Tizennégy évet kellett várni rá, de megérte: kupagyőztes a Zalakerámia ZTE KK! (Nyilatkozatokkal, videókkal, képgalériákkal)

A ZTE taktikus, fegyelmezett játékkal végig higgadtan kosarazott, és teljesen megérdemelten söpörte be története 4. Magyar Kupa-győzelmét. Trepák Zoltán, Tóth Ádám és Gáspár Dávid dobást sem hibázott, míg Chad Timberlake remekül helyettesítette Calvin Watsont. A mérkőzés után megkérdeztük a boldog kupagyőzteseket, de váltottunk szót Dávid Kornéllal és Simon Balázzsal, az Albacomp klasszisával is.

Urbanics Pál

Zalakerámia ZTE KK - Falco Szova KC Szombathely 91-74 (21-20, 25-24, 22-12, 20-18)

Székesfehérvár, Magyar Kupa döntő

Jv.: Földházi, Cziffra, Király

Zalakerámia ZTE KK: Hinnant 6, Watson -, Kámán 15/9, Wilson 15/3, Trepák 10/6. Csere: Timberlake 19, Tóth 16/3, Gáspár 7/3, Baki 3/3, Simon -.

Falco KC: Kálmán 8/3, Pankár 4, Frazier 16/6, Kazlauskas 5, Dies 30. Csere: Wilson 11/3, Borszéki -, Hajmásy -.


Dávid Kornél, a magyar válogatott egykori kiválósága, az egyetlen magyar kosaras, aki játszott az NBA-ben: - Először is gratulálok a Zalaegerszeg gárdájának, teljesen megérdemelten nyerték meg a kupát. Nagyon szép csapatjátékot nyújtottak, együtt vannak, attól függetlenül, hogy hosszú ideje nem játszottak tétmérkőzést, nagyon odatették magukat. A dolgukat nehezítette, hogy a hazai csapatot kellett kiverni a tegnapi elődöntőben. A Falco pénteken olyan meccset játszott a Sopronnal, ami sokat kivett belőlük, hiszen hosszabbítás után, 45 perces mérkőzésen sikerült csak magukat beverekedni a döntőbe. Ez azonban nem kisebbíti a ZTE érdemeit - nyilatkozta az egykori klasszis, aki kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy miután az aktív játékkal már felhagyott, valamilyen formában mindenképpen szeretné támogatni a magyar kosárlabdát. Különböző forumokon már elhangzott, hogy lehetséges MKOSZ-elnöki jelölése is, amire Dávid Kornél csak annyit reagált, ez még a jövő zenéje, de nagyon jólesik neki, hogy felmerült a neve.


Simon Balázs, az Albacomp csapatkapitánya, a ZTE egykori játékosa: - A pénteki mérkőzés volt a döntő, gratulálok a ZTE-nek, mindkét napon nagyon jók voltak. Nekünk volt lehetőségünk megállítani az egerszegieket, de kiélezett helyzetben nem sültek a dobásaink, a zalaiaknak igen. Ez, amit most nyújtottak, az egész éves teljesítményüket mutatja, hogy milyen kiegyensúlyozottak és jól játszanak. Csalódott vagyok, de itt van még a rájátszás, ahol remélem a 4 közé be tudunk jutni, és akkor akár újra találkozhatunk a ZTE-vel a döntőbe jutásért.


Chad Timberlake, aki remekül játszott a döntőben és hibátlanul helyettesítette sérült társát, Calvin Watsont, 80%-os mezőnybeli dobáspontossággal járult hozzá a sikerhez: - Nagyon boldog vagyok, az első magyar érmem, köszönöm a szurkolóknak a támogatást, és örülök, hogy 14 év után én is részese lehettem a ZTE újabb kupagyőzelmének. Ez óriási!
 


Louis Hinnant, aki ismét szívét-lelkét kitette a pályára, és igazi motorja volt a csapatnak, kilencszer hozta kihagyhatatlan helyzetbe önzetlenül társait: - Ezzel a háromból  amásodik célunk is teljesült, hiszen az alapszakasz megnyerése után sikerült elhódítanunk a Magyar Kupát. Most a boldogság pillanatai után visszatérünk a kemény munkához, hiszen az utolsó feladat még hátravan, de ígérem, azért is mindent meg fogunk tenni. Bajnokságot szeretnénk nyerni!


