Bulvár

2016.02.04. 20:24

Torkos csütörtökön szerepet cserélnek a nők és a férfiak

Tótszentmárton – Torkos csütörtök alkalmából maskarába öltözött, mulatozó hölgyek lepték el a település Kálmán-hegyének borospincéit.

Benedek Bálint

Messziről hallatszott a nótaszó, vidám csapat közeledett.

– Ezen az egy napon férfiak nélkül mulatunk – mutatott ránk az egyik hölgy. – Ha mégis felmerészkedik egy, annak aztán elkapjuk a grabancát, és lerántjuk a nadrágját! Akkor viszont kénytelen lesz anélkül hazamenni, mert bizony tőlünk azt már nem kapja vissza.

Ottjártunkkor még lehetett látni néhány merész férfiembert, bár amint megjelent a hangos női sereg, egyik-másik biciklire pattant és hamar elszelelt. Amelyik maradt, inkább maskarát töltött, nőnek öltözve igyekezett elvegyülni, de leginkább az új bort ízlelgette a pincék alján. Ezen a napon olyannyira megfordulnak a szerepek, hogy az ételért is a férfiak felelnek.

Az érdekes népszokás kiveszőben van, de Tótszentmártonban tovább él. Az egyik horvát pincetulajdonos, Stefan Treszka úgy vélte, ezt a vidám hangulatú hagyományt a fiataloknak is meg kell őrizniük.



– A tótszentmártoni az igazi torkos csütörtök, hiszen húshagyó kedd előtt tartják. A vendéglősök rosszul számolnak, ők a jövő héten, böjt idején torkoskodnak, pedig akkor már nem lenne szabad annyit enni. Ilyenkor mi, asszonyok összegyűlünk a pincéknél és mulatozunk. Erre az alkalomra finom ételek készülnek és természetesen az új bort is megízleljük – mondta Stricz Vilmosné.

Korábban a fináncok mindig ezen a napon járták a pincéket, s azt ellenőrizték, kinek mennyi bora készült. Ezt az asszonyok nem hagyták annyiban, ha elkaptak egy ilyen legényt, sok lúd disznót győz alapon megszabadították a ruhájától. Bár ez a hagyomány a résztvevők szerint ismert a környéken, a modern világban élő fiatalok mégis távol maradnak, egykor viszont szinte kötelező volt a megjelenés. Készültek a lányok, díszes ruhában érkeztek és vidám nótákat énekeltek.

Radnai István helyi fafaragó, pincetulajdonos a kilátásba helyezett retorzió ellenére fennmaradt a hegyen – minden ilyen alkalommal harminc hölgyet lát vendégül, noha emlékezett olyan esetre is, amikor egyszerre 400 (!) nő énekelt, mulatott hajnalig, csak úgy zengett a környék. Most ugyan kevesebben voltak, de kitűnő hangulatban telt a rendezvény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!