Bulvár

2016.09.11. 16:09

Túra a Mura mentén, két keréken

Tótszerdahely – Minden évben más és más régióban rendezik meg a CRO TOUR nevű kerékpáros túrát, melynek célja, hogy a magyarországi horvátok megismerjék egymás kultúráját.

Horváth-Balogh Attila

Ezúttal a hónap elején Zalában, a Mura mentén került sor a CRO TOUR 2016-ra, melyet az Országos Horvát Önkormányzat jegyzett.

A kerékpártúra résztvevőinek egy csoportja a horvát határon (Fotó: A szerző)

– Most a Mura menti horvát régió volt a túra helyszíne, nem titkoltan azzal a céllal, hogy a Magyarországon élő horvátok megismerjék a mi horvát régiónk szépségeit, nevezetességeit és kultúráját – hallottuk Matoláné Proszenyák Hajnalkától, a tótszerdahelyi  Stipan Blažetin Horvát Művelődési Intézet vezetőjétől.

–  A kerékpározó csapat tagjai az ország horvát régióiból (Somogy, Baranya, Vas megyékből) érkeztek, akikhez a vendéglátó zalai horvátság kerékpározói csatlakoztak. Az ünnepélyes megnyitóra a Fedák kúriában került sor Tótszerdahelyen, ahol a Országos Horvát Önkormányzat által létesített Stipan Blažetin Horvát Művelődési Intézet működik. A 3 napos kerékpártúra állomásai a Mura menti horvát falvak és városok voltak, ahol működnek horvát nemzetiségi önkormányzatok, illetve a kerékpározók eltekertek egészen Csáktornyáig, tehát a határon túlra, Horvátországba is, hiszen Muraköz megyével kiváló az együttműködés. Közel 170 kilométert tettünk meg így 3 nap alatt, két keréken. Minden meglátogatott településen a helyi horvát nemzetiségi önkormányzat elnökei és képviselői várták a kerékpározókat frissítővel, valamint a helyi horvát hagyományos sós és édes harapnivalóval.

Matoláné Proszenyák Hajnalka hozzáfűzte még: a kerékpártúrán részt vett az Országos Horvát Önkormányzat elnöke, Gugán János is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!