Gáspár Dávid, aki ismét megbízhatóan teljesített, megmutatta, hogy milyen fontos láncszeme a kék-fehéreknek: - Nagyon örülök, mindig is akartam egy zászlót, amihez közöm van, most ez összejött. A Sopron ellen ugyanezen a szinten, ha nem magasabban kell játszanunk, most jön az igazi sava-borsa a bajnokságnak, a rájátszás. Itt már nem lehet hibázni, keményen kell menni előre, ugyanazon az úton megyünk tovább, hiszen van még hely az egerszegi csarnokban egy következő zászlónak is.


Tóth Ádám, aki 100 százalékos mezőnydobás-pontossággal, 5 lepattanóval és 25 IBM-ponttal zárt a döntőben: - Nagyon jól érzem magam, de tudom, hogy még nagyon sok minden előttünk áll, hiszen nekünk még egy célunk van, ez csak az első állomás volt. Nem akarom mondani, mibe nyúlhattam ma, nem volt elhibázott dobásom, igaz, ehhez hozzátartozik, hogy a Falcónak nem volt igazi centere, más lett volna a helyzet, ha mondjuk egy Báderrel találom magam szemben, akkor ki kellett volna szolgálnom a társaimat, akik hármasokkal bombázták volna szét az ellenfelet - mondta a fiatal válogatott center, aki hozzátette még: - A következő cél is meglesz!



Trepák Zoltán a két nap alatt kiegyensúlyozottan, kiemelkedően játszott. Kérdésünkre, hogy három Magyar Kupa-győzelme közül melyik a legkedvesebb számára, nevetve elmondta: - Mindhárom egyformán értékes és mindhárom nagyon-nagyon kedves. Ez a legfrissebb, úgyhogy most ez a kedvenc. Hozzájárul, hogy ezen a négyes tornán bekerültem a legjobb kezdőötösbe, ez azért nagyobbítja az értékét. Csatlakoznék Ádámhoz, aki mondta, hogy két nagy célunk van ebben az évben, az egyik már megvan, hogy a másik mi lesz, maradjon találós kérdés a szurkolóinknak...


HAMAROSAN  TOVÁBBI EXKLUZÍV VIDEÓKKAL JELENTKEZIK A ZALAI HIRLAP ONLINE, A MÉRKŐZÉS ÉS ÜNNEPLÉS LEGSZEBB PILLANATAIVAL


Zalakerámia ZTE KK - Falco: A meccs és a díjátadó képei itt!

 Így ünnepelt a Zalakerámia ZTE KK. Képek a bajnok csapatról itt!

 

A meccs online közvetítése:


A mai kupadöntő előtt érkezett egy jó hír Bajáról. Szombaton rendezték meg a városban az országos junior bajnokság 8-as fináléjának elődöntőit. A Zalakerámia ZTE KK együttese ezt az akadályt is sikerrel vette, hiszen 76-63-ra legyőzte a Nyíregyházát és bejutott a vasárnapi fináléba, így az aranyéremért játszhat.

Túl vagyunk a csapatok bemutatásán, hamarosan Sebestyén Márta előadásában hallgathatjuk meg a Himnuszt, ami ünnepélyesen nyitja meg a mai Magyar Kupa döntőt. Mindkét szurkolótábor elképesztő hangulatban van, igazi kupadöntő-hangulat Székesfehérváron.

1. negyed:

1. perc: A Falco hozza el a labdát. Frazier próbál betörni, de Kámán jó ütemben szereli. Wilson első személyi hibája. Most már láthatjuk, hogy Kazlauskast az amerikai fiú fogja tartani. Watson labdát szerez, Hinnant pedig eladja. Trepák személyi hibája után Frazier dobhat büntetőt. A kupadöntő első kosara az ő nevéhez fűződik: 0-1. Dies hibája után Wilson dobhat. Behinti mindkettőt: 2-1.

