Tógapróba és tányértörés görög módra

2012. június 10., 17:33 szerző: Varga Lívia
Hévíz - A spanyol, orosz és francia kultúra bemutatása után az elmúlt hétvégén a görög hagyományokkal ismerkedhettek a Muzeális Gyűjteménybe ellátogató érdeklődők.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']:
G->reklam_mentes: 0

- A görög kultúra iránti rajongásom tavaly kezdődött, amikor a férjem egy tíznapos görögországi nászúttal lepett meg. Azóta minden vágyam visszatérni oda - mesélte a hévízi Balassa-Horváth Anett, leszögezve:  a foci EB-n is a görögöknek szurkol. S kihasználva a Muzeális Gyűjtemény kínálta lehetőséget, a rendezvényen férjével, a Pyrgos zenekar szolgáltatta muzsikára  görög táncokat tanult, sőt Hermann Katalin, a gyűjtemény művészeti vezetője segítségével egy dúsan redőzött fehér   ruhába is belebújt. Így tett a felsőpáhoki Nagy Angelika is, aki ugyan még sosem járt Görögországban, de szeretne...
Miután Hermann Katalin megmutatta, hogyan is kell görögösen  magunkra ölteni  a finom leplet,  Göde Edit  elmondta: ez a fajta viselet elsősorban az előkelők divatja volt, a nép ennél kicsit praktikusabban öltözködött az ókori Athénban. A nagykanizsai történelemtanár előadásában egyébként  a Krisztus előtti 5. századba repítette hallgatóságát.  Periklészt, azaz Athén akkori sztratégoszát, Antigonét, a drámai hősnőt, aki meghalt azért, amit igaznak tartott és a Diszkoszvetőt, azaz Myron olimpiai bajnokot ábrázoló szobrát mutatta be közönségének, hangsúlyozva: ez a korszak az ókori görög kultúra legtermékenyebb időszaka.


- Mindenkit szeretnénk megszólítani ezekkel a rendezvényekkel. A felnőtteket és a gyerekeket,  a helybelieket, valamint a belföldi és a külföldi turistákat is - fogalmazott Hermann Katalin, megjegyezve: a negyedik tematikus hétvégére kialakult egy lelkes törzsközönség, amely mellé mindig csatlakoznak új résztvevők.
Mostanra annyian, hogy majdnem szűknek bizonyult a Muzeális Gyűjtemény, különösen a szombat esti görög, tányértöréssel fűszerezett  táncház idején, amelyet az eső miatt kénytelenek voltak a négy fal között tartani.
A következő tematikus hétvégén, szeptemberben, a brit kultúra kerül górcső alá...

Varga Lívia

2012. június 10., 17:33 szerző: Varga Lívia