Forrásvíz vagy csőtörés? Ez itt a zalakarosi kérdés

Vízügyi szakemberek vizsgálták meg szerdán a zalakarosi Jegenye sor sarkán egy hete feltört vizet. A vett mintákat hamarosan kielemzik, s az eredmények alapján eldöntik, hogy természetes forrásvíz tört fel a felszínre, vagy a vízmű vizsgálatai ellenére mégis csőtörés okozta a jelenséget.

Szalabán Attila

A Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságot a zalakarosi önkormányzat értesítette a gőzölgő tócsa  váratlan megjelenéséről.
Először mindenki arra gondolt, csőtörés miatt tört fel a víz a fagyos felszínre,  ám  a Dél-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. szakemberei hiába vizsgálták meg a rendszerüket, meghibásodásnak nem találták nyomát.


- A vízügyi szakhatóság tudomásul vette a bejelentésünket, és úgy döntött, megvizsgálja a szóban forgó vízfeltörést -  jelezte  Szirtes Lajos, Zalakaros polgármestere. - Önkormányzatunk is tett lépéseket, hivatalosan is megmértük például a víz hőmérsékletét, és úgy találtuk, lecsökkent valamelyest. A hozama ellenben folyamatos, de szerencsére a közelben lévő vízelvezető árokba folyik, így nagyobb problémát nem okoz.

A polgármester hozzátette: a zalakarosi önkormányzat egyik szakbizottsága is napirendjére tűzte a vízfeltörés ügyét   amennyiben ugyanis folyamatos marad annak hozama, és tényleg természetes forrásnak bizonyul, el kell gondolkodni a hasznosítási lehetőségeken. 

Szerdán mindenesetre a nyugat-dunántúli vízügyi igazgatóságtól három szakember érkezett a dél-zalai fürdővárosba. Eszközeik segítségével mintákat vettek a Jegenye sor sarkán még most is bőségesen bugyogó vízből, s meg is mérték annak hőmérsékletét - a műszer most 20,7 Celsius-fokot mutatott.

Mint Nádor Istvántól, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetőjétől  megtudtuk, ha a vizsgálati anyagokból pontosan  meghatározzák, hogy milyen vízről is van szó, akkor arról is döntenek majd, hogy miként, hová  kell  elvezetni.

A vizsgálatok eredményeire előreláthatóan péntekig kell várni. Mindenesetre a szerdai helyszínelés során felmerült, hogy a feltöréstől alig néhány száz méterre találhatók a Vízmű zalakarosi víznyerő kútjai, melyek mintegy 200 méteres mélységből, éppen 20 Celsius-fok körüli vizet szivattyúznak  tehát érdemesnek tartották a résztvevők egy a korábbinál is alaposabb feltárás elvégzését. Hátha mégis egy eltört vezetékből bugyog a felszínre a drága ivóvíz...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!