2. perc: Frazierről lemarad Wilson, hármas a büntetés: 2-4. Watson dobása kijön, jöhet a Falco. Kazlauskas egyedül marad, de nem tudja bedobni a triplát. Trepák forgatja be a litván óriást, és bedobja, egyenlít a ZTE: 4-4.

3. perc: Újra Frazier a pontszerző: 4-6. Watson lábáról kiperdül a labda. A Falco jöhet, Dies a pontszerző: 4-8. Kámán triplával mutatkozik be: 7-8.

4. perc: Dies közelije lejön. Timberlake váltja Watsont. Hinnant eladja a labdát, de ugyanezt teszi Frazier is. Kámán kosarával vezet a ZTE: 9-8.

5. perc: Dies löki ki a palánk alól Trepákot és dob pontot: 9-10. Tóth a pályán Trepák helyett. Timberlake hint egy duplát: 11-10.

6. perc: Tóth prakkerolja Kálmánt, majd Kámán dob kosarat: 13-10. Hinnant üt oda dobás közben Kazlauskasnak, a kosár jó, plusz még egy. A litván berakja azt is, egyenlő az állás: 13-13.

7. perc: Kámán újabb triplája kergeti őrületbe a Falco-szurkolókat. Az eredmény 16-13. Timberlake betörése után: 18-13.

8. perc: Dies szerez kosarat az ellenfélnek. 18-15. Tóth gyötri be a labdát: 20-15.

9. perc: Pankár triplája nagyon rövid, Timberlake-é pedig hosszú. A lepattanó a ZTE-é marad, Kámán helyett Baki a pályán. Szombathelyi időkérés. Tóth szerez lepattanót, majd zsákol egy elképesztőt: 22-15. Hasonlóan tesz Dies is, mindezt ő egy kézzel teszi: 22-17.

10. perc: Hinnant ellen fúj a bíró támadóhibát. Donald Wilson dobása nagyon rövid, Dies visszaszerzi a lepattanót és bedobja: 22-19. Hinnant triplája marad ki, Kámán jön vissza a pályára Wilson helyett. Megvan a ZTE 5 csapat-személyije. Donald Wilson első büntetője rossz, a második jó: 22-20. A ZTE parádés játékkal fejezi be a negyedet, hiszen Hinnant csodálatos passzát Tóth vágja bele fél kézzel a gyűrűbe. A negyed vége: 24-20.

2. negyed:

1. perc: A ZTE-nél a labda, Timberlake betörése nem jó. Kálmán középtávolija rövid, újra a ZTE-nél a labda. Kámán triplája kiperdül a gyűrűből.

2. perc: Kálmán szép passzát Pankár dobja be: 24-22. Tóthnak passzol Kámán, előbbi kosárra váltja: 26-22. Baki első faultja után Donald Wilson dobhat büntetőket. Csak az egyiket dobja be: 26-23. Timberlake irányít, először pályán Gáspár Hinnant helyén.

3. perc: Baki jó ütemű triplája után az állás 29-23. Frazier válasz nem jó, Kámán eladja a labdát. Dies a pontszerző: 29-25. Baki triplája ezúttal rövid, Kámán viszont visszaszerzi a lepattanót.

4. perc: A csapatkapitány újabb hármassal köszön be: 32-25. Dies egyelőre megoldhatatlan feladat elé állítja az egerszegi centereket, újabb kosarával 32-27. A ZTE labdát veszít, Frazier ziccerezik: 32-29. A ZTE időt kér.

5. perc: Baki helyett újra Hinnat a pályán. Trepák hárompontosával: 35-29. Dies szerez kosarat és dobhat büntetőt. Az eredmény: 35-31. Hinnant távoli dobása nem jó, majd újra Dies zsákol: 35-33.

6. perc: Ezúttal Donald Wilson zsákol. Az állás egyenlő: 35-35. Trepák laza csuklómozdulatának eredménye egy tripla: 38-35. Kálmán ellen Gáspár szabálytalankodik, a dobás jó, plusz még egy büntető. Egyenlő az állás: 38-38. Kámán helyett Wilson a pályán.


