munkának van iparos-része, hiszen az alapanyagból méretre kell fűrészelni a fát, majd azokat gyalulja, marja, fúrja és esztergálja. így kapja meg azokat az apró kis alkatrészeket, amelyekből aztán összeállnak a makettek. Természetesen rengeteget dolgozik gépek nélkül, csak kézi eszközökkel is, hiszen díszítőfaragásokat is alkalmaz. Utóbbiakat szintén saját maga tanulta és gyakorolta ki.

- Vasutasként dolgoztam, a körmendi állomásnak voltam a szolgálattevője - magyarázza. - Volt egy kollégám, aki az egyházasrádóci állomáson dolgozott ugyanilyen a beosztásban. Vele szoktam a faragásokról beszélgetni, a barátságunk a mai napig tart, több közös faragásunk is van.

Varga Ernőnek van egy másik jelentős gyűjteménye is, a présmakettek mellett aprócska hintókat is készít, ez utóbbiakat szintén konkrét, létező minták alapján.

- Amikor kifogytam a présekből, vagyis nem volt több alapanyag, akkor tértem át a hintókra - árulja el. - Voltam Keszthelyen, az ottani hintómúzeumban, s ahogy régen a préseknél történet, ezek szintén nagyon megtetszettek. Ha a présekről tudok maketteket készíteni, talán elboldogulok a hintókkal is, gondoltam.

Így is történt, bár azt a zalaháshágyi mester is elismeri, hogy egy hintómakettet elkészíteni nemcsak időigényesebb feladat - legalább két és fél hét kell hozzá -, de jóval aprólékosabb, pepecselőbb és kifinomultabb munkát is igényel.

- Persze soha nem nézem az időt, hiszen mindent hobbiból, szerelemből csinálok - folytatta. - Nekem ez örömet ad, s egyben elfoglaltságot is jelent. Az én életemben nincs üresjárat, állandóan foglalkozom valamivel. Ha nincs más teendőm, azonnal veszem is a kezembe a maketteket.

A zalaháshágyi mester hintógyűjteményében jelen pillanatban 77 darab makett található, ám Varga Ernő szerint ez átmeneti állapot. Ugyan az alapanyagból ezen a téren is kifogyott - a keszthelyi és sümegi múzeum összes darabját elkészítette már kicsiben -, de már keresi az újabb mintákat. Mint mondja, Szombathelyen, a Smidt Múzeumban van is kettő, talán most ezek kerülnek sorra.

Varga Ernő többször is kihangsúlyozta: nem tartja magát fafaragónak, ő egy olyan ember, aki a hobbijának él. Nemcsak szüreti eszközöket és hintókat készít, hanem kópicmaketteket, gyertyatartókat, kis méretű dagasztó- és mosóteknőket, valamint ágyúkat is. Ez utóbbiakat a véletlennek köszönhetően, egyszer elment Sümegre, hogy új hintómintákat nézzen, a múzeum azonban zárva volt. A városban sétálva figyelt fel az egymás mellé felsorakoztatott régi ágyúkra, így jobb híján azokat fényképezte le, majd hazaérve elkészítette a miniatűr változataikat. A makettekhez általában gyümölcsfát használ alapanyagul, szilvát, almát, diót, de készített már eredeti méretű főfás prést is, ez utóbbiakat tölgyből és bükkből. Saját családi házának udvarát díszítette vele, de ajándékozott ilyet Zalacsébnek, és látható egy lakóhelye, Zalaháshágy központjában is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!