Marton István: Nem lenne elegendő részvétel egy előrehozott választáson (frissítve 19:23)

Nagykanizsa - A Nagykanizsa és további 90 önkormányzat tulajdonában lévő Délzalai Vízmű Zrt. gazdálkodása miatt ismeretlen tettes ellen ügyészségi feljelentést tesz Marton István, Nagykanizsa polgármestere, amit a város vezetője pénteki sajtótájékoztatóján jelentett be, de az őt ért rágalmazások miatt büntetőfeljelentés lehetőségét vizsgálja jogászokkal az alpolgármester is.

zaol.hu

"Korrupciógyanús ügyek elleni küzdelem élére állva"


A 2006-ban még a Fidesz támogatásával megválasztott polgármester közölte: egy konkrét ügy van, amiért feljelentést kell tennie, ebben Cseresnyés Péter fideszes alpolgármester rokonának cége érintett. A Tabán-Bau Kft. tavasszal közbeszerzés nélkül, meghívásos pályázaton nyert el 34 millió forintért egy területrendezési feladatot, amelyhez további 16 millió forintos pótmunkák járultak, így ezzel a négy pályázó közül a legdrágább munka nyert.
    
Marton István elmondta: az alpolgármester sógorának - más megfogalmazások szerint a sógornőjének férje - tulajdonában lévő cég úgy nyerhette el a feladatot, hogy nem volt közbeszerzés, holott nyolcmillió forint feletti értéknél ez kötelező lett volna.

Kijelentette: polgármesteri esküje miatt nem maradt más lehetősége, minthogy a "korrupciógyanús ügyek elleni küzdelem élére állva" feljelentést tegyen. "Közpénz kiszivattyúzás, nyílt pályázat nélkül, haveroknak" - fogalmazta meg véleményét. 



Meddig tűrik a "vadhajtásokat"?
    

Az eset politikai színezetét taglalva kifejtette, hogy a Fideszt becsületes, tisztességes pártnak ismerte meg, ezért az a kérdés merült fel benne, hogy "meddig tűri el soraiban a Cseresnyés Péterhez hasonló vadhajtásokat".

Az MTI kérdésére, hogy a feljelentésben említett Tabán-Bau Kft. korábban más feladatokat is végzett-e a városban, Marton István azt mondta: voltak más munkái a cégnek mielőtt ő polgármester lett, de tudomása szerint azoknak is voltak hiányosságai.



Sikkasztás - Több mint négymillió forint került ki évek alatt a hivatalból?
    

A városvezető a pénteki sajtótájékoztatón kitért a közelmúltban a polgármesteri hivatalban feltárt sikkasztási ügyre is. 

Közölte, hogy az abban leginkább érintett közalkalmazott 2007 szeptemberében "egyszer már botlott" - ötezer forintot utalt ki saját magának -, de akkor őt erről nem tájékoztatták. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy ezek után nem helyezték át olyan területre, ahol nincs pénz közelében, vagy akár el is bocsáthatták volna az eset súlyától függően.
    
A jelenlegi jegyzőt teszi felelőssé, hogy a sikkasztás megtörténhetett, mert a Gazdálkodási Osztályon egy év alatt tizenkétszer változott a vezető személye, volt, aki ideiglenesen háromszor is irányította a munkát.
    
Hivatali visszaélés, sikkasztás, hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt több dolgozó ellen indult fegyelmi eljárás a múlt héten a nagykanizsai polgármesteri hivatalban, a rendőrség pedig nyomozást indított ismeretlen tettes ellen. A jegyző feljelentése alapján azért indultak eljárások, mert a szociális segélyek kiutalása során olyan számlákra is juttattak pénzt, amelyek nem a segélyezetteké voltak. Egyes információk szerint ezáltal több mint négymillió forint kerülhetett ki évek alatt a hivatalból, az ügyet egy belső ellenőrzés tárta fel.



Hiteltelen a polgármester és a helyi MSZP


Hiteltelennek nevezte a nagykanizsai polgármestert és a helyi MSZP-t a város fideszes alpolgármestere pénteken.

Az alpolgármester közölte: Marton István polgármester és a vele "koalícióban" lévő MSZP több tagja azt mondta egy hónappal ezelőtt, hogy támogatja a testület feloszlatását, de ezt a közgyűlés csütörtöki ülésén mégis megakadályozták.

Keresik a kibúvót, a kifogásokat, mert nem érdekük, hogy új, működőképes közgyűlése legyen a városnak - jelentette ki Cseresnyés Péter.

Bene Csaba fideszes frakcióvezető arra szólította fel a polgármestert és az MSZP képviselőit, hogy szeptember 24-én szavazzák meg a város érdekében az önfeloszlatásról szóló előterjesztést.

A polgármester "megosztó, botrányban érdekelt személyiségével a feladatára alkalmatlan" - vélekedett.



Cseresnyés Péter a büntetőfeljelentés lehetőségét vizsgálja 


Mindemellett Cseresnyés Péter alpolgármester reagált a Tabán-Bau Kft. kapcsán felvetettekre is, s azt mondta: visszautasítja a vádakat. A polgármester ahelyett, hogy a város ügyeivel foglalkozna, "vagdalkozik, sárt dobál, mocskol, a botrányban érdekelt" - fogalmazott. Megítélése szerint "nincs ügy", mert a vízmű felügyelőbizottsági jelentését a témában éppen csütörtökön, nagy többséggel fogadta el a város közgyűlése.

Hozzátette, hogy az őt ért rágalmazások miatt büntetőfeljelentés lehetőségét vizsgálja jogászokkal.



MSZP: A helyi Fidesz „fentről kapott egy parancsot” 

Fodor Csaba, a közgyűlés szocialista frakciójának tagja az MTI-nek azt mondta: az MSZP nem utasítja el feltétlenül a közgyűlés feloszlatását, de ezt a döntést előbb meg kell fontolni.

A közgyűlés mandátumának félidejében vagy tavasszal itt lett volna az ideje, de most, a jövő évi költségvetés összeállításkor, a város érdekében át kell gondolni ezt a lépést - jelentette ki.

A Fidesz helyi szervezete "fentről kapott egy parancsot, hogy fel kell oszlatni a nagykanizsai közgyűlést", így terelve el a figyelmet más fideszes önkormányzatok botrányairól - vélekedett Fodor Csaba. Hozzátette: a fideszes kezdeményezés váratlanul érte az MSZP-t, mert az elmúlt hetekben éppen arról kezdtek tárgyalásokat a jobboldali politikusokkal, hogy miként lehet együttműködni a választásig hátralévő egy évben.



Marton: „jövő nyárra érik be tevékenységem”

Marton István polgármester Bene Csaba fideszes frakcióvezető felszólítására, mely szerint szeptember 24-én szavazzák meg a város érdekében az önfeloszlatásról szóló előterjesztést azt  mondta, hogy ahogy közelednek a választások, egyre inkább meg kell gondolni ezt a lépést. Hozzátette: nem látja biztosítottnak a mostani körülmények között, hogy a lakosság 25 százaléka részt venne egy előrehozott önkormányzati választáson, ezért még egy fordulóra lenne szükség, ami újabb kiadást jelentene.

Kifejtette még, hogy "jövő nyárra érik be" az ő tevékenysége, most kezdődött el a városi belső körgyűrű építése, a következő hetekben pedig aláírják a kiskanizsai egészségházra, a belváros megújítására és egy inkubátorház építésére nyert pályázatokat. Meglátása szerint Cseresnyés Péter biztosan "örömmel avatná azt", amiért ő dolgozott meg három-négy év alatt.



Információ:MTI


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!