Bulvár

2015.09.04. 11:24

Vakáció: „felejtős” családi nyaralás

Az 1983-as, több részt is megélt Családi vakáció is megérett egy remake-re, noha kezdettől fogva úgy hirdették: új filmet kapunk.

Péter Zsombor

A Griswold család egykori kisfia, Rusty (Ed Helms) felnőtt, saját famíliája van, ám az életük kissé lapos. Hősünk megelégeli a szürke hétköznapokat és útra kel, hogy felidézze gyermekkora egyik legszebb emlékét. Repülő helyett autóval mennek – de nem zökkenők nélkül.

A Vakációnak sok jó tulajdonsága van, ezek egyike a nosztalgiafaktor. A sorozat korábbi részei nem reformáltak műfajt, de kellően szórakoztatóak voltak, hogy idővel klasszikussá érjenek. Ehhez persze kellett Chevy Chase karaktere, az őt pótló Ed Helms viszont nem a legméltóbb utód. Nem a színésszel van baj, inkább a rosszul megírt főhőssel. Mert bár a kikacsintások, visszatérő nagy „öregek" és a múltidéző gegek működnek, a legelső szó, ami eszembe jut róla az a frusztráló. Rusty egy szerencsétlen, a problémáit megoldani képtelen férfi. Persze értjük az üzenetet, hogy ő csak a családjával szeretne lenni, és ez nemes, de minden próbálkozása csúfos kudarcba fullad. Az első pár alkalommal ezen még nevetünk is, de egy idő után már csak fogjuk a fejünket az újabb bénázásra várva. A poénok változatosak, bár ez sem mindig a legjobb ómen. Griswoldék számos, önmagából kifordult szituációba keverednek, de a sugárban hányás és a fekáliában fürdés inkább gusztustalan, mintsem vicces. Egy korhatáros vígjátéknál sajnos ez szinte mindig visszaköszön, akárcsak az altáji, szexuális beállítottságú poénok.

Tetszett, ahogy a kistestvér folyton inzultálja a bátyját, jó volt a morbid véget érő vadvízi evezés, a kamionos kaland, és Chris Hemsworth vendégszereplése arrogáns texasiként is telitalálatnak bizonyult. De minden sikeres poénra jut kettő fárasztó, idegesítő ökörség...

Úgy látszik 2015-ben a vígjátékok nem nagyon tudnak megújulni, manapság egy szuperhősfilmen többet lehet nevetni, mint egy komédián. Nincs szívem utálni a Vakációt, de másfél óráját a moziból hazafelé menet nagyjából el is felejtünk. Mint egy közepesen gyenge nyaralást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!