Dobrády Ákos kedvese ment, de a közös kutya maradt

PLT - Az egyik legsikeresebb hazai előadó, lírai, dallamos melódiáit nemcsak a tizenévesek, az idősebbek is előszeretettel hallgatják. A győri születésű Dobrády Ákos gyerekkora óta imádja az állatokat. Évek óta Szentendrén él, családi házában két kutyát tart, egy angol kopót és egy golden retrievert.

Horog László

Amikor a főváros melletti, Duna-parti településre költözött barátnőjével, gyorsan eldöntötték, hogy kutyát vásárolnak egy tenyésztőtől. Ekkor került hozzájuk a jelenleg nyolcesztendős golden retriever, D´Artagnan. A kutya remek alomból származik, apja sokszoros díjnyertes.

Ezt a fajtát vízimentőként használják elsősorban, de egyéb mentéseknél is nagyon hasznos. A zenész említi: golden retrievert hívtak segítségül New York rendőrei is a mentésnél, amikor 2001 szeptemberében a repülőgépek becsapódtak a WTC-be.

„A fotó bejárta a világot, hogy egy kiképzett golden retriever keresi a túlélőket a romok között. Értelmes, jól tanítható, intelligens kutya.”

Dobrády Ákos megjegyzi, bár kedvence nevét Alexandre Dumas világhírű regényéből kölcsönözték, az imádott eb testőrként nem az igazi, annyira kedves és barátságos, hogy betörőcsalogatónak inkább alkalmas... A zenész azonnal hozzáteszi, otthonát szerencsére még nem látogatták meg hívatlan vendégek, reményei szerint nem is fogják ezentúl sem.

Dobrády kedvesével nagy egyetértésben döntött lassan egy évtizede, hogy kutyát vásárolnak: együtt választották D´Artagnant. A hölgy azóta távozott – két éve szakítottak a zenésszel –, a kutya viszont maradt. Sőt, a golden retrievernek társa is lett az angol kopó, Yoko személyében. Utóbbit gyerekkori barátjától kapta. Cimborája panellakásban él, ami nem igazán optimális ilyen négylábú tartására.

A kutyus rendkívül öntörvényű – magatartásból az érdemjegye leggyakrabban egyes... – ezért inkább az énekesnek adományozta. A két kutya elválaszthatatlan, bár mindkettő más-más személyiségjegyekkel bír, jól kiegészítik egymást.

Amikor a golden retriever kikerül Yoko vonzáskörzetéből, a beagle azonnal bepánikol, akkor érzi magát biztonságban, ha D´Artagnan ott van a közelében. 



Dobrády Ákos  családi házában jól megfér egymással Yoko, a kis beagle és D´Artagnan, a retriever 
Fotó: Horog László

Dobrády Ákos környezetében mindig voltak háziállatok, négy éven át éltek falun, Győr mellett, Gönyűn, ott a család egy farkaskutyát tartott. Előzőleg panellakásban laktak, ott a társas együttélés szabályait szem előtt tartva komolyabb háziállatban nem gondolkodtak, egy aranyhörcsöggel rendelkezett a família. De a nagyszülei családi házában mindig felbukkantak macskák, kutyák, az énekes már kicsi gyerekként barátságot kötött a háziállatokkal.

D´Artagnan – vízimentő fajtáról lévén szó – imádja a vizet, akár patak- vagy folyóparton ő az első, aki a folyóba veti magát, ám a kertben a locsolást nem tűri melegben sem, a feléje spriccelő víztől irtózik. A vihartól is fél rettentően, a mennydörgéstől berezel, Yoko viszont higgadtan tűri a villámlást.

A zenész mostanában itthon éli napjait, elég ideje jut két kedvencére. Új nagylemeze reményei szerint szeptember végén jelenik meg. A legutolsó hanghordozója 2006 novemberében került a boltokba, a Fekete gyémánt azonnal a listák élére ugrott.

A TNT zenekar 2005-ben szűnt meg – kilenc éven át dolgozott együtt Intivel –, Dobrády utána kezdett szólókarrierbe. Az első lemez sikere sokáig nem inspirálta újabb lemez megjelentetésére, elmondása szerint nem jutott ideje új dalok írására. Univerzális előadó, ő szerzi nemcsak a zenét, a szöveget is. Az utóbbi hónapokban az Egyesült Államokban tanult, nyelvtudását tökéletesítette. Ha ősszel megjelenik a megszokott, dallamos, lírai hangvételű melódiákat tartalmazó lemeze, tervei szerint Londonba költözik. Zenei főiskolán, zeneszerzői tagozaton kezdi meg tanulmányait.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!