A bogrács fővárosának kiáltották ki Lendvát

2011. augusztus 28., 20:26 szerző: Gyuricza Ferenc
A lendvai városháza falán elhelyezett bronz plakett is jelzi, hogy 2011-től a muravidéki magyar település a bogrács fővárosa címet viseli. Az ünnepélyes avatásra pénteken, míg a Bográcsfesztivál nevű turisztikai-gasztronómiai rendezvényre szombaton került sor.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']:
G->reklam_mentes: 0

A magyar fül számára elsőként furcsának tűnik az új titulus, ám mint azt Lendván megtudtuk, a szomszédos országban azokat az egytálételeket nevezik bográcsnak, amiket többnyire szüret időszakában szabadtéren készítettek bográcsban vagy kisebb üstben. Szlovéniában ezen étel készítésének komoly hagyományai vannak, s maga a bográcsfesztivál is több évtizedes múltra tekint vissza. Az idei év különösen fontos volt a muravidékiek számára, hiszen Danilo Türk államelnök javaslatára Lendvát a bogrács fővárosának kiáltották ki. Az ünnepi eseményen - számos magas rangú vendéggel együtt - a szlovén köztársasági elnök személyesen is részt vett.

A péntek délutáni rendezvényen Anton Balazsek polgármester többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a fennállása 820. jubileumát ünneplő Lendva egyre több eredményt mutathat fel a turizmus és az idegenforgalom terén. A Lendva várja Önt elnevezésű programsorozattól - amely a vidék legjelentősebb programja - a bevételek további növekedését várják.

A Nagy Sándor (balról a második) vezette csapat jól elsajátította a bogrács készítésének receptjétcét Fotó: Gyuricza Ferenc

A szombaton délután megtartott Bográcsfesztivál keretében megrendezett főzőversenyre 65 csapat jelentkezett. Szlovének, határon túli, illetve anyaországi magyarok közösen készítettek ízletes egytálételeket.

- A bogrács elkészítéséhez nem kell különleges főzőtudomány - mondta az egyik magyarországi csapat főszakácsa, a lenti Nagy Sándor. - Háromféle húst használunk hozzá, sertést, marhát és vadat, illetve csak azokat az általános fűszereket, amik bárhol beszerezhetőek. Lendvai barátaink ezt a receptet le is védték, így nem engednek más fűszert beletenni. A bogrács ízét tehát az adja meg, hogy ezeket hogyan keverjük, például a paprikát mikor tesszük bele a főzés alatt álló ételbe.

 

Gyuricza Ferenc

2011. augusztus 28., 20:26 szerző: Gyuricza Ferenc