Több ponton is módosul a nyugdíjtörvény

Zalaegerszeg - Több ponton módosul a nyugdíjtörvény. Jó hír, hogy 2013-tól is adómentesek maradnak az öregségi nyugdíjak.

Varga Lívia


Az Országgyűlés ugyanis felülírta azt a '97-es törvényt, amely lehetővé tette volna, hogy az időskori juttatásokat szja-val sújtsák. A nők 40 év jogosultsági idővel továbbra is nyugdíjba vonulhatnak, ám a papíralapon is benyújtható szolgálati idő elismerési kérelmet felváltja a csak elektronikusan indítható adategyeztetés. Több minden van azonban, ami a korábbi tervekkel ellentétben nem változik, mondja dr. Fürediné Kerkai Valéra, a megyei kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatóságának vezetője.
Januártól nem lép hatályba például azon rendelkezés, amely az öregségi nyugdíj összegét a szolgálati időből és a havi bruttó átlagkeresetből állapította volna meg.
- A nyugdíj kiszámításakor változatlanul a havi átlagkeresetet vesszük alapul, ezt szorozzuk a megszerzett szolgálati időhöz tartozó százalékos mértékkel, ami szintén nem változik, tehát például 40 év szolgálati idő esetén a havi átlagkereset 80 százalékára jogosult az igénylő -  magyarázza dr. Fürediné Kerkai Valéria.
 Az átlagkeresetet 1988. január 1. és a nyugdíj megállapításának kezdő napja közt veszik figyelembe, úgy, hogy a nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereset havi átlagából levonják a járulékok és az szja összegét.
 Az öregségi teljes nyugdíj a jövőben sem lehet kevesebb az öregségi nyugdíj külön jogszabályban meghatározott összegénél, kivéve ha az átlagkereset nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegét, ami jelenleg 28 ezer 500 forint, és 20 év szolgálati idő szükségeltetik hozzá. A korhatár a nőknél és a férfiaknál egyaránt az 1952-es korosztálytól emelkedik 62,5 évre és az 1957-es születésűeknél éri el a 65 évet.
- Jó hír, hogy a korhatár előtti ellátásoknál jogosultság szempontjából szolgálati időnek számít a rokkantsági és a baleseti rokkantsági nyugdíj folyósításának időtartama. Szeptember 1-től tehát az érintettek kérhetik a fenti időszak elismertetését.
S hogy kik ők? Akik tavaly december 31-ig betöltötték az előrehozott, illetve a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjhoz szükséges életkort és megszerezték a szükséges szolgálati időt, amibe tehát már a rokkantsági nyugdíj is beleszámít. Azaz az 1950-es férfiak és 1952-es nők 40 év szolgálati idővel előrehozott, az 1950-51-es férfiak és 1952-es nők 37 év szolgálati idővel csökkentett összegű előrehozott nyugdíjra jogosultak, ahogy azok az 1953-as nők is, akik 59. évüket betöltötték, és legalább 37 év szolgálati időt szereznek idén december 31-ig.
 Sokakat érintő változás, hogy az évente egyszer kérelmezhető szolgálati idő elismerési kérelmet  amiből kiderül, hogy a nyilvántartás szerint hány évet dolgoztunk , januártól felváltja az adategyeztetés.
- Fontos különbség, hogy míg a szolgálati idő elismerési kérelmet személyesen, papíralapon is be lehet nyújtani, addig az adategyeztetés csak elektronikus ügyintézéssel kérelemre vagy hivatalból indul.
Az adategyeztetés tartalmilag ugyan megegyezik a szolgálati idő elismerési kérelemmel, ám egyszerűbb és gyorsabb lesz a nyugdíjmegállapítás, kivéve, ha az ügyfél nem ért egyet a kimutatással.
- A kérelem benyújtását követő 10 napon belül a nyugdíjbiztosítási igazgatóság értesíti a kérelmezőt az eljárás menetéről és részletes kimutatást küld az általa nyilvántartott adatokról. A biztosítottnak 90 napja van arra, hogy megküldje azokat a munkahelyeket ésvagy ledolgozott időszakokat, amelyeket a nyilvántartás nem tartalmaz, vagy amelyek nem egyeznek a nyilvántartott adatokkal. Lényeges, hogy a jogszabály okirati igazolást vár el, tanúval tehát már nem lehet bizonyítani. Ha pedig az okirat nem elegendő a tényállás tisztázására, az igazgatóság nyilatkozattételre kérheti a biztosítottat, a foglalkoztatót vagy az iratőrzőt, szemlét tarthat, illetve adategyeztetést kezdeményezhet az adóhatósággal. Erre 60 nap van. Ha nem sikerül igazolni a kérdéses adatokat, nem tudjuk a szolgálati idő megállapításánál figyelembe venni azokat. Az eljárás határozattal zárul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!