Bulvár

2016.05.27. 11:44

X-men - Apokalipszis - Mindig a harmadik rész a legrosszabb egy sorozatban?

Az X-men előzménysztorik nekem speciel jobban tetszettek, mint az eredeti trilógia. Az Apokalipszis se nézett ki rosszul, de tartottam tőle, hogy nem lesz-e túl megalomániás a rengeteg mutánssal és a világrengető gonosszal. Sajnos az lett, de a helyzet szerencsére nem annyira vészes.

Péter Zsombor

Kairóban egy kvázi véletlen folytán felébred a több tízezer éves mindenható mutáns, El Sabah Nur (Oscar Isaac). Nem tetszik neki amivé vált a világ, ezért szövetségeseket gyűjt maga köré, hogy a saját képére formálja a bolygót. Ez Xavier (James McAvoy) professzor tudtára jut, aki egyre bővülő iskolájának tanítványaival veszi fel a harcot a nagyhatalmú ellenséggel.

Bryan Singer rendező nagyon sokat akart, de csak részben jött össze neki

Az Apokalipszis a szűk két és fél órája ellenére is túlzsúfolt, ami részben érthető, mivel tényleg rengeteg mutánst vonultat fel, másrészről kicsit összecsapott hatást kelt. Tíz év telt az előző részben látott események óta, megismerjük az új, fiatal jövevényeket, valamint az „öregek" sorsát is nyomon követjük. A szálak lassan összefutnak, nekem pedig kifejezetten tetszett a fiatalok tanulási procedúrája, bár Magneto (Michael Fassbender) családi szála kikövetkeztethető, mégis hatásos. Mindenki megkapja a maga kis jelenetét, Higanyszálnak (Evan Peters) ismét jutott egy zseniális rész, amit nem lehet nem imádni, az X-ek pedig összeállnak, hogy megmentsék a világot. Ez eddig rendben van, de szépen lassan érkeznek a hibák! Az Apokalipszisnek két nagy gyengesége van. Az egyik, hogy beleesett a folytatások tipikus csapdájába, azaz a mindenből többet és nagyobbat elvet követte, a másik a felszínesség. Kezdjük az utóbbival. A gonoszt hiába játssza szenzációs színész, ha egyszer borzasztóan súlytalan. Egy semmilyen pusztító, aki csak világuralmat akar, ezt pedig láttuk már ezerszer. A követői is csak úgy mellé állnak, aztán lelépnek. Különösen igaz ez Ciklonra, aki az egyik percben még a világ elpusztításában segédkezik, a másikban már a professzorék csapatát erősíti. Felelősségre se vonják a tettei miatt, ez azért elég nehezen hihető. A mindenből nagyobbat elv azért sült el rosszul, mert az előző részben volt tétje a történetnek, volt miért küzdeni. Itt nincs motiváció, csak a közhelyes világuralom, ami kimerül annyiban, hogy a címszereplő felhúz egy hatalmas piramist Kairó szívében.

Mindemellett nem utáltam a filmet, mert szórakoztató, látványos és túlságosan is régóta kísérem figyelemmel ezeket a mutánsokat ahhoz, hogy lehordjam őket a sárga földig, de láthatóan sok a hiba, ráadásul nagyon szembetűnőek. Bryan Singer rendező nagyon sokat akart, de csak részben jött össze neki, és ezt lehet, hogy ő is tudta, elvégre nyíltan kimondatta az egyik karakterrel, hogy mindig a harmadik rész a legrosszabb egy sorozatban. Ami, még ha nem is mindig igaz, azért értékelendő poén. Ennél mégis többet várnék a két szuper előzmény után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!