Rémület és pánik péntek 13-án?

A péntek 13. a babonások rémálma, de a mai nap még a hitetlenek agyán átsuhan egy kósza, kellemetlen gondolat, mikor a naptárra pillantanak. De idézzük fel, honnan is ered a péntek 13 "rémülete"!

zaol.hu

Bár a többség talán nem is figyel a babonás napra, van, ahol igencsak komolyan veszik a dolgot. Az Egyesült Államokban például nincs 13. emelet, a hotelekben, kórházakban pedig nincs 13-as szoba és egy statisztika szerint az emberek többsége ezen a napon nem ül repülőgépre, vonatra, sőt olyan is akad, aki nem ül tizenkettedmagával egy asztalhoz, mert a babona úgy tartja, hogy ha ezen a napon tizenhárom ember ül egy asztalnál, akkor valaki hamarosan meghal közülük. /Egyes nézetek szerint ez arra vezethető vissza, hogy Jézus 12 apostolával ülte körül az asztalt az utolsó vacsorán /A babonás amerikaiak például azon sem csodálkoztak, amikor az Apolló 13-nak a 13 óra 13 perces fellövési kísérlete a 39-es (háromszor 13!) indítóállványról meghiúsult .


És még egy apróság(?):  a tarot pakliban a halál kártyája 13-mal van megszámozva...

Amúgy a 13-as számtól való pánikszerű félelemnek tudományos neve is van: aki ilyesmiben szenved, arra azt triskaidekafóbiásnak titulálja a szakirodalom.

A pénteki nap „gonoszságát" arra vezetik vissza, hogy Jézust is aznap feszítették keresztre. Némelyek szerint pedig Isten pénteken száműzte Ádámot és Évát Paradicsomból. 

Más megközelítések szerint a péntektől való rettegés gyökere lehet az is, hogy az 1800-as évekig ez a nap volt a hóhér napja, ekkor hajtották végre a nyilvános kivégzéseket. 

Állítólag az e napon beszedett orvosság nem használ, és nem érdemes varrással sem tölteni az időt, mert a művelet biztosan rosszul sikerül. A babona szerint amelyik állat ilyenkor ellik, annak a kicsinye valószínűleg beteges lesz.

Házasságot se tervezzünk erre a napra, mert a hiedelem úgy tartja, az biztosan válással fog végződni. 

A babonás emberek péntek 13-án lefekvés előtt 13 tárgyat érintenek meg, vagy 13 szót mondanak, hogy feloldják a rontást. 

Sok ember - indokolatlanul - retteg ettől a naptól: nem mozdulnak ki lakásaikból, nem veszik fel a telefont, nehogy rossz hírt kapjanak, nem használnak elektromos eszközöket, nehogy baleset érje őket



Kapcsolódó cikkünk:
Péntek 13 - Mit jelent ez a nap az embereknek? (videó)



Forrás: babona.lap.hu; eletmod.transindex.ro, nana.hu, skepdic.freeweb.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!