Profi bébiszitterek a gondokkal küzdő édesanyáknak

Profi bébiszitterek segítségét kínálja a gyermekfelügyeleti gondokkal küzdő édesanyáknak az Egyszülős Családokért Zalai Krízisközpont Alapítvány.

Magyar Hajnalka


A minap tízen tettek sikeres vizsgát a házi gyermekfelügyelői tanfolyamon, s a nyár elejétől már igénybe is vehetik segítségüket az édesanyák.

– Célunk az, hogy megadjuk a családoknak a mobilitás lehetőségét, ne legyen a munkavállalásnak, ügyintézésnek, esetleg a kikapcsolódásnak gátja, hogy néhány órára nincs kire bízni a gyereket – mondja elöljáróban Salamon Györgyi, az alapítvány elnöke. Fogyatékkal küzdő, tartósan beteg vagy éppen lábadozó gyerekek felügyeletét is vállalják, mégpedig otthon, tehát nem kell a kicsit kimozdítani megszokott környezetéből. – Látjuk a napi gyakorlatban, hogy házasságok, kapcsolatok mennek tönkre, bomlanak fel, mert a szülők nem bírják a tartósan beteg gyermek nevelésével együtt járó napi terheket. Ha valaki legalább néhány órára leveszi ezt a vállukról, a családi béke is stabilabb alapokra kerül.

A tanfolyamra az alapítványnál régebb óta dolgozó önkéntesek mellett álláskereső hölgyek is jelentkeztek, mindenféle életkorból. Valamennyien rendelkeznek szakirányú képzettséggel, s olyan is akad köztük, aki autista gyermekek körében szerzett már tapasztalatot. A szolgáltatást nem csak az egyszülős családok vehetik igénybe, bármely segítségre szoruló jelentkezhet. A gyermekek 20 hetes korától 14 éves koráig vállalják a napközbeni felügyeletet. A képzett bébiszitterek egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgoznak, a családokat terhelő óradíj a piacon elérhető szolgáltatáshoz hasonló, ám ennek fejében felkészült szakembert kapnak. Az ilyen jellegű felügyelet a gyermekjóléti alapszolgáltatások közé tartozik, de állami normatíva nem társul hozzá.

– Hosszú távon szeretnénk, ha a város is részese volna a programunknak, kérni fogjuk az önkormányzat minimális segítségét, hiszen a Dunántúlon egyedülálló szolgáltatást indítunk el – fűzi még hozzá Salamon Györgyi.

– A gyermek személyiségfejlődésének minden állomását megismertük, akárcsak a játék ebbéli szerepét és az ápolás, gondozás fortélyait, beleértve a betegségek tüneteit is – idézi fel a tanfolyam tartalmát Komáromi Mónika, az alapítvány elnökhelyettese, aki maga is elvégezte a képzést, s már alig várja, hogy élőben alkalmazhassa a tanultakat. A szülőkkel kötött megállapodás amúgy azt is tartalmazza majd, hogy egyéb háztartási munkák nem várhatók el a bébiszittertől, kizárólag a gyermek körüli teendők ellátása lesz a feladatuk. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!