Azzal védekezett, hogy hangok utasítására ment szurkálni!

Tizenegy év börtönre ítélte a megyei bíróság hétfőn azt a kanizsai fiatalembert, aki másfél évvel ezelőtt majdnem embert ölt Nagybakónakon.

MTI

Az akkor 23 éves Csizmazia Attila 2008. október 30-án hajnali fél kettő tájt jelent meg a svájci Jakob  V. házánál a nagybakónaki Száka-hegyen. A segítőkészségéről ismert idős emberben nem keltett gyanút, hogy a fiatal Galambokon, tehát több mint 10 kilométerre lerobbant autójára hivatkozva állított be hozzá. Beengedte a garázsba, hogy a szükséges holmikat bepakoja az autójába és induljanak, amikor látogatója hátulról rátámadt. Egy 18 centis pengéjű tőrkéssel többször megszúrta, ám arra nem számított, hogy az idős férfi nagyon jó erőben van, ezért dulakodás alakult ki közöttük. Ennek során a házigazda megharapta támadója egyik ujját, kezéből kicsavarta a kést és az autó alá dobta. Csizmazia Attila ekkor már jobbnak látta, ha elmenekül.

Jakob V. még tudott segítségért telefonálni, így életét a gyors orvosi beavatkozás mentette meg. Felépülése hónapokig tartott. Tavaly márciusban már a háza felújítását tervezgette, amikor rádöbbent, miért lehetett ismerős számára a támadója.

A szúró-vágó eszközök, fegyverek, erőszakos cselekmények iránt feltűnő vonzalmat mutató Csizmazia Attila édesapját ugyanis 2007 nyarán megbízta a házbeli festéssel, burkolással és ekkor segített neki a fiatalember. Másért is emlékezetes volt az az időszak, mert eltűnt széfjének kulcsa is, és mire sikerült kinyitni, kiderült, hogy nagyobb summa tűnt el belőle. Az eset kapcsán a férfi meggyanúsította a fiatalt, de az ügynek végül nem lett folytatása.

Bejelentése alapján tehát letartóztatták Csizmazia Attilát, aki először teljes mértékben tagadta, hogy bármi köze lett volna a támadáshoz. Nem ismerte el azt sem, hogy a nagybakónaki házban járt azon az éjjelen. Ezen az álláspontján csak akkor változtatott, amikor DNS-vizsgálat kimutatta vérét a garázs falán és a megtámadott férfi mellényén. Ennek magyarázatául Csizmazia Attila azt adta elő, hogy amikor az előző évben, 2007 nyarán apjával a padlót burkolták, elvágta az ujját és akkor fröccsenhetett széjjel a vére. A mellényt azonban a svájci férfi 2008-ban vette és Csizmazia az említett munka után már nem járt a házban, így ez a védekezése nem állta meg a helyét, no meg az autó alatt maradt késre se volt magyarázat.

Ezután már rejtélyes hangokra hivatkozott, amelyek arra utasították, hogy öljön. Magyarázata szerint hosszabb ideig fogyasztott kábítószert, aminek következtében személyisége szétbomlott, és e skizofréniára hajló állapotában zaklatták a hangok. Emiatt orvoshoz járt, évek óta gyógyszert szed. A hangok eleinte apja megölésére utasították, ennek még ellenállt, de október végén felerősödött benne a késztetés, hogy szurkáljon meg valakit. A támadás napjáról annyit tudott felidézni, hogy autóba ült, elindult, majd se kép se hang a hazatéréséig. Mint vallotta, gyógyszeres kezelésre a problémája rendeződött, s a nagybakónaki eset óta ilyet nem észlelt magán.

Azt az eljárásban kétséget kizáróan nem lehetett feltárni, mi vezette Csizmaziát a nagybakónaki házhoz azon az éji órán. Pénzt remélhetett vagy pusztán elégtételt akart venni a svájci férfi gyanúsításért? Egy biztos, ölni akart, erre utalt a támadás eszköze és módja is.
 
A szakértők megállapították, Csizmazia személyiségzavara és elmeállapota nem tette lehetetlenné számára, hogy felismerje tette következményeit, ezért büntethetőségét ez nem zárta ki.
 
A fiatalembert a szabadságvesztés mellett 8 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától is és meg kell fizetnie 1,5 millió forint bűnügyi költséget.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész tudomásul vette, ám vádlott és védője fellebbezett.




Előzmények, kattintson az alábbi címekre!


2009. november 19.
Hangok utasították arra, hogy kést ragadjon?


2009. március 14.
Elkapták a késelőt!


2009. január 22.
Fantomkép alapján keresik a férfit, aki megkéselt egy svájcit


2008. november 19.
Jutalom a nyomravezetőnek


2008. október 30.
Életveszélyes állapotban szállítottak kórházba egy megkéselt férfit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!