Jól vizsgáztak az árvíztározók, az áradás nem veszélyeztetett lakott területeket

<b> ZH</b> - Az elmúlt napokban a Kerkán, illetve a Kebele patakon levonult árhullámok során jól vizsgázott a 2008. júniusában átadott Kebele, és a 3 évvel korábban, magyar kormányzati beruházásból épített Kerka árvíztározó is.

zaol.hu

A tározók automatikus üzeműek, kialakításuk olyan, hogy emberi beavatkozás nélkül is visszatartják az árhullámok jelentős részét. Így történt ez 2009. február 6. és 11. között is, és a megfelelő működés révén a nagyvizek a lakott területek veszélyeztetése nélkül vonultak le, s a külterületi elöntések is lényegesen kisebbek voltak, mint a korábbiakban.


Víz alatt a Kebele árvíztározó

Mint a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatásából kiderül, február 7-én reggel a Kebele árvíztározó területén már foltokban megjelentek vízfelületek, ami február 9-én délutánra elérte a 150 ha-t. A hatóság szerint a mostani árvíz idején közel egymillió köbméter vizet tartott vissza a Kebele árvíztározó, így mérsékelve az árvízveszélyt a völgyben. 


2 millió köbméter víz a Kerka árvíztározóban

A kebelei mellett Kerka árvíztározót is üzemeltette az elmúlt napokban a  Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság, elsődlegesen Csesztreg község belterületének védelme érdekében. Az árvíztározó itt is jelentős, mintegy 2 millió köbméter  vízmennyiséget tartott vissza. 


A Kebele patak árvizét visszatartó zsilip 2008. október 10-én
Fotók: Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Az elmúlt időszak eseményei bizonyítják, hogy a Kebele tározóra Magyarország, Szlovénia és az Európai Unió által befektetett 625 millió Ft, illetve a Kerka árvíztározóra hazánk által ráfordított 450 millió Ft hasznos, a térségben élők biztonságát jelentősen növelő befektetés volt - összegezte a tapasztalatokat a  Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!