Bulvár

2017.07.12. 11:05

Vajon mit tesz a kávé az aggyal? Mutatjuk!

Ahogy mindenki tudja, a kávé felpörget, ám a szervezetre gyakorolt egyéb hatásaival nem törődünk.

De miért lett a kávé, pontosabban a koffein ilyen népszerű a világon? Elsősorban azért, mert egy csomó jó érzést kelt bennünk a fogyasztása. Kezdjük a legfontosabbal. De miért is pörget fel minket a kávé?

A koffein gátolja az adenozin nevű nukleozid képződését, ami egyébként a fáradtságérzésért lenne felelős. Azonban nem elégszik meg ennyivel, hiszen arra készteti az agyat, hogy kezdjen dopamint és glutamint termelni: ezek pedig ugyebár a boldogságért felelősek. Nem egyszerűen a boldogságért, de az euforikus hangulatért is. Ez a folyamat eléggé hasonlít amúgy a kokain hatásmechanizmusára.

Ha az ember nem kimerült, de kicsit fáradt csak, a koffein bizonyítottan erősíti a fókuszképességet, a memória működését és a reakció időt. Sőt: némely esetben a fájdalom kezelésére is alkalmas, ugyanis segíthet a testnek minél gyorsabban feldolgozni a fájdalom-csillapítók hatóanyagát, sőt a csillapító hamarabb hat és tovább tart.

Ennek azonban nagy ára van. Minél több kávét fogyasztunk, annál többre van szükségünk a kívánt hatás elérésére, mert idővel egyre inkább hozzászokik a szervezetünk.

A teljes cikket elolvashatja a nuus.hu-n

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!