7. perc:
Donald Wilson személyije után a ZTE jöhet oldalról. Frazier hibája után újra a zalaiak jöhetnek. Frazier újabb faultja után harmadszor jöhetnek oldalról az egerszegiek egy támadáson belül. Trepák szépen fordul be és dob kosarat Kazlauskas mellett: 40-38.

8. perc: Kálmán betöréssel egyenlít: 40-40. Gáspár idegei rendben vannak, triplával bizonyítja: 43-40. Donad Wilson elhibázza a triplát, Timberlake zsákol: 45-40. Timberlake helyett Watson a pályán.

9. perc: Donald Wilson dobása nagyon rossz, és Kyle Wilson kezében köt ki. Trepák Donald Wilsonnal ütközik, és bicegve megy le a pályáról. Helyén Tóth játszik, és egy óriási zsákolással mutatkozik be: 47-40. A Falco időt kér. Kazlauskas triplája hosszú, Watson kezében a lepattanó. Ugyanő eladja a labdát.

10. perc:  Watson elhibázza a dobást, Kazlauskasnak viszont Gáspár üt oda, így ő két büntetőt dobhat. Mindkettő benn van: 47-42. Hinnant ad remek passzot Tóthnak, aki újra nem hibáz: 49-42. Watson személyi hibája után Frazier dobhat. Mindkettő jó: 49-44. Gáspár félpályás kísérlete viszont rossz. Vége a félidőnek.

Érdekességek, statisztikai adatok a mérkőzésről: Trepák százszázalékosan dob mezőnyből, és a büntetővonal mögül is. Egyelőre ő, Kámán és Tóth húzza a ZTE szekerét, a sérüléssel bajlódó amerikai hátvéd páros, Hinnant és Watson még nem dobott pontot. A fiatal Tóth Ádám vérbeli centerré érett, 6 mezőnykísérletéből hatszor volt eredményes. Az ellenfélnél Manny Dies a 18 pontjával kiemelkedik a mezőnyből, az ő semlegesítése kulcskérdés lehet.

3. negyed:

1. perc: A Falco hozhatja labdát. Dies megszerzi 20. pontját: 49-46. Watson eladja a labdát, majd pedig Hinnant üt oda a támadó Kálmánnak, oldalról jöhetnek a sárga-feketék. Dies újabb kosarával már csak 1 pont a ZTE előnye: 49-48.

2. perc: Dies lop labdát Trepáktól, majd pedig ellépi. Watson helyett Timberlake a pályán. Hinnant triplája rövid, Timberlake szerez labdát. Kámán dupjájával 51-48.

3. perc: Újabb Timberlake-labdaszerzés, majd egy Wilson-kosár: 53-48. Pankár támadóhibája után újra jöhet a ZTE.

4. perc: Újabb Wilson-pont: 55-48. Dies zsákol: 55-50. Wilson újabb kosarával: 57-50.

5. perc: Hinnant lepattanója után támadhat a ZTE, és az amerikai megszerzi első pontját. Az állás 59-50. Tóth újra a pályán Trepák helyén.

6. perc: Timberlake labdát szerez, de nem tudja bedobni, mert szabálytalankodnak ellene. Időkérés. Timberlake dobhat büntetőket. Csak az egyik jó, 10 ponttal vezet a ZTE: 60-50. Tóth újabb szerelése után Kazlauskas triplája lejön, majd Kámáné is.

7. perc: Wilson szerez labdát, Timberlake óriásit zsákol: 62-50. Frazierről lemarad Tóth, a büntetés tripla: 62-53. Hinnant újabb kosarával: 64-53. Kámán középtávolija lejön.

8. perc: Kazlauskas szabálytalankodik Wilson szemben, a szőke amerikai dobhat büntetőket. Mindkettő jó: 66-53. Frazier duplát dob, majd büntetőzhet. Az állás: 66-56. Donald Wilson szabálytalankodik Hinnant ellen, és mivel ez már az 5. csapathiba, a ZTE amerikai játékosa dobhat. Mindkettő benn van: 68-56.

