Új helyre költöztetik a hévízi buszpályaudvar

Közvetlenül a gyógytó mellett üzemel, ezért a város már több évtizede tervezi, hogy áthelyezi az autóbusz-állomást. Idén kiemelt fejlesztésként kapott helyet a költségvetésben a terv.

Sámel József


A változásra szükség van, hiszen a pályaudvaron naponta mintegy 250-270 menetrend szerinti járat fordul meg. Ez egyrészt zsúfoltságot, másrészt jelentős környezeti terhelést okoz a gyógytó, valamint a szomszédságában működő szállodák, üzletek, illetve a turizmus számára. A cél érdekében a fürdőváros vezetése új koncepciót dolgozott ki a pályaudvar költöztetésére. Annak lényege az utasforgalmi igényeket jobban kielégítő, kevesebb terhelést okozó kétpólusú autóbusz-közlekedés  kialakítása, melynek eredményeként megszűnne a városon átmenő felesleges tranzit forgalom. A koncepció egyik fő eleme a jelenlegi autóbusz-pályaudvar áthelyezése, illeve a várost nyugatról elkerülő 76-os út melletti fel- és leszállóhely kiépítése. Mindennek köszönhetően Hévíz belső forgalmát környezetbarát megoldással lehetne kialakítani.

A város új helyszínben gondolkodik, a pályaudvart a nagyparkoló területén működő, úgynevezett Flavius üzletközpontban, valamint annak parkolójában kívánja kialakítani. A terület már burkolt, rendelkezik a szükséges infrastruktúrával, az utasok számára pedig 150 négyzetméternyi üzleti teret vásárolna a város. Miután Hévíz megteremti a szükséges feltételeket, a területet 99 évre átadja a közlekedési vállalat számára. Az új autóbusz-állomás felé a gyalogosközlekedés feltételei is kiépítettek. A jelenlegi pályaudvar területét tulajdonba kívánja venni a város, ott a turizmus érdekeit szolgáló teret kívánnak kialakítani. A vélemények szerint az új létesítmény nem csak a természetvédelem terén jelentene előrelépést, hanem az utasforgalmi igényeket is jobban szolgálná.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!