Bulvár

2016.04.27. 14:31

Végre beköszöntött a tél! - A Trónok harca új évadáról

Na nem, nem arra gondolok, hogy így május közeledtével reggelente újra elő kell venni a télikabátot. Minden film és sorozatbarát naptárában piros betűs ünnep volt április 25-e, hiszen elkezdődött a Trónok harca legújabb, 6. évada.

Mikó-Baráth György

Most lássuk, mi is történt az első részben, a megoldatlan kérdések százai közül hányra kaptunk választ?

Erősen „spoileres” kritika következik, így aki nem látta még az első epizódot, és nem akarja, hogy ez a cikk legyen örömének elrontója, első lépésként kattintson a sorozatra, s csak aztán a cikkre!

Pontosan tudták a rendezők, hogy addig kell ütni a vasat, amíg még meleg. Nem volt semmi mellébeszélés, ott kezdődik az új évad, ahol az előző véget ért, a Feketevárban. Női fanok ezrei morzsolhattak el egy könnycseppet (vagy akár többet is), mikor ismét szembesültünk azzal, hogy Havas Jon bizony holtan fekszik a neki címzett Traitor (áruló) feliratú fejfa alatt. Az évad előtt szinte hetente láttak napvilágot újabbnál újabb és merészebbnél merészebb feltételezések arról, hogy mi lesz Snow kapitány sorsa. Az első rész alapján azt az eshetőséget kizárhatjuk, hogy a vörös papnő feltámasztja, hiszen varázsamulettje levételével saját magát is eredeti formájába, azaz 150 és a halál között mozgó női alakká formálta. Ezzel követne el tulajdonképpen öngyilkosságot? Érthető is lehet ez az okfejtés, hisz két emberben hitt, Stannisben és Havas uraságban. A közös bennük Melisandre bizalmán túl, hogy mindketten halottak.

S ha már Stannis jött szóba. Az egyik legnagyobb hibának tartom, ha valóban ennyivel el lett intézve Tommen király egyetlen olyan kihívója, aki Westeroson tartózkodik. Még csak annyit sem érdemelt, hogy egy vágóképben megmutassák a holttestét. Brienne-t ezen tettéért meg is jutalmaznák a Deresben regnáló Boltonok, azért már viszont aligha lenne kedves a fogadtatása, hogy megmentette Sansa-t Ramsay kopóitól. Bűzös mentőakciója (Ramsey nem kevésbé pszichopata ágyasának, Mirandának meggyilkolása, és a vár faláról történő közös leugrás) egy kis tarth-i segítséggel így sikeres volt, s egy kósza mondatból azt is megtudtuk, hogy céljuk nem más, mint elérni az éjjeli őrséget. Sajnos, ők még nem tudják, hogy nem várja őket ott már se féltestvér, se barát.

Továbbra is gyengécske a dornei szál. A könyvolvasók alaposan foghatták a fejüket, mikor azt látták, hogy Ellaria és a homokkígyók nemes egyszerűséggel legyilkolják a királyi családot, és puccsot hajtanak végre. Na de kérem, ennyi lenne egy több évtizede uralkodó király hatalmát megdönteni?! Nagy szerepet szánnak a hölgyeknek a rendezők, hiszen Jaime és az egyre szimpatikusabb karakterré fejlődő Cersei, lányuk sírja mellett elhangzó beszélgetéséből kiderült, a Lannisterek is alig várják, hogy Dorne felé behajthassák jelmondatukat, azaz ők mindig megfizetik az adósságuk!

Találkoztunk a két Don Quijote-val is, Jorah Mormont és Daario továbbra is keresi a sárkányok anyját. Daenerys eközben egy újabb horda fogságába esett, viszont itt minden bizonnyal elmarad a szerelem a khal és közte. Ugyanis Moro a dothraki fővárosba akarja hurcolni azért, hogy a többi khal özvegyével összezárva, egy templomban élje le életét. Ehhez minden bizonnyal lesz egy-két szava a két „nyomozónak” és a valahol az égen köröző Drogonnak is!

Végül pár kép erejéig találkozunk Aryaval, aki most már vakon folytatja a kiképzést, hogy tényleg a sokarcú isten szolgája legyen. Ez az út a jelek szerint elég sok botütéssel van kikövezve.

Hogy mit várhatunk a következő részben? Úgy sejtem, hogy ha már pár hete vége a The Walking Dead-nek, ideje lesz pár zombit is bemutatni, így visszatérnek a mások. Megtudhatjuk mennyit fejlődtek Brandon Stark titokzatos képességei. S ami az első rész alapján, talán a legnagyobb hévvel várt kérdés lehet, megérkeznek-e időben Tormund és vad testvérei, hogy megmentsék Davost és a Havas-párti varjakat? Avagy megtudjuk, hogy milyen is, amikor a vadak állnak bosszút meggyilkolt barátjukért?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!