Külföldön turnézik, itthon adományokkal segít a Mercy zenekar

Zalaegerszeg - Nyolc feledhetetlen fellépés indiai luxusszállodákban, egy módos maharadzsa vendégeként: a hazai könnyűzene képviselői közül nem sokan mondhatják el magukról, hogy ilyen egzotikus miliőben népszerűsíthetik dalaikat, s vele a magyar kultúrát.

Horváth A. Attila

A megyeszékhelyi Mercy zenekarnak egy baráti kapcsolat jóvoltából adatott meg a nem mindennapi turné: a közelmúltban Újdelhiben és környékén, valamint a szikh vallási közösség lakta területeken turnézott új lemezével a kéttagú csapat, s vendéglátóik olyan lelkesen fogadták a latin-pop stílusú színpadi produkciókat, hogy máris tárgyalások indultak az album indiai kiadásáról. Strein Attilával - akit Miki becenéven ismer a mulatós zenei világ - és Horváth Ferencné Erzsivel, a Mercy dalszerző-előadó párosával utazásukról, jótékonysági akcióikról, s e könnyűnek mondott, de a talpon maradás szempontjából igencsak nehéz  zenei műfajról beszélgettünk.

- Újdelhi, Haryana, Moga, Agra: e területeken találhatók azok a szállodák, ahol különböző partikon, lakodalmakon, születésnapokon felléptünk. Persze voltak előzetes félelmeink, de végül pozitívan csalódtunk, nagy szeretettel fogadták ugyanis az európai kultúrát, és az arrafelé mostanában kibontakozó könnyűzenei stílust a vendéglátóink - válaszolta Horváthné Erzsi. Hozzátette: pandzsábi táncoscsapatot és profi zenekart kaptak kíséretként, szabadidejükben pedig tolmáccsal és kísérővel látogatták meg a környék nevezetességeit, például a Tadzs Mahalt.
- Óriási végletekkel találkoztunk, nagy szegénység és nagy gazdagság jellemzi Indiát. Mi ezúttal az előkelő rétegeknek játszottunk - jegyezte meg.

Mikivel az albumról, a zenei anyagról váltottunk szót:

- Teljesen új dalokat, saját szerzeményeket mutattunk be, a latinos, akusztikus hangzásra törekedtünk a gépzenei hatás helyett. Az országosan ismert előadók közül Komáromi Pistivel, Sláger Tibóval (Kiss Tiborral) és Fásy Ádámmal is együtt dolgozunk. 

Mint megtudtuk, idén nyáron Lengyelországban turnéznak majd 10 napig, de szlovákiai, szlovéniai és erdélyi felkérésük is van már. Hazánk című dalukat pedig a Humán Európa Szövetség kérésére eszperantó nyelvre fordították: e produkcióval a következő eszperantó kongresszuson lépnek majd fel. Erdélyben egyébként visszajáró vendégnek számít a Mercy zenekar, 2007 ősze óta ugyanis folyamatosan ruhákkal, ágyneműkkel, használati tárgyakkal megpakolt teherautókkal járják a magyarlakta vidéket, és ahol szembetűnő a nyomor, adományaikkal segítenek. Emellett több romániai koncertjük bevételét ajánlották már fel jótékony célra: például iskolafelújítást szponzoráltak, de fogyatékkal élő gyerekeknek és felnőtteknek is rendszeresen adnak műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!