Fotósorozat: Tűzoltók költöztették el a harangot

<b>Nagykanizsa</b> - A tűzoltók emelték le hétfőn a szabadhegyi városrész egykori pásztorházának harangját, melyet elővigyázatosságból költöztettek más helyre.

zaol.hu




Az akciót kezdeményező  dr. Károlyi Attila önkormányzati képviselő elmondta, hogy a pásztorház a valamikori hegypásztor - merthogy Szabadhegy lakossága akkoriban jelentős részben szőlőtermesztésből élt -  szolgálati lakásaként működött. 

A hegypásztor feladatai közé tartozott a szőlőhegyi rend, fegyelem fenntartása, a kártevők elleni védekezés összehangolása, s egyfajta mezőőri tevékenység, azaz lényegében a közösség, a hegyközség érdekében munkálkodott, fizetését a gazdáktól kapta. Hajdani háza pedig immár harang nélkül áll a Szabadhegyi és a Pásztor utca kereszteződésében.

- A város az említett ingatlant már korábban kisajátította, most egy bérlő lakik benne - mondta elöljáróban dr. Károlyi Attila.  - A ház ormára helyezett haranggal egyrészt az idő múlását jelezték, másrészt pedig vészhelyzetekben kondították meg, ha jéggel terhes felhők közeledtek, vagy esetleg tűz ütött ki a pincék között. A harang eltávolítását elővigyázatosságból kezdeményeztem, mert úgy vélem, jelentős történeti értéket képvisel.


Dr. Károlyi Attila azt is jelezte: a városrész lakói tervezik, hogy a területen építenek egy új, magas haranglábat, s ebben helyezik majd el a harangot. 



A harangot ideiglenesen a Thúry György Múzeumba szállítottak a Via Kanizsa Kht. munkatársai, miután a tűzoltók körülbelül félórás munkával leemelték a ház ormáról. 


Fotók: Szakony Attila

A Szabadhegyi Hegyközség megbízásából Sopronban öntötték 1922-ben, Seltenhofer és Fiai Öntödéjében - olvasható a bronzból készült, hozzávetőleg nyolcvan-kilencven kilogrammos harangon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!