Végtelen ötletek: rágógumis, mákos gubás és lecsó ízű fagylalt

Ha nyár, akkor fagylalt, s ha fagyi, akkor csokis, vaníliás, puncsos, sztracsatellás, de a már régóta ismert ízek mellett a fagyit kedvelő vásárlók folyamatosan keresik és várják is az új ízeket: Hupikék Törpikék, Velencei álom, Somlói galuska és Sport szeret ízű gombócot is kérhetünk már. Annak jártunk utána, mik a legújabb különlegességek, mi a fagyi alapanyaga, mennyi egy gombóc ára, miért fontos a díszítése, és persze a járókelők kedvenc ízeire is kíváncsiak voltunk.

Horváth Viktória


- Nagyon fontos szempont, hogy a fagylalt készítésénél kizárólag természetes anyagokat használjunk, csak így érhető el a tökéletes íz, amivel a cukrász és a vevő is elégedett lesz - árulta el a fagyi készítés titkát Gehér László, a megyeszékhelyi Betti cukrászda tulajdonosa.

- Különösen az idősebb korosztálytól hallani: hol vannak már azok a régi, finom fagylaltok! Ilyenkor mindig a főzött fagylaltra gondolnak, amelyek sok mai kapható jeges édességgel ellentétben nem porból és mesterséges adalékanyagokból álltak.

Miből is készül az igazi fagylalt? Tejből, tojásból és persze tejszínből, ehhez jönnek hozzá az ízesítők: például csokoládé, különböző gyümölcsök vagy fűszerek. A fagylalt fogyasztás egyébként erősen függ az időjárástól: kánikulában lényegesen több fogy, s ilyenkor a tárolásra, hűtésre is jobban kell figyelnie a személyzetnek. S hogy kik a vendégkör? Karonülő kisgyerektől az idős matrónáig mindenki betér egy gombócra, mondta Gehér László.

- A legnagyobb kedvenc még mindig a klasszikus ízvilág: a vanília és a csokoládé nagyon jól fogy, ahogy a puncs is mindig sláger. Emellett a gyümölcsfagylaltok is a vásárlók által legjobban kedveltek közé tartoznak. A nyári rekkenő hőségben pedig az egyik legkeresettebb a citrom.

Mindig idény jellegű gyümölcsökből készítik a fagylaltjaikat,  nem használnak mirelitet, ezért most a palettájukon például a sárgabarack is szerepel a vendégek nagy örömére.

- Komoly technológia és laboratóriumi kísérletezés során fejlesztik a legújabb ízeket, ilyen például a joghurtos gyümölcsös ízek, a belga csoki narancs öntettel, az Esterházy vagy a Ferrero Rocher. Ezek a felnőttek kedvencei - mondta el Koltai Judit, üzletvezető-helyettes. - A gyerekeknél az abszolút sláger a Felhőcske, ami rágógumi ízű, a Sárkány, ami egzotikus gyümölcsös, vagy a Dino, ami vaníliás-fehér csokis és mogyorós. Utóbbihoz lehet külön poharat, három dimenziós szemüveget kapni, ami még kedveltebbé teszi a gyerekek számára.
A fiatalok az új ízekért vannak oda: minél különlegesebb és újabb, annál inkább. Különösen kedveltek a magyar ízvilágra jellemző fagylaltkülönlegességek: például a bodzás, a mákos gubás, a szilvás gombócos vagy éppen a túró rudi ízű. Ha valaki hagyományos ízűt választ, azt is feldobhatja például pattogatott cukorkával, ami robban a szájban, de akár gyümölcsökkel vagy tejszínhabbal is.

- Csak a képzelet szabhat határt a fagylaltkészítés nagymestereinek - árulta el nekünk Gehér László. - Létezik lecsós, sőt, pizzás ízű fagylalt is, de azt hiszem, az csak a valódi ínyenceket szólítja meg...

Kisebb városban kevésbé bátrak az emberek, s az a tapasztalat, ritkábban és kevesebb gombócot vesznek, s akkor sem mernek kockáztatni, inkább választják a jól bevált vaníliát például. De a kelyhek is szép számmal fogynak, kedvenc a Bohóc és az Erdei gyümölcsös.

- Szeretnek leülni és rászánni azt a pár percet a fagyira. Aki tölcsérben kéri, az is helyet foglal a kerthelységben, hogy ne vonják el a figyelmét a kirakatok az ízekről - tette hozzá Koltai Judit.

- Általában kinézet alapján döntök, melyiket választom. A Kinder tojás például sokszor levesz a lábamról - vallotta be nekünk Maróti Enikő, akit az egyik Kossuth utcai fagyis stand előtt szólítottunk meg. - Az íz is döntő persze, de egy gusztusosan kitálalt, majd ügyesen a tölcsérbe vagy kehelybe rendezett fagylalt jóllakatja a szemünket is, s biztos, hogy több vásárlója is lesz.

Maróti Enikő egyébként mindig az újdonságokat keresi, ha meglát egy olyan ízt, amit még nem próbált, garantáltan megkóstolja. Az egészen fura kreációk is felkeltik érdeklődését.

- Olaszországban ettem egy Pina Colada koktél ízvilágú kelyhet. Életem egyik legjobb fagylaltélménye volt!

Szabó Dávid egy csokoládé- sztracsatella kombinációt választott, ő elsősorban ár alapján dönt.

- A belvárosban a legdrágább a fagylalt, ezért itt ritkán vásárolok. A külvárosban olcsóbb, de a legjobb a falvakban. Mivel sok utazással járó munkám van, alaposan felmértem már a kínálatot és az árakat is. A előbbi változó, apró zsákfaluban is ettem már kiválót. Itt a belvárosban átlagosan 150 forintot kérnek gombócáért, a külvárosban 120 körül mozognak az árak, falvakban 100 forintot kóstol, de már 80-ért is nyaltam egy helyütt.

Tapasztalata szerint kezdi kiszorítani a klasszikus fagylaltot a tekerős fajta krémfagyi, s a hókristály is, viszont szerinte a jégkrémek kora leáldozóban van.

- Milyen a tökéletes fagyi számomra? Csokoládé legyen benne, tejszínhab is, lehetőleg tehát kehelyben tálalják. Roletti, esetleg ostya és sok kis csokoládé forgács a hab tetején.

A Magyar Cukrász Szövetség minden májusban megválasztja az adott év kedvenc fagylaltját. A megmérettetésen két feladatot kell teljesíteniük az indulóknak: az idei kötelező a Gesztenye fagylalt volt, míg a szabadon választott semmilyen kikötéssel nem bírt. Ez utóbbi számban diadalmaskodott a Mézes-diós körte ízű jeges édesség, amit hamarosan már a zalai megyeszékhelyen is megkóstolhatnak a fagylalt rajongók.

 

Készítsen  Ön is hideg édességet!

Málna sorbet

A vizet a cukorral elkeverjük, lassú tűzön felforraljuk, majd 5-8 percig erős lángon forraljuk. Hozzáadjuk a málnapürét é a citrom levét. Hűtjük, majd fagylaltgépben folyamatosan keverve lágy állagúra fagyasztjuk, s már fogyasztható is.

Receptek a ZH Konyhájában!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!