Ingyenalma: Aggályok és örömök az iskolagyümölcs-program kapcsán

Januártól júniusig minden alsó tagozatos kisdiák gyümölcsöt kap az óraközi szünetekben az egészséges táplálkozás jegyében. Az uniós pénzből finanszírozott kezdeményezésnek örülnek a pedagógusok, a gyerekek, a beszállítói körből kiszoruló kistermelők azonban úgy vélik: az egész program egy-két nagy vállalkozásra lett kitalálva.

zaol.hu


A megye települései közül Keszthelyen 793, Nagykanizsán pedig 1569 kisgyermek jut jövő év elejétől naponta friss almához, köszönhetően a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium hamarosan induló iskolagyümölcs-programjának. A projekt célja, hogy népszerűsítse a gyümölcsfogyasztást, s pozitív irányba terelje a fiatalok táplálkozási szokásait. Az utófinanszírozású akció pályázat útján kiválasztott beszállítói megelőlegezik a szállítás, tárolás, hűtés költségeit, s utólag 40 forintot kapnak a tárcától, pontosabban a vidékfejlesztési hivataltól az alma darabjáért.

Az iskolák vezetői üdvözlik a kezdeményezést, sőt, mint azt a nagykanizsai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola igazgatójától, Kókainé Hámorszki Évától megtudtuk, - több intézményhez hasonlóan - ők már meg is állapodtak a beszállítóval. Habár náluk eddig is mindennapos volt a gyümölcs a gyermekek asztalán, januártól az is hozzájuthat a "vitaminbombához", aki nem kér menzát. Ha a nebuló az iskolai étkeztetést is igénybe veszi, duplán jól jár, hiszen az abban foglalt gyümölcsadagon felül az "akciósból" is kap.


- Több okból is jónak tartom a gyümölcsprogramot - szögezte le. - Egyrészt, a gyerekeket hozzászoktatjuk az egészséges táplálkozáshoz, másrészt népszerűsítjük az ízletes magyar almát. Azt remélem: az akció révén nemcsak a gyermekétkeztetést támogatjuk, hanem a magyar kistermelőket is, s valóban eljut hozzájuk az a pénz, amit a minisztérium, illetve az EU a kezdeményezésre szán.

Az igazgató hozzátette: vannak azért aggályaik is. Például, nem tisztázott még, kapnak-e valamiféle ellenszolgáltatást a munkájukért azon pedagógusok, akik felvállalták az akció koordinálását? Merthogy komoly adminisztratív teherrel is jár az ingyenalma: naprakész nyilvántartást kell vezetniük a kiosztott és a megmaradt gyümölcsökről egyaránt. Az előírás szerint a hiányzó gyerekeknek ki nem osztott almát pedig kötelesek az iskolák tárolni, s egyszerre átadni a tanulónak, amikor az visszatér "betegszabadságáról"...

- Napi két közepes alma elfogyasztásával, a vitamin- és rostbevitellel sokat tehetünk az egészségünkért - ezt már Dr. Buzás Judittól, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Nagykanizsa, Letenyei Kistérségi Intézete tiszti főorvosától tudtuk meg. A szakember tapasztalatai szerint a legtöbb oktatási intézményben csupán heti 2-3 alkalommal kerül az asztalra friss gyümölcs és zöldség - ami jelzi, szükség van az almaprogramra.

- A korábbi években ellenőriztük az iskolai büfék kínálatát, idén pedig az oktatási-nevelési intézményekben és a szociális otthonokban vizsgáljuk az étkeztetést, azt, hogy az étrend tartalmazza-e az előírt összetevőket - mondta a szakember. - Arra is kiterjed a figyelmünk, hogy mennyire egyhangú a menü, mekkora a nyersen fogyasztott zöldségek és gyümölcsök aránya? Ugyanis az egyik legfontosabb, megelőző szereppel bíró életmódbeli tényező a helyes táplálkozás, amivel sok betegséget ki tudunk védeni. Úgy vélem, az almaprogramnak az étkezési szokások alakítása mellett fontos szerepe lehet a rágásra szoktatásban is - manapság ugyanis túl sok mindent eszünk pépesítve.

A nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskolában évek óta odafigyelnek a diákok étkeztetésére, gyakran kínálnak reformízeket a menzán. Balogh László igazgató szintén üdvözli a kezdeményezést, s örömmel venné, ha idővel nemcsak az általános iskolák alsó tagozataira, hanem a felsőbb évfolyamokra és a középiskolákra is kiterjesztenék azt.


Mindenki örül hát, épp csak a kisebb almatermelőknek van okuk szomorkodni: bár ők is jó ötletnek tartják a kezdeményezést, úgy látják, a beszállítói kör kiválasztása során a kistermelőket kizárja a kiírás, ugyanis a minimálisan 10 hektárnyi területtel rendelkező termelőknek teszi lehetővé a pályázást.

- Az elgondolás nem rossz, szükség van ilyen jellegű kezdeményezésekre, de úgy gondolom, máris rátelepedtek azok, akik közelebb vannak a tűzhöz, s jobb az érdekérvényesítő képességük - mondta a nagykanizsai Borda László, aki 5 hektáron termel almát, s a menza keretében két iskolába, illetve egy gyermekotthonba szállít gyümölcsöt. A programba viszont ekkora birtokmérettel nem kerülhet be. - Azt hiszem, a fürdővízzel kiöntjük a gyereket is, s az agrárpolitika most sem esik egybe a vidékfejlesztéssel. Mintha arra menne ki a játék, hogy csak 1-2 "mogul" maradjon az országban.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban viszont úgy gondolják: azért van szükség a 10 hektáros határra, mert az almát hűteni, tárolni kell, ehhez viszont elengedhetetlen a hűtőház és szállítási eszközök megléte. Abból indulnak ki, hogy a 10 hektárnál nagyobb felületen termelők bizonyosan rendelkeznek a szükséges infrastruktúrával - tudtuk meg Dékány András sajtófőnöktől. Hozzátette: nem nagyok és kicsik megkülönböztetéséről van szó, a kiírás ugyanis az úgynevezett TÉSZ-eket, a termelői szövetkezéseket részesíti előnyben- ezeket pedig sok kis termelő alkotja.


Bordáékhoz hasonlóan szintén 5 hektáron termel almát a nagykanizsai Gyümölcskert Zrt. Ennek elnök-vezérigazgatója, Sipos Gyula úgy gondolja: ekkora termőterülettel is bőven elláthatók egy Nagykanizsa méretű város intézményei.

- Némiképp feleslegesnek érzem a 10 hektáros korlátot, hiszen már feleakkora birtokméretnél is rendelkezni kell minden szükséges eszközzel, gépparkkal - magyarázta. Ezzel együtt azt mondom, örülni kell az akciónak. Ha kiszámoljuk, egy gyermek hetente mindössze 200 forintért jut friss gyümölcshöz. Ennél többet költünk sokkal haszontalanabb dolgokra: hogy mást ne mondjak, egy doboz cigarettáért többet fizetünk...


Gyümölcsöt minden napra!

Élettani szempontból igen fontos, hogy naponta fogyasszunk friss gyümölcsöt - szögezte le érdeklődésünkre Horváth Zsuzsanna dietetikus. A szakember elmondta: olyan, vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban és folyadékban gazdag forrásról van szó, amiből bármennyit ehetünk, mert soha nem lehet túladagolni. Főleg ilyenkor, ősszel érdemes "bespájzolni", amikor a friss gyümölcsök végtelenül színes palettájával találkozhatunk, s felkészíthetjük szervezetünket a rideg télre. Mint azt kifejtette: az alma például kivételesen értékes élelmiszer, könnyen emészthető, rengeteg vitamint, ásványi anyagot, ám kevés kalóriát tartalmaz. Megköti a szervezetben a nehézfémeket, káliumban gazdag, ezért fontos szerepe lehet a helyes szívműködésben és fantasztikus immunrendszer-erősítő. Ezen kívül hatékonyan karban tartható vele emésztőrendszerünk is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!