9. perc: Frazier nagyon távolról próbálja bedobni, nem sikerül neki. Bakinál a lepattanó. Tóth küzd Kazlauskassal, az egerszegi játékos dobhat. Csak az első, a második rövid: 69-56. Wilson 3. hibája után a ZTE-nek is megvan az 5 csapat-faultja. Dies egyik büntetőt sem dobja be. Hinnant rövid triplakísérlete után Dies dob nagyon rosszul. A szombathelyi amerikai játékos elfáradt.

10. perc: Frazier elcsúszik, Baki labdát szerez, Timberlake zsákol: 71-56. Hajmásy dobása rövid, Dies, bár leszedi a lepattanót, de ő is rosszul céloz. A kékenél a labda. Nagy kavarodás után nem tud már dobóhelyzetet kialakítani a Zalaegerszeg, az eredmény marad 71-56.

4. negyed:

1. perc: Baki szabálytalankodása után oldalról jöhet a Falco. Donald Wilson tempódobása lejön, névrokonánál a labda. Hinnant dobása után fennakad a gyűrűn a labda. Jöhet a Falco.

2. perc: Hajmásy marad egyedül, de kihagyja a hárompontost. Timberlake passza után Kámán túl későn emeli rá a hármast, így hiába talál be, a kosár érvénytelen. Lejárt a támadóidő. Ebben a negyedben még nem született pont.

3. perc: Donald Wilson gyötri be  negyed első pontját: 71-58. Timberlake gyönyörű betörése után 73-58. Frazier dobása rövid, Timberlake kezében a lepattanó.

4. perc: Kámán hárompontosa lejön, de Gáspár visszaszerzi a lepattanót. Gáspár kétszer egymás után szerez támadólepattanót. Kyle Wilson a büntetővonalnál. Mindkét dobása jó: 75-58.

5. perc: Dies ellen szabálytalankodnak, dobhat az amerikai óriás. Hinnant jön be Kámán helyett. Mindkét büntető jó. 75-60. Gáspár betörése után Hajmásy üt oda neki, két büntető következik. Mindkettő benn van: 77-60. Hinnant szerez labdát, Timberlake zsákol: 79-60. Hajmásy triplája rövid Kyle Wilsoné a lepattanó.

6. perc: Hinnant passza után Wilson dob hárompontost: 82-60. Frazier óriási homálya után Hinnant kezében a labda, a ZTE nagyon taktikusan passzolgat, majd Hinnant dob az előzőhöz hasonló homályt.

7. perc: Borszéki hárompontos-kísérlete kimarad, újra zalaegerszegieké a labda. Hinnant ellépi. Kálmán triplájával kozmetikázza az eredményt: 82-63. Hinnantet támadóhibája után lecseréli Völgyi Péter, Simon László a pályán a ZTE-ben.

8. perc: Gáspár passza után Timberlake alley up. Az állás 84-63.

9. perc: Dies kosara jó, Gáspár ellen fúj személyit a bíró. Az amerikai büntetőt dobhat, ami kimarad. A lepattanó a Falcóhoz kerül. Donald Wilson hármast szór: 84-68. A Szombathely egész pályán letámad, Timberlake kezéből kicsúszik a labda, Donald Wilson rohan előre, Kámán faultolja, a csapatkapitány kipontozódik. A büntetők a kosárban: 84-70. A ZTE-nél is lankad a figyelem, Simon labdaeladása után Dies zsákol: 84-72. Simon újabb labdavesztése után Donald Wilson 10 pontra hozza fel a Falcót: 84-74.

10. perc: Simonnak üt oda Donald Wilson, neki ez már a 4. hibája. Dies hibája után Gáspár dobhat. Mindkettő jó: 86-74. Donald Wilson triplája lejön, Timberlake leszedi a lepattanót, D. Wilson odaüt neki, aki kipontozódik, Timberlake pedig büntetőket dobhat. Mindkettő a helyén: 88-74. Dies távolija nem jó, ismét Timberlake-é a lepattanó. Tóth hint egy triplát: 91-74. Magyar Kupa győztes a ZTE 14 év